ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Спират ученическите турове за напиване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:18 / 05.03.2012Коментари (21)5330
© Plovdiv24.bg
Екскурзиите на гимназисти с цел да се напият без родителски и учителски контрол ще бъдат забранени. Това предвижда нова наредба на министерството на икономиката, която трябва да влезе в сила най-късно от догодина.

Учител задължително ще има при всички организирани екскурзии на ученици до 19-годишна възраст. Това ще важи дори за абитуриентите. В момента има масова практика 16-годишни да пътуват без учител из страната, за да се напият.

Обсъжда се още в наредбата да бъде записано, че детски групи могат да се настаняват само до третия етаж в хотелите и в стаи без тераси. Все още обаче не е ясно дали това ще стане факт заради протести на хотелиери.

Екскурзиите на гимназисти с цел да се напият без възможност за родителски и учителски контрол би трябвало да престанат от началото на следващата година. Тогава най-късно ще влезе в сила нова наредба за детския и ученически туризъм, която подготвя Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Целта е да напишат стриктни правила за всякакви форми на детски туризъм - лагери, зелени училища, екскурзии, скаутски лагери и при възможност дори условия как спортните клубове да организират подготовката на отборите в детска възраст.

На контрол по правилата за детски и ученически туризъм ще попадат всички организирани пътувания до 19-годишна възраст, така че да бъдат обхванати дори абитуриентите, предвиждат идеите на министерството на икономиката. Така вече 16-годишните няма да могат да пътуват безконтролно без учители и възпитатели, каквато е практиката в момента.

"В близките дни ще свикаме работна група с министерствата на образованието, на здравеопазването и на спорта. Ще поканим и туристическия бизнес, и организации на родители, за да представим идеите си как детските пътувания да станат по-сигурни и безопасни, а в същото време да не влизаме в свръхрегулация", разказа експертът по туризъм от икономическото министертво Мария Иванова.

Правилото за туристическите пътувания на деца ще е те да се провеждат от лицензиран туроператор след сключен договор с директора на учебното заведение.

Ще бъдат въведени и изисквания за броя възпитатели, които трябва да пътуват с детските групи.

Главните новости за пътуванията на деца и ученици ще бъдат насочени към подобряване на сигурността в хотелите, защото такива са исканията на асоциациите на родителите. Със сигурност ще има изисквания към броя на спасителите и дори за парапетите на стълбищата. В момента повечето хотели не назначават спасители на басейните, които са по-плитки от 1 метър. Ако искат да приемат деца обаче, ще трябва да имат и такъв персонал. Освен това стълбищата ще трябва да бъдат с парапети, а разстоянието между пречките на преградите да не позволяват малко дете да се промъкне между тях. Като цяло ще се гледа тези изисквания за сигурност да се покриват с изискванията на големите чужди туроператори, защото тогава повече хотели ще отговорят на условията.

Освен това има предложения да се ограничи и настаняването на детски групи до третия етаж и по възможност да не се настаняват деца в стаи с тераси. Дали това ще стане факт обаче, зависи от анализ от страна на бизнеса доколко хотелите у нас са пригодени да отговорят на такива стриктни условия. Опасенията на икономическото министерство са да не се въведат регулации, които да направят практически невъзможно организирането на детски екскурзии и лагери заради прекалено строгите условия на наредбата. Причината е, че съществуващите до 90-те години на миналия век детски лагери вече ги няма и засега единствената възможност за организиране на почивката на учениците са хотели и ваканционни селища.

Възможно е все пак да има ограничения детските групи да се настаняват отделно от другите почиващи, за да не гледат как възрастните пият алкохол и пушат. Засега такова е искането на родителските организации. Сред обсъжданите ограничения е дори в хотела да няма нощен бар, както и в близост до него да не се продават цигари и алкохол, но те срещат съпротива от страна на бизнеса.

Агенцията по безопасност на храните също ще бъде поканена да участва в наредбата, за да даде рецепти за храната в хотелите, които приемат детски групи. Със сигурност обаче тези, които имат право да приемат деца, ще бъдат обозначени.

Засега плановете са да няма специална сертификация и категоризация, а просто да получават специален знак, ако са изпълнили условията на наредбата.

Ограничения ще бъдат въведени и за начина, по който се осъществява пътуването на децата. Със сигурност ще има лимит на километрите, които могат да пропътуват малчуганите в детските градини. Целта е по този начин косвено да се забранят екскурзиите в чужбина за най-малките. Ще се върнат и техническите изисквания към автобусите, които возят детски групи. Доскоро те трябваше да имат категоризация според закона за автомобилните превози, но тя бе отменена, защото се давала за лукс на превозното средство, а не за техническата годност. Заради това се обмислят варианти автобусите, които ще возят детска група, да минават допълнителен преглед, преди да потеглят. Ще остане и забраната за пътуване през тъмната част от денонощието.

Със сигурност един от най-проблемните моменти при новите правила ще е как туроператорът да носи отговорност към детските групи. Единият вариант е да ползват нормалната застраховка за отговорност на оператора, но тогава се получава проблем при предявяването на претенции. Причинатае, че договорът ще се сключва между туроператора и директор на учебно заведение, а реалните клиенти всъщност ще са децата. Заради това има варианти и да се иска специална застраховка на детските групи, което обаче може да оскъпи този вид пътувания.

Ако наистина искат да има толкова правила за хотелите, които приемат детски групи, по-добре да направят отделна категоризация за детски лагери или младежки хостели, коментира хотелиерът и член на Националния борд по туризъм Румен Драганов. В наредбата за категоризация на местата за настаняване си има критерии за хотелите и не може с друг акт да се въвеждат допълнителни, мотивира се той.

Ограниченията да не работи нощно заведение на територията на хотела, ако настанява деца, автоматично ще свали категорията му, а можело и да се тълкува като нарушаване на правата на останалите клиенти.

С толкова много разпоредби законът за туризма превръща държавата във франчайзингова верига, заяви Драганов. "Както "Хилтън" си имат разпоредби за големина на стаите и широчина на коридорите, за да станеш част от веригата, така и нашата държава разписва всичко. Даже и колко рула тоалетна хартия да се оставят на туристите, което е абсурд", категоричен бе хотелиерът.

Детският и младежки туризъм във всичките си форми не заема повече от 3% дял, показват изчисленията на бизнеса. При това, за да достигне тези обеми, се включват ученическите лагери, скаутските сборове и дори катераческите лагери. Като обем на акумулираните приходи тази част от туризма е пренебрежимо малка и едва ли много хотелиери ще са стимулирани да изпълняват прекалено строги критерии. Причината е, че за да са примамливи на пазара, офертите за детски туризъм са максимално изпилени откъм цена и не носят добра печалба на организаторите.

В последните 3 г. все повече туроператорски фирми и хотелиери са се насочили към бизнеса с детски почивки и ученически лагери. Причината е, че така запълват дупки в по-слабите сезони, а и привличат за клиенти семейства, които нямат възможност да почиват, но не могат да лишат детето си от курорт.

На пазара вече се предлагат и детски лагери на екзотични и скъпи дестинации, показа проучване на в. "24 часа". Последният хит е индонезийският остров Бали. Таксата за едно дете е около 1400 евро. Почивката продължава 11 дни, а цената включва както самолетни билети, така и луксозно настаняване в петзвездни хотели. Стаите, за да са примамливи за деца и ученици, пък включват екстри като конзоли за телевизионни игри.

Много по-ниски са цените на детските лагери в България. Максималните тарифи за 10-дневна почивка са 200 лв. на дете. Включват транспорт, настаняване и пълно изхранване. Обикновено децата са в хотели максимум три звезди.

Около 150-170 лв. пък излизат офертите за детски лагер на СПА курорт или зелено училище през лятото.

Особено атрактивни се оказват международните езикови ваканции, твърдят туроператори. При този тип почивка детето отива в чужбина и живее с местно семейство, за да упражнява езика. През деня пък посещава и различни курсове. Този вид учебни почивки продължават между две и четири седмици като цените зависят изключително много от това в коя държава са. Вече има предложения дори за японска езикова ваканция, като офертите са от 200 до 400 хил. японски йени. Китайските са по 2700 долара за четириседмична езикова ваканция с интензивни курсове по изучаване на езика. Доста по-скъпи са ваканциите в САЩ, където максималните тарифи гонят 5500 долара. Във Великобритания пък офертите са между 2000 и 3000 лири. Доста по-достъпни са езиковите ваканции в Испания, Италия или Латвия, където средните тарифи са около 1000 евро за четириседмично обучение.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.03.2012 г.
+1
 
 
Тия що мислят пак със задните си част, всеки гражданин в република България, над 18 години е пълнолетен. След като е така Абитуриентите са над 18 години, и спокойно могат да си ходят организирани където си поискат, нищо че са ученици. Просто няма да се организират, като ученическа група. Пак ще отидат да се напият и да се наеб.... както си искат. Защото имат 18 години.
0
 
 
ха - че те тийнейджърите отдавна напиването не го броят за геройство :) при тази чалгария с цици мици дрога ланци и еФтини пачаври алкохола им е най-малкия проблем
Aнонимен
на 06.03.2012 г.
0
 
 
Ха, така забранете им екскурзиите, та да видите колко са изобретателни и още колко начина ще измислят да свършат това, което са намислили. Даже ще им бъде още по- готино, понеже е забранено. Някои май забравят от къде се връщат и въобще не саусмислили чорбаджи-марковите думи "пийте бре, маскари"! Ха, да видим кой е по- голям педагог- чорбаджи Марко или сегашните?!?
-1
 
 
Вместо организирани напивания, трябва да им се организира бригадирско движение! Да ходят замаяни от работа не от алкохол!
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
0
 
 
Как ще ги спрат незнам?!?!?! Това е все едно да спреш гората да се разлиства :D :D :D :D :D :D :D :D
+4
 
 
Всяко междучасие, пред всяко училище ученолюбивите ни деца пушат едни дълги цигари. Петокласничките се правят на 20-годишни чалгарки. В чантите им грим и червило сред учебниците. Никой не вижда собственото си дете, вижда останалите. Институциите също не виждат или не искат да видят. Кое да спрем и как?
Aнонимен
на 05.03.2012 г.
+2
 
 
дрън-дрън та пляс!!! Че то и досега организираните групи са били задължително с учител и какво от това!? Всичко, което се пише,че е от новия закон за образованието е СТАРО, но никога не се е спазвало!!! Както и за глобите за отсъствията, и за информиране на социалните служби за 5 неизвинени отсъствия1 Всичко си е както преди! Смо шум и думи,думи...
+2
 
 
Расте нация алкохолици, дебили и утрепки :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Футбол - други
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: