ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
ООН брани ромите ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:51 / 14.02.2012Коментари (69)6597
© Plovdiv24.bg
"Ромите остават на най-ниското социално-икономическо стъпало. Те изпитват дискриминация и изключване във всички сфери на живота, което ги оставя напълно маргинализирани и трайно бедни."

Това се казва в доклада за България на независимия експерт по правата на малцинствата на ООН Гей Макдугъл, който тя е представила по време на деветнадесетата сесия на Съвета по правата на човека на ООН.

Отбелязва се, че правителството трябва да отговори на политиките за ромска интеграция, като поеме инициативата за тяхното изпълнение и адекватно ресурсно обезпечаване, необходимо за подобряване на условията на живот на ромите. Според доклада, изпълнението на тези политики остава печално неадекватно с инициативи, които имат само повърхностно въздействие.

"Подходът да подкрепя малки, несъгласувани един с друг пилотни проекти, който отличава дейностите на правителството към днешна дата, никога няма да доведе до онази повратна точка, която е необходима, за да се даде отпор на огромните социо-икономически предизвикателства, пред които са изправени ромите", се посочва в доклада на независимия експерт.

Макдугъл подчертава, че ангажиментът на правителството да гарантира равен достъп до качествено образование за ромските деца остава неизпълнен. Данните сочат, че ромските деца, които посещават смесени училища, демонстрират значително по-добри образователни постижения. Мнозинството от ромските деца, обаче, продължава да учи в сегрегирани училища в ромски квартали, където битовите условия са много по-лоши.

В доклада се акцентира, че дискриминацията, с която се сблъскват ромите при търсене на работа в частния и публичния сектор, трябва да бъде решително и публично адресирана. Високата безработица, трудният достъп до пазара на труда и ниското ниво на квалификация сериозно допринасят за цикъла на социално изключване и бедност, изпитвани от много роми.

Мнозинството роми, които са наети, извършват неквалифицирана, нископлатена и непрестижна работа. Според независимия експерт правителството трябва непреклонно да прилага антидискриминационното законодателство и законите за равенство по отношение на дискриминацията в областта на заетостта.

Към правителството се отправя апел да осигури текущ диалог с представители на религиозните малцинства, който ще помогне за установяването на позитивни отношения.

В доклада се изтъква, че в съответствие с конституционните разпоредби за зачитане на правото на етническо самоопределение, правителството трябва да осигури упражняването и защитата на това право, както и правото на свобода на изразяването и правото на свободно сдружаване на членовете на македонското и помашкото малцинства.

Позицията на правителството да не допуска използването на майчин език като език на преподаване в училищата, особено в области, където малцинствата представляват мнозинство или са голям процент от населението, затруднява малцинствата, включително ромите, турците и македонците, посочва експертът.

Към правителството се отправя апел да въведе двуезичното обучение и да ратифицира Европейската харта за регионалните и малцинствените езици.

Източник: News.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.02.2012 г.
0
 
 
Това смотано ООН, заедно с тоя/тая Гей-ша да вземат и да си го на***ат отзад! Вместо да се занимават с глупости, да вземат да направят доклад за пенсийте, заплатите, цените и да задължат Германия, Франция, Щатите, Великобритания, да ни отпускат безвъзмездни помощи, като най-нещастната нация, докато има живи българи. ООН са най-големите търтей в света! Циганин българин никога няма да стане!
Aнонимен
на 17.02.2012 г.
0
 
 
Даваме им ги всичките барабар с парцалите.
0
 
 
кат ги замааам с брадвата и ООН и мангалята ще им майката е*а
Aнонимен
на 16.02.2012 г.
0
 
 
Дрън, та дрън голяма защитничка на права.Доклад с пълни глупости и противоречия и неистини.Циганетата хем да учат с другите деца хем да учат на майчиния си език!!! Македонското и помашкото "малцинство" интересно на какъв майчин език да учат!!! Разкази по картинки!!!
Aнонимен
на 15.02.2012 г.
+1
 
 
Да си ги вземат, даваме ги всичките , даже и с бонус
0
 
 
Като горд българин имам вече мерак да съм малцинтво , като тия глупости не съм чел досега
+1
 
 
а какво ще каже оон за масовата педофилия сред ромите,които взимат за жени млади и невръстни момиченца или за отказа им за интегриране и неспазването на каквито и да е правила. и защо си затрая оон когато франция ги натовари като добитък и ни ги върнаха обратно?
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
+1
 
 
Гърция не признава малцинства,но по скоро ще кажат че в Северна гърция има "мак'донци" от колкото българи.Защо не им кажат на тях нещо?А унищожението на български културни паметници и терорът до ден днешен в сърбодония над българи?
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
0
 
 
Къде са мнозинство точно мак'доналдсите?Немат и 2000 души,гадни еничарски подлоги.А това,че държавата ни е съставена от дупедавци е друг въпрос.На господина Макгъгъл от оон МУ ПРЕДЛАГАМ ДА ПОЧЕТЕ МАЛКО БАЛКАНСКА ИСТОРИЯ,НО НЕ ОТ МАК'ДОНСКИ ИЛИ СРЪБСКИ УЧЕБНИК.
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
+2
 
 
вместо да дават пари да им строят жилища да ги дадат за трудови лагери та да ги заточат там да си изработят помощите ---крадлиги мрасни псета
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: