ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От EVN поискаха увеличаване на тока и парното, оправдаха се с инфлация и инвестиции
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:44 / 29.02.2012Коментари (85)16280
©
Така би изглеждала бъдещата ни фактура за ток, като вероятно крайната сума ще бъде по-голяма
EVN България предлага промяна на цените на електроенергия за битови и стопански клиенти средно с 3,6% за периода юли 2012 г. - юни 2013 г.

Предложението на EVN България е по-ниско от официално обявената от Националния статистически институт (НСИ) средногодишна инфлация за 2011 г.

Следвайки нормативните изисквания, днес, 29.02.2012 г., EVN България оповести своите предложения за промяна на цената на електроенергия за клиентите на дружеството в Югоизточна България за следващия ценови период юли 2012 г. - юни 2013 г. 

След анализ на дружеството за необходимите инвестиции в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през следващия ценови период и на база официално обявената от НСИ средногодишна инфлация за 2011 г., EVN България предлага средната цена на електроенергията за битови и стопански клиенти на дружеството да се промени средно с 3,6% спрямо сега съществуващата средна крайна цена.

Към настоящия момент EVN България не може конкретно да се ангажира каква ще е реалната крайна цена на електроенергията за клиентите, тъй като дружеството не е запознато с ценовите предложения на останалите енергийни дружества по веригата, формираща общата цена - производители, Национална електрическа компания и Електроенергиен системен оператор - както и кои предложения и до каква степен ще бъдат приети от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В случай, че ДКЕВР приеме ценовото предложение на EVN България за средно увеличение от 3,6% на електроенергията, то дневната тарифа за битови клиенти в Югоизточна България би била 0,15658 лв./квтч. (без ДДС), а нощната - 0,10603 лв./квтч. (без ДДС). Това представлява увеличение съответно от 3,5% и 4,2% спрямо действащите към момента за битови клиенти дневна тарифа от 0,15132 лв./квтч. (без ДДС) и нощна тарифа от 0,10174 лв./квтч. (без ДДС).

Както е посочено в приложената примерна фактура съгласно предложеното от EVN България ценово намерение, стойността на консумираната месечна електроенергия от едно домакинство в Югоизточна България със средна примерна консумация 210 квтч. дневна енергия и 80 квтч. нощна енергия ще се промени с 3,6% от 39.92 лв. на 41.36 лв. (без ДДС).

Предложението на EVN България е по-ниско от официално обявената от НСИ средногодишна инфлация за 2011 г. от 4,2%, която дружеството ползва като основен ценообразуващ елемент и е изготвено съгласно указанията и действащата методика в Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия на ДКВЕР. Одобрението на ценовите предложения на EVN България ще позволи на дружеството да продължи своя устойчив темп на инвестиции, които в края на 2011 г., в частта електроразпределение надвишиха 800 млн. лева. Общо от 2005 година до днес EVN България е инвестирала в енергийна инфраструктура над 950 млн. лева.

Подобно предложение е направено и за увеличаване на цената на парното. По отношение на цената по тарифа "Стандарт" - за клиенти без собствени абонатни станции в сгради етажна собственост, какъвто е масовият случай на битовите клиенти на дружеството, цената, която EVN България Топлофикация ще предложи на ДКЕВР е в размер на 93.25 лв./мегаватчас (без ДДС). В сравнение със сегашната цена на топлоенергията по тази тарифа 91,95 лв/мегаватчас (без ДДС), предложението на дружеството представлява увеличение с 1,4%.

По отношение на тарифа "Сити", която EVN България Топлофикация разработи през 2011 г. и се предлага на клиенти със собствени абонатни станции, основно бизнес клиенти и обществени институции, дружеството предлага за одобрение от ДКЕВР цена от 88,59 лв/мегаватчас (без ДДС). 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Г-н Зюмбюлев, тона Ви е арогантен и груб. Едва ли Вие плащате пенсията, защото г-жа Багрянова също е работила и от нейната заплата също са удържали пари-за други пенсионери /може би за Вашите родители/.А що се отнася до ЕВН и цените на тока-мисля, че са достатъчно високи и сега. И защо инвестициите / ако изобщо има такива/ трябва да са за сметка на хората?
0
 
 
Пенке вече го няма "комунизъма" сега сме капиталисти и сиренето е с пари ! И аз не искам да ти плащам пенсията ама ми удържат парите ! На ЕВН не пише социално подпомагане а фирма която си гони печалбата !
+1
 
 
Господин Зюмбилев,без другите екстри можем,но без ток и отопление не.Нека се замислим и какви доходи спрямо ЕС имаме.Плащаме и по-скъпи лекарства на нашия роден производител Софарма,отколкото в други страни ,в които ги изнася.Моля,посочете един "добър" в България в последните години.Вероятно Вие не сте със "замръзен"доход.
-1
 
 
Заради такива аучни г**ове сме на това положение.Бягайте от България докато е време!В следващите 20г. няма да се оправим.
0
 
 
браво бе ИнжИлия а пенсиите и заплатите къде са или евн направиха електропреносните мрежи и сега могат да ни дерат ли е...ти и търгашите,но докато си плащаме ще е така
+1
 
 
А,бе защо не вземат да си е..ат майката EVN. А??
+1
 
 
Гадни монополисти.Сметките за м.януари са ми 212 лв за ток и 244 за парно!
-5
 
 
След всичко което се изля срещу ЕВН никой не се замисли че плащаме най евтиния ток в ЕС! Всеки плюе ЕВН но си плаща като поп на Мтел,Глобул(най високите цени в Европа) плаща си дизела и бензина на цени по високи от Франция ама за това никой не се оплаква! Преди да плюете компания като ЕВН се огледайте и се замислете дали те са най "лошите" в България!
+6
 
 
Докога ще търпим тези изроди?Днес си получих заплатата 20% са ме резнали.Налагало се!!!!Как да им платя сега парното на евн?Само с насилие ще се оправят нещата във България.Погроми на монополистите ,счупени чорбаджийски глави това е решението май, всичко останало са празни приказки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: