ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Дядо Николай замесен в заговор, целящ да скара българи и турци за Батак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:04 / 18.02.2012Коментари (31)7568
© Plovdiv24.bg
Заговор, който да скара българи и турци, се реализира от месец и сигнал за това е изпратен до контраразузнаването. Става дума за черквата в Батак, където се водят спорове дали черепите на мъчениците са музейни експонати, или свети мощи.

Подозренията са, че скрити сили нарочно дразнят владиката Николай, който да се изкаже остро срещу министъра турчин Вежди Рашидов и така да бъде разпалено етническо напрежение. Не чужди служби, а архитекти и музейни работници са виновни, коментират запознати със скандала.

От месеци подопечните на Министерство на културата водят война с Пловдивския владика Николай. Той е известен с ортодоксалната си праволинейност и рязък език. Първата провокация срещу черковниците е за храма "Света Марина" в Пловдив, за който от Института за паметници на културата твърдят, че е облепен с тапети, разрушили стенописи. Втората ябълка на раздора е връщането на статута на музей на "Света Неделя", тъй като, според архитектите, не ставало дума за православен храм, а историческо място. Декларация, подписана от 70 архитекти от Пловдив, твърди, че не трябва да се палят свещи в храма, защото от дима ще се повредят и заличат историческите факти. Според тях златистият саркофаг, в който са изложени костите, нямал нищо общо с епохата от клането и бил кичозен.

От своя страна кметът на Батак Петър Паунов обяснява, че след канонизирането на баташките мъченици за светци с решение на общинския съвет "Света Неделя" е дарена безвъзмездно на Пловдивската митрополия. "Обмисляме вариант да бъде обособено място в двора, където свещниците ще стоят за постоянно. Искаме обаче то да бъде изградено така, че да не нарушава архитектурния ансамбъл на храма", заявява градоначалникът.

Той не приема и упреците, че мощите на мъчениците са поставени в позлатен саркофаг. Обяснява, че идната седмица в батак ще пристигне още един, защото в първия не успели да съберат всички кости при миропомазването им.

"Нямате представа какви бяха, когато ги вадихме от костницата. Беше пълно с мръсотия, мишотини. От един детски череп изпадна парче олово. Явно бе куршумът, с който е убито детето. Всички, които присъствахме, плакахме. Вижте сега костите в какво състояние са и как изглеждат. Изчистени, измити и миропомазани, както подобава на мощи", казва кметът.

Той е убеден, че така е изпълнено едно свято дело, което съвпада напълно и с желанието на жителите на Батак. "Искаме предците ни да почиват в мир. Не може амбициите и желанията на единици да нарушават спокойствието и паметта на баташките мъченици. В тази връзка заставаме зад Пловдивската митрополия", категоричен е Петър Паунов.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 6
19.12.2013 »
21.11.2012 »
15.05.2012 »
19.04.2012 »
20.02.2012 »
06.02.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Със зъкъснение от 2 дни пиша, но това вече е безобразие! Този Николай наистина се приема твърде на сериозно. Чета, че от института за паметници на културата твърдяли, че Св. Марина била облепена с тапети. Ние да не сме слепи, та трябва някой да ни казва какво виждаме. Кощунство е това, което е направено в църквата ни, защото аз я считам за наша, на хората, които ходихме да запалим свещичка там. Не съм влизала откак се с моя приятелка видахме безобразието сторено на църквата. В Батак не съм ходила от 2 години, но като си представя какво направи и с други храмове, си представям как помпозно и кичозно са поставени костите на децата в златен съркофаг. Кому е било нужно това? Това, което се случва в нашата православна църква, според мен, е умишлено отдалечаване на хората от нея и поредното време на безверие в нашия живот. Няма ли кой да го спре този гъркоман и натруфен смешник!!
+2
 
 
НЕ ЗНАМ ДАЛИ НИКОЛАЙ Е ЧЕРВЕНО ИЛИ С НЯКАКЪВ ДРУГ ЦВЯТ МЕКЕРЕ,НО ЗНАМ ,ЧЕ ОТКАКТО ГО НАПРАВИХА ТОЯ ПРОСТАШКИ РЕМОНТ МНОГО МАЛКО ХОРА ХОДЯТ ТАМ,ЗА ДА НЕ СЕ ЯДОСВАТ..ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА ЦЪРКВА"СВЕТИ МАРИНА"...И ЗАЩО ТОЛКОВА ГОДИНИ ПО ВРЕМЕТО НА ЧЕРВЕНИТЕ ИМАШЕ ПАРИ ЗА НЕЯ,А СЕГА НЯМА???СИГУРНО ПАК ТЕ СА ВИНОВНИ...ИЛИ ЗАЩОТО ТОГАВА НАШИТЕ СВЕТИ ОТЦИ НЕ ЛАМТЯХА ЗА ИМОТИ И КОЛИ ..ПАК НЕ ЗНАМ...МОЖЕ БИ ,КАТО СА В "МЕРЦЕДЕСИ " СА ПО -БЛИЗКО ДО БОГ...???... ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ !!ПАЗИ БОЖЕ ,СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ!!!
-2
 
 
..ами вече се излиза от риби и се влиза във водолей,трябва ни нова църква и нова религия..
0
 
 
Крайно време е да се направи една подписка за изгонването на мутрополит Николай и да си ходи.
+3
 
 
Църквата нямала пари!?!?!...Та тя се е превърнала в печатница за пари.Огледайте се, всичко се продава.Върби, Свещи, филакто, светена вода (вкъщи имам бутилирана в 0,5мл PET с етикет от Рилския манастир).Да не говорим за наемите от църковните имоти.Под всяка икона, следвайки умело "клиенто потока", са поставени касички за "волни помощи" и всеки "служител на Бога" те гледа в ръцете.Но явно крадат един от друг в храма, защото касичките са подпечатани и прошнуровани.Един познат, който работи в шоурум на известна марка японски коли ми разказа, как влезнал игумена на много голям манастир да си избира джип и поискал всички екстри с думите :" За цената не се притеснявай момче, на дядо поп джобът е дълбок".В алчни безбожници са се превърнали.Мазни търговци в черни роби, които си возят угоените задници в лъскави коли.
+3
 
 
Този анатемоса всички, които са отишли да се забавляват на концерт на Мадона. Това ли е църквата ? Правите така че вярващите да прескачат църквата и това от комунизма насам.
+1
 
 
Чакай чакай! ... Твърде патетично звучиш - св. Марина е омаскарена с тапети! за какво рушене ми говориш? ... и е подменена автентичната настилка с керамични плочки!!!! И храмът може да е собственост на църквата (за което твърдя че е грешка!) но като културен паметник е и твоя собственост, както и на всички българи, включително и на мюсолманите! Не е попа чавека, който ще застане на мястото на специалиста и ще взима решения с, отнасящи се до национална ценност! Да събереш средства (като си продадеш лимузината примерно) и да ги предоставиш на художник (ци), за да изографисат храма е едно - да налепиш храма с тапети, щото така ти харесва е друго!!! И въобще да не ми говори че художниците са скъпи! Не можеш до един човек прехранващ се от тайнството да изпишеш храм да сложиш ТАПЕТЪТ като алтернатива! Това е неморално, некултурно и грозно! А ако твоята къща, Чефо, е културна ценност и ти я омаскариш - ще застана и срещу теб! Това е въпрос на позиция, а не на симпатия!
+3
 
 
Не съм им адвокат, но специално за ремонтите на църквата, може би е добре да се вслушате в тяхната гледна точка и да се намери правилно решение. Веднъж гледах по телевизията, какво църквата смята за това. Накратко, т.нар. културно наследство са храмове, собственост на църквата. Понеже държавата не финансира ремонтите, църквата са го направили сами, без да попитат министерство и "експертите" са обидени от това. Е, кажи ми, ако твоят дом се руши, и понеже е "културно наследство", трябва да чакаш някой чиновник да одобри проект, ама той се ослушва, и ти го ремонтираш сам за да не ти падне на главата, после си виновен...
0
 
 
Доказателства за??? Че е вандал ли? Просто следи действията му. Занимавам се с опазване на културното наследство и мога открито да заявя: Николай е безкултурник, рушащ и изопачаващ факти от национално наследство и история! Съдът бездейства. Ние също ли да бездействаме???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: