ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Над 50 къщи са наводнени в Община Първомай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:21 / 25.02.2012Коментари (0)3720
© Plovdiv24.bg
Около петдесет къщи са наводнени в Община Първомай в селата Виница, Караджалово, Дълбок извор и Първомай, съобщи кметът на общината Ангел Папазов. Хората са изведени от къщите и са подслонени у техни близки.

Три дежурни екипа на противопожарна служба изпомпват водата и до сега. Има и полицейски екипи на помощ. Кметът обясни случилото се с това, че селата са равнинни и деретата довеждат водата от снеготопенето до селата. Няма проблем за сега с язовирите, но те също се пълнят и утре ще бъде проверено и тяхното състояние.

По думите на Папазов ситуацията е спокойна и е под контрол. Докарани са достатъчно чували с пясък и водата се изпомпва.

По-рано бе съобщено, че пикът на преливането на микроязовирите край село Болярово, Хасковско, е преминал. Информацията е от Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите на директора й комисар Николай Вълчев към момента няма застрашено население. Пред агенция "Фокус" Вълчев е посочил, че край Болярово има 4 - 5 микроязовира, които преливат, но вече опасността е преминала. Във водосбора, където влизат водите от тези микроязовири, от час насам спада нивото на водата. Очаква се тя да намалява от този момент нататък.

В най-ниската част на село Узунджово има наводнени десетина къщи, в чийто дворове се е събрала по десетина сантиметра вода. Това е водата, която се стича от снеготопенето в полето.

По-рано днес БНР съобщи, че Хасково е застрашен от наводнение заради драстично повишаване на нивото на реката, минаваща през града.

Особено критично е било положението в индустриалната зона, където коритото е затлачено. Мястото е било посетено от областния управител Ирена Узунова и началника на областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Вълчев.

Заради преливане на язовира край квартал "Болярово" главната улица на квартала е залята от водата. По предварителна информация, съобщена от Узунова там 3 къщи са били наводнени.

Заради риска от наводнения в общините Хасково и Харманли областният управител свиква Областния кризисен щаб. Узунова препоръчва двете общини също да свикат кризисните си щабове.

В същото време тя посочи, че големите язовири са под непрекъснато наблюдение и контрол от "Напоителни системи" и заяви, че ще бъдат маркирани всички критични точки.

По думите й днес е бил ревизиран и язовирът в Стамболийски, на който преди дни бе направена проверка по препоръка на специалистите. За момента там няма нищо тревожно.

Същевременно повишаването на температурата и обилното снеготопене създава проблеми и на други места места в страната по информация на оперативния щаб на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Освен в Хасково, тежка е ситуацията и в областите Враца, Пловдив и Пазарджик.

Тежка е и обстановката в Пловдивска област, в общините Садово и Първомай. Все още обаче там няма преливания на реки и микроязовири, но има покачване на водите вследствие на обилното топене в по-ниските части.

По-критична е ситуацията в селата Попинци, Поповица, Селци, Избегли и Чуар. На места, където е необходимо се изграждат диги от инертни материали и чували с пясък, за да не се допусне заливане на населените места.

Няколко къщи са наводнени в област Пазарджик в община Стрелча. В района на село Гелеменово е имало запушване на преливника на язовир "Таки дале", но ледените късове от речното корито са били премахнати и е започнало спадане на нивото на реката.

В резултат на силното снеготопене се е повишило нивото на язовира в с. Мраморен, област Враца.

Предприети са обаче необходимите мерки за недопускане преливането на язовира, осигурена е допълнителна техника и е прокопан път с трактор за отбиване на води, идващи от съседни дерета към язовира, за да не се допусне запълване на целия обем.

Същевременно русенският областен управител Стефко Бурджиев е разпоредил специално наблюдение на река Янтра и подаване на информация за нивото й на всеки шест часа. Според Бурджиев и в най-критичния участък- при моста на село Долна Студена, няма рискове от снеготопенето.

Източник: агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 122
19.07.2017 »
29.05.2012 »
28.05.2012 »
28.05.2012 »
28.05.2012 »
25.04.2012 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: