ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спасиха пловдивска родилка, изпаднала в клинична смърт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:20 / 08.03.2012Коментари (20)11675
©
29-годишната Маргарита Павлова от Пловдив живее втори живот, благодарение на екипа на частна пловдивска болница. На 1 март около обяд младата жена ражда първородния си син чрез секцио при д-р Васил Велевски. "Беше се оплела пъпната връв и бебето не можа да излезе по естествен начин", разказа днес за медиите Маргарита, часове преди изписването си от болницата. Всичко минало перфектно, след секциото родилката имала посещение от роднините, гледала телевизия в стаята си, говорила по телефона. Докато в един момент губи съзнание и се събужда през нощта с надвесени над нея сестри и лекари. 

Младата жена изпаднала в клинична смърт 12 часа след раждането. Спасява  я активното индивидуално наблюдение на монитор в следоперативния период. Болният е на отворена врата и през 2 минути се проверява състоянието му от дежурния екип. 

Именно дежурната същата вечер медицинската сестра Снежка Назърова при поредната проверка в 1.15 часа вижда, че мониторът отчита проблем, че устните на Маргарита са посинели и тя не диша. Незабавно Снежка започва сърдечен ръчен масаж и изкуствено дишане. Симптомите показват клинична смърт - спиране работата на белите дробове и сърцето. Ако до 5 минути пациентът не се съживи, не се възстанови сърдечната дейност и дишането, остават трайни мозъчни увреди, или клиничната смърт преминава в мозъчна и биологична смърт. 
 
След светкавичната намеса на сестрата, следва и спешната реакция на анестезиолога д-р Димитър Димитров, който пристига на 5-тата минута след като са го извикали. Той включва родилката на кислородна маска чрез интубация. След минути Маргарита отваря очи в пълно съзнание и кондиция, благодарение на бързите животоспасяващи действия на екипа - медицинската сестра Снежка Назърова, акушерката Мария Вълчева, анестезиолога д-р Димитър Димитров, дежурният същата вечер акушер-гинеколог д-р Спас Патишанов. 

След като пациентката е изведена от клиничната смърт и с подобрени здравни показатели д-р Димитров преценява, че тя трябва да бъде преведена в по-специализирано заведение. Веднага в болницата пристигат лекари, които поемат Маргарита. Завеждащият клиниката доц. д-р Чавдар Стефанов и неговият екип продължават грижите по възстановяването на родилката. Правят и изключително обширни изследвания, които установяват, че Маргарита е била изпаднала в "клинична смърт с неясен произход".

"Нямам думи да изразя благодарността си към д-р Васил Велевски, който ми помогна при раждането и на екипа, който ме спаси", споделя младата майка и от очите и рукват сълзи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Да е жива и здрава тя и цялото й семейство! Нека четем такива новини, а не всекидневно да чуваме за починали пациенти от неясна смърт! Браво на лекарите, Браво на сестрата! Дай боже всеки му такова лечение и наблюдение!
0
 
 
Имам доста по-различно лично впечатление от д-р Велевски. Миналата година посетих кабинета му в сградата на ТЦ "ГРАНД" и понеже бях с направление от Здравната каса, поведението му беше меко казано отблъскващо. Прегледа ме с голяма досада, като през цялото време от компютъра му буквално гърмеше рок музика и едва чувах какво ми говори. За всяко нещо трябваше да го питам, сякаш не съм отишла при специалист, а си прося информация. При второто посещение в рамките на направлението ми каза, че нямало какво да ме преглежда. Заради неговите глупости изгубих 3-4 месеца лутане по други кабинети, докато накрая всичко си дойде на място. Затова тази нарочна хвалба на същия доктор не я одобрявам, още повече изричното споменаване на "частна клиника"! Звучи нагло.
+4
 
 
Да са живи и здрави майката и детето. Браво на сайта, че отразявате такива новини, защото подетата в последно време кампания срещу медиците няма да доведе до нищо добро.
-4
 
 
Спасяването на човешки животи след адекватна лекарска намеса трябва да е ежедневие, а не прецедент! Доста глупава реклама насочена към лековерни наивници. Сега всички ще се юрнат да раждат в частни болници, защото виждате ли, там може и да оцелеете!
+4
 
 
Ей, просълзих се. Живота е велика работа. Синът ми е роден там.
+3
 
 
Браво.Дано четем повече такива новини,а не такива за лекарски грешки...Лошото е,че ако болницата не беше частна,вероятно тази жена вероятно нямаше да бъде спасена...
-4
 
 
Мойте уважения,да са живи и здрави,и те и всички ние.....,НО защо ли малко ми звучи като реклама ..... все пак всеки ден те спасяват хора,нали в това им е смисълът на лекарите...????
+6
 
 
Нека да са здрави и щастливи докторите и сестрите ! Да е здраво и бебето ! Но ми направи впечатление , че доста имена се публикуваха в тази статия !!!! А докторите , които бяха виновни за смъртта на няколко бебета и родилки се публикуват само с инициали ! Защо ???
+5
 
 
браво! Най- добри пожелания за напред и много да слуша малкия бебок. Браво на екипа!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: