ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Стягат нови къщи за ромите с 15 млн. лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 23.02.2012Коментари (35)3477
© Plovdiv24.bg
Над 15 млн. лв. ще бъдат вложени в следващите две години за строителството на нови жилища за ромите, както и за ремонт на част от сегашните им домове, които масово са в окаяно състояние. Това предвиждат плановете на регионалното министерство, като парите ще дойдат от европейските фондове. Подобряването на жилищните условия за малцинството у нас е заложено и в Стратегията за интегриране на ромите, която тази седмица ще бъде обсъдена от депутатите в парламента.

Средствата ще бъдат насочени към четири общини - Бургас, Видин, Девня и Дупница. Целта е освен подобряване на условията ромите да бъдат изведени от гетата и заедно с пакет от други социални мерки да бъдат интегрирани в обществото. Предвижда се отделните местни власти също да заделят суми от бюджетите си, за да осигурят нови домове за най-уязвимите групи от обществото.

Най-много европейски пари ще отидат в Дупница - близо 5 млн. лв. С тях ще се изградят 180 чисто нови жилища. Някои от тях ще бъдат малки еднофамилни къщички. Предвижда се средната площ на новите ромски домове в този град да бъде 66 квадратни метра. Общо 195 семейства ще могат да заменят старите бараки с нови постройки.

Пилотният проект в Бургас пък ще осигури нов дом за 150 роми. За тях обаче ще се построи само една многоетажна сграда, където ще се настанят нуждаещите се от жилище. Предвижда се за новата кооперация в крайморския град да бъдат вложени близо 4,5 млн. лв. от европейските фондове.

15 къщи на два етажа пък ще изникнат във Видин, като във всяка от тях ще бъдат настанени по две ромски семейства. Ще бъдат реконструирани и още 50 стари жилища. Планира се общо над 380 души да подобрят битовите си условия с програмата, по която ще се налеят точно 4 млн. лв.

Най-малко евросредства сред пилотните общини са заделени за Девня - едва 1,6 млн. лв. Там обаче не се предвижда ново строителство, а само реконструкция и обновяване на съществуваща четириетажна сграда, в която са настанени общо 165 души.

Така над 1000 роми в четирите общини ще получат ключове за чисто новите си или напълно обновени стари жилища. За да бъдат включени в програмата обаче в момента те трябва да живеят в изключително лоши битови условия и да не притежават какъвто и да било имот. С приоритет ще бъдат многодетни семейства и непълнолетни родители. Новодомците ще трябва да участват и в самото изграждането на постройките. Освен това ползването няма да бъде безвъзмездно, поясни Георги Кръстев, който е съветник на вицепремиера Цветан Цветанов по етническите въпроси. Какъв точно наем ще се плаща, ще определя съответната община. При продължително забавяне на месечната вноска в местната хазна обаче ползването на новото жилище ще се прекратява. Никъде не се предвижда бъдещите обитатели да стават собственици нито на имота, още по-малко пък на земята под него, подчерта още Кръстев.

Други три общини са на опашката за пари от ЕС за ромското население. Варна, Пещера и Тунджа са в резервния списък с бенефициенти, към които ще тръгнат средства, в случай, че се освободи финансов ресурс. Предвидените проекти са на стойност 7 млн. лв.

Само държавни пари пък ще бъдат вложени за проектиране и изграждане на техническа инфраструктура в ромските махали. Целта е тези райони да бъдат снабдени напълно с канализация, водопроводна мрежа и улично осветление. За спиране на безразборното строителство.

на бараки в гетата пък общините ще бъдат натоварени със задачата да актуализират подробните устройствени планове в кварталите с компактно ромско население. Държавата пък ще се наеме с изработването на кадастрални карти и регистри за тези райони.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.02.2012 г.
0
 
 
Мамицата ви долна мръсна мутри долни ще давате бонуси и на мангалите
Aнонимен
на 25.02.2012 г.
0
 
 
Мамицата им мръсна не на циганите а на тия дето дават милионите взети по нечестен начин от нас българите
Aнонимен
на 24.02.2012 г.
0
 
 
мамави мръсна, как не ва е срам, толкова българи няма къде да живеят и нямат какво да ядат, а вие ще усигорявате домове на мръсните цигани, нямали кой да ги изтрепе тея паразити ,които даже немогат и хора да се нарекат
Aнонимен
на 23.02.2012 г.
0
 
 
Аз съм българин и се чудствам дискриминиран.Причина да се съдим с някого!!!!
Aнонимен
на 23.02.2012 г.
0
 
 
Стига сте ни занимавали с мръсните цигани!!!
+1
 
 
Това е пълен абсурд. Те се гаврят и подиграват открито с нас. Това че българите нямаме работа, даваме безобразно много пари за ток, вода, храна и данъци и какво ли още не, а получаваме смешна сума пари е на последно място. А на манго и Айшето(с приоритет) им плащаме всички сметки, дават им се помощи, нали така щото да не се преуморят от работа, ами сега и къщи ще им построим...еми да...и господ не може да ни спаси! А колкото до жилищата...пак ще вкарат конете и каруците вътре и ще разпродадат дограмите и язък за парите. Нямам думи за това безобразие!
Aнонимен
на 23.02.2012 г.
+2
 
 
Докога,само ромите ли са хора -българите нямат ли нужда ?
Aнонимен
на 23.02.2012 г.
+5
 
 
А помислихте ли за балгарските бездомници..тези които спят на пеиките и се хранят от контеинерите с боклук!!??? Социално слабите българи втора категория хора ли са?? И то в собствената им държава??? Това е просто възмутително!!!
+4
 
 
Това е каца без дъно!Когато не се ограничава раждаемоста ,увеличават своя брой прогресивно, няма смисъл !Да вземат пример от Унгария, където стимулират поставянето на спирали на желаещите жени!Да дадат пари на гинеколози за кабинети в кварталите с преобладаващо неграмотно и социално слабо население!Грешно е да се говори само за роми, защото това е дискриминация към останалите етноси!
+3
 
 
така место да наказват циганите те им правят евала еми нормално да продалжават да крадат за какво им е да работят като всичко им е на готово
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: