ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Въвеждат целодневно обучение до седми клас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 14.02.2012Коментари (48)6139
© Plovdiv24.bg
Предвижда се поетапно въвеждане на целодневно обучение до седми клас, което ще открие нови работни места за учители. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

Дори в тази криза правителството гласува до трети клас да финансира целодневното обучение, припомни той. Според него България ще става все по-богата и новият Закон за предучилищно и училищно образование ще заложи тази форма на обучение до седми клас.

Средищните училища ще бъдат на подобен режим, съобщи Игнатов. "През януари влязоха 520 млн. лв. европейски средства и огромен ресурс от тях са предвидени именно за целодневната организация на обучението. Така ще бъде намалено отпадането на деца от системата на образование. При 800 000 ученици годишно отпадат между 10-11 000. Не знам обаче дали те в действителност спират образованието си, тъй като много деца следват родителите си, които са емигранти", допълни министърът.

"Дисциплината е проблем на всяко училище и затова ще създадем екип за подкрепа на проблемните деца, в който ще влязат психолог и родителите на детето. Ако те не дадат резултат ще се тръгне към наказанията - забележка, преместване в друга паралелка или училище или преминаване на самостоятелен режим за обучение".

Във връзка с отпадането на ограниченията за издаваните учебници Игнатов коментира, че където има високо ниво на образование, няма ограничения в издаването на помагала. В Гърция например има един учебник по предмет, а нивото на образованост е изключително ниско. За сметка на това в Австрия само по математика има 21 учебника. Това създава възможност за творчество, интерпретации и полет на мисълта, убеден е Игнатов.

Източник: БНТ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Съгласна с това, че не трябва да се обременяват децата с толкова дълъг престой в училище. Дори само сегашното полудневно обучение ги обременява достатъчно - те са напрегнати, обездвижени, фрустрирани от многото материя и липса на почивка. Родителите най-малкото трябва да имат избор дали да пращат децата си на занималня, а не просто да бъдат задължавани. Това пречи на възможността децата да се развиват като индивидуалности, да имат лично пространство, нарушава и правата на родителите да правят избор по отношение на възпитанието на децата си. Държавата не може да иззема функциите им чрез груба административна принуда. Същото касае и въвеждането на задължително предучилищното обучение от 4-годишна възраст. Подобни мерки обезличават и родителите, и децата и изискват решително противопоставяне.
0
 
 
Не бе хора,истината е друга! Пак се започва всичко отзад напред! Да се създадат привлекателни условия за децата,да убедят родителите,че това е правилната форма на обучение и ние сами ще ги запишем,дори ще доплатим ако трябва. Но думата "задължително" не може да се употребява,никой и нищо не може да задължи родителя да направи компромис по отношение на детето си!
+1
 
 
.Едно от нещата което не е отречено по времето на тоталитаризма е образованието което получавахме.Бяхме на второ място по интелигентност!Нямаше неграмотни!Беше задължително да завършиш 8 клас.Това трябва да направят управляващите!Не съм съгласна с целодневното обучение,то не води до нищо добро!През 1978 беше въведено нещо подобно,но една година по-късно беше премахнато!Не мога да разбера тези които го предлагат,да ли се поставят на мястото на децата!
+2
 
 
Когато бях в 1-ви клас и двамата ми родители работеха, а аз бях инструктирана, да се прибирам веднага след училище и да си стоя вкъщи до 17,00ч., докато те не се приберат и не получа разрешение да изяза. Наистина сега времената са други, но нали вече има някой, който води и взима децата. Значи въпросът остава един: Защо да не може детето да остане само вкъщи? Нека родителите си отговорят сами.
0
 
 
Когато бях в 1-ви клас и двамата ми родители работеха, а аз бях инструктирана, да се прибирам веднага след училище и да си стоя вкъщи до 17,00ч., докато те не се приберат и не получа разрешение да изяза. Наистина сега времената са други, но нали вече има някой, който води и взима децат. Значи въпросът остава един: Защо да не може детето да остане само вкъщи? Нека родителите си отговорят сами.
+2
 
 
Само промени и промени и промени. То няма условия децата да учат половин ден, а сега да нощуват в училището. Най-добрата среда за децата е дома и домашната обстановка и комфорт. Да ги направят целодневно до ХІІ-ти клас, ама денонощно - на общежитие. Аз съм против такива експерименти с нашите деца. Стига вече опитни зайчета и проба-грешка. Искам моето дете да се прибира в къщи на топло и да учи спокойно и да стане личност, не да кисни в училище цял ден и да се притеснява и да имиа дискомфорт - нито може да си полегне да си почине, нито да се преубуи ако е мокър, нито да се изкъпе или да отдели цялото си внимание за учене. Има компютър има ТВ има учебници има легло има самостоятелност. БАСТААААА ВЕЧЕЕЕЕЕ .... оставете децата на мира!!!!
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
0
 
 
А кога ще стане въпрос за учебниците?
-1
 
 
да свикват от 7-годишни на 9-часов работен ден??? деца са....има време за всичко
+5
 
 
Това добре , но ние например сме изправени пред следния проблем : Дъщеря ми на есен е първокласничка и ни предлагат точно такава целодневна форма на обучение .Нашето училище обаче няма стол за храна. Е , питам аз - това малко дете цял ден на сандвичи ли ще кара ?! Това ли им е здравословното хранене , за което гърмят навсякъде ?! След като всички училища нямат възможност да разкрият стол , не би трябвало тази форма на обучение да е задължителна . Иначе е хубаво като идея , особено за работещите родители . Но нека все пак родителите да имат право на избор. Иначе се превръща наистина единствено и само в разкриване на нови работни места за учителите !
+2
 
 
Подкрепям! Една разнообразна програма от обучение, много спортни занимания, кръжоци, разходки из природата, занимателни игри е в пъти по-добро от безцелното и безконтролно шляеене по улиците, висенето пред компютрите, докато родителите са на работа!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: