ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
900 потенциално опасни язовира в България! Източват ги!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:27 / 08.02.2012Коментари (30)6684
© Plovdiv24.bg
"Всичките потенциално опасни язовири, които са около 900, ще бъдат източени напълно. Другите ще бъдат източени наполовина, като кметовете ще бъдат задължени да осигурят денонощно дежурство при пълноводието, което предстои, за да могат да предупредят населението да избяга". Това потвърди Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" към МОСВ. Той предположи, че това ще стане до 2-3 дни, като се чака единствено заповедта.

По думите му не е вярно, че не се знае колко са язовирите у нас - "всяка една община си знае броя на язовирите, има ги в различни регистри: 2730 са публичните общински; 54 са държавните - големите и значими и 148 са тези, които са в активите на напоителни системи", изброи той.

Личев беше категоричен, че веднага ще се изискат аварийните планове за действие на големите и значими язовири. Това трябва да стане в срок от 3 дни, защото в тях се съдържа план за провеждане на високата вълна, което е от важно значение за населението под тях. За някои големи язовири обаче няма такива планове - например за Тракиец. Други водоеми пък имат спорна собственост, като реално никой не носи отговорност за тях

Според хидроинженера Димитър Кисляков липсата на адекватна експлоатация на тези съоръжения ни доведе до ситуацията в с. Бисер. Той беше категоричен, че дори и да има система за оповестяване, тя не може да бъде самоцел, а се изискват тренировки, обучение, персонал, ресурс, материали и всеки трябва да знае какво точно върши.

"В другите държави въпросът с отговорността е много ясно регламентиран и до такива ситуации дори не може да се стигне. За голямо съжаление може да стане по-страшно с топенето на снега и това, което се случи, беше въпрос на време. Хаосът е толкова голям, че всеки случай трябва да се разглежда отделно. И най-малкото язовирче, ако под него живеят хора, трябва да бъде обезопасено", заяви още той.

И двамата експерти бяха категорични, че най-важно е да се организира наблюдението за оповестяване, тъй като това е най-бързата мярка да бъдат спасени човешки животи.

Днес се очаква правителството да даде контрола на язовирите на министъра на икономиката, като на него ще му бъде възложено и предприемането на принудителни административни мерки по отношението на безопасността на язовирите.

Източник: bTV



Още по темата: общо новини по темата: 122
19.07.2017 »
29.05.2012 »
28.05.2012 »
28.05.2012 »
28.05.2012 »
25.04.2012 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.02.2012 г.
0
 
 
как няма даима опасност от язожирите като управителката на напоителна система град Пловдив си няма прастава от работата си.
Aнонимен
на 08.02.2012 г.
0
 
 
Не съм съгласен с това,че язовирите се запушват за да не бяга рибата. Защо има толкова некомпетенти хора които изказват мнения ?? Няма как да се запуши язовир!!! 1. Извън закона е ! и 2. Ако се запуши да не се отича водата според теб самия язовир няма ли пак да прелее дори и да няма обилни дъждове и пак да му избяга рибата на арендатора! На отводнителните места се слагат ситни телени мрежи които пропускат водата. Тук вече идва моментът за неподържане на водоемите! От там идва проблемът. Иначе за едно съм съгласен с теб. Че държавата смуче и тя пари покрай смс-сите за горките хорица. До край ще страдаме и това си му е. Спасение който търси,на вън единствено може да го открие.
Aнонимен
на 08.02.2012 г.
+1
 
 
Защо не търсят отговорност от така наречените концесионери, които умишлено са въздействали на водните съоръжения, за да не изтича водата. Иначе казано - запушили са ги да не им избягат шараните. Че и наслагали табели "Частна собственост". На какво си собственик бе Г-н селски бек? Сега заради тяхната алчност и престъпно безгрижие узаконено от поредния корумпиран чиновник, обявил дивия селянин за "собственик" загинаха и пострадаха толкова невинни хора, а и още колко треперят да издържи язовирната стена или дига която е в близост до къщите им. Но нехайството и безхаберието на държавата е в дъното на тези трагедии. И същата тази държава сега събира по 20% ДДС от смс-те, с които хората искат да помогнат на изпадналите в беда.
Aнонимен
на 08.02.2012 г.
0
 
 
Много чиновци! Когато трябва да тормозят бизнеса, всички са готови, а когато трябва да носят отговорност, няма никой ?Държавата е най-лошия стопанин и можем да очакваме най-лошото!Сега има вода- лошо, лятото няма вода, пак лошо?Само на вратата пише специалист, а вътре зад бюрото некадърник?Специалистите са във фирмите, но администрацията пречи на фирмите?
+2
 
 
сетиха се след трагичен случай а можеше да не се стига до там ако Някой си беше свършил работа като хората
+1
 
 
А къде бяхте вчера бе, драги отговорници? Като се обърне каруцата, пътища много. Лесно се раздадоха малките гьолове и локви на разни братовчеди и баджанаци. После нямало регистри, нямало документации, не се знаела собствеността... Има само шарани!
+1
 
 
преди седмица-две мрънкаха нямало вода в язовизирите ...а сега ги източват..няма угодия
Aнонимен
на 08.02.2012 г.
0
 
 
Язовирът " Иваново " е бил на територията на военен полигон,собственост на Министерство на отбраната. Негова е била и пропуканата стена ,за която още от 2005 година се изпращат от община Харманли предизвестия.За това се изпращат и съобщения до Областната Управа, а тя е към Министерски съвет.Кой носи отговорност?А ако не дай Боже се скъса язовир " Въча " колко метрова вълна ще залее Пловдив. По някои данни 6 метра.Трябват спешни мерки и това е задача на управляващите.Министерства ,с размита отговорност ,досега.А в бъдеще?Ж.
+1
 
 
Димитре,когато се строи един водоем се изчислява водосборът му.Дори и да няма река,която да се влива постоянно в него ,при снеготопене или дъжд стичащтата се вода образува потоци и се влива в язовира....Много добре се знае какъв е водосбора на язовирите така,че не е толкова сложно да се изчисли колко трябва да се изпуснат...Нали това е една и от финкциите им,да събиран предошлите води,като така предотвратяват наводнения...Този сняг като започне да се топи,няма къде другаде да отиде така,че ако се налжи някои язовири да се изпуснат и на една трета .....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ДЮШ на ВК Марица
Купа на България, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: