ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
WikiLeaks: България е завладяна от мафията, с инфраструктура от Третия свят!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:31 / 28.02.2012Коментари (43)14720
© Plovdiv24.bg
Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана. Това пише като извод в докладите си американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още "Сенчестото ЦРУ". Става въпрос за доклада й за България от 2008 г. Кореспонденцията на фирмата е публикувана днес от WikiLeaks.

Разузнавателната фирма поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес. Такова проучване е изготвено за България през 2008 г. и представлява въпросник с оценки по точкова система. Най-шокиращите данни за България са в графата престъпност.

SRM-докладите на STRATFOR се състоят от 7 части: Престъпност, Терор и Въстания, Политическа и регулационна среда, Международно напрежение, Неправителствени организации, Профсъюзи, Природни бедствия. Всеки документ представлява въпросник с оценки по точкова система. Дадена е и общата тенденция към подобряване или влошаване на ситуацията спрямо предишния период на проучването. Данните са обобщени в отделен документ с цветна скала - червен цвят за негативна ситуация и зелен за позитивна.

Най-шокиращите данни за България са в графата "Престъпност". От нея потенциалният инвеститор научават следното:

- организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

- сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

- сигурността по пътищата и железниците е отчайваща - контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

- кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

- корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана част от обществото.

- организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;

- чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите, не означава, че ще бъдат приложени - смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени "от правителството и за правителството". Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори. Към този момент в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес. Вероятно това е и причината документите да не са осъвременени през последните три години.

Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завладяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения.

Източник: БЛИЦ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.02.2012 г.
+1
 
 
Горко за България! Лошото е, че главата на мафията е на върха на държавата.
Aнонимен
на 29.02.2012 г.
+2
 
 
хаха от 2009 ,защото уж тогава ги избраха носителите на светлината
+2
 
 
Някой да е учуден! Жалко че от 2008 досега нищо не се е променило.
+1
 
 
Май, политиката, икономиката, действията на правителството , на икономиката , на профсъюзите и всички останали неща се виждат по-добре. Казват , България (хората в страната колко са бедни, нещастни , озлобени, каква корупция съществува, какъв полицейски рекет насилие,,,, т..н... !!! ???
+1
 
 
"От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени "от правителството и за правителството". Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати." И това е в плюс за бизнеса и корпорации..., като шеврон, например. Колкото до останалото: Добре дошли, КИТАЙСКИ инвеститори! :) :)
Aнонимен
на 28.02.2012 г.
+4
 
 
"Страна, завладяна от мафията, с инфраструктура от Третия свят" - да не би да е обратното.
Aнонимен
на 28.02.2012 г.
+2
 
 
Кой управляваше през 2008 г.?
+8
 
 
Добре дошли в Бананабулгаристан;нищо ново под слънцето-този доклад ние си го знаем,само децата още не,който вярва,че сме нещо друго,да иде да се гръмне!!!!!
0
 
 
Да това са реалностите у нас. Но какво направи САЩ за нас освен да защитаваме нейните имперски интереси. Навремето матюшка Русия ни вадеше от батаците , а сега и те станаха олигарси и бедна България стана Боковландия. Като си спомня с какво желание и надежда гласувах за Бойко. Но той излезе едно голямо нищо. И той самия не е толкова зле колкото се е обградил с шайка кариеристи, неуспели плужаци от други партии , сбирщина некадърниците. Ей това е причината той да се провали. Жалко за България, която загива. Всички са маскари.
+8
 
 
Все едно, че аз съм го писал този доклад за жалката ни, мизерна действителност! Има ли нещо от тези факти, което да не е вярно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: