ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Искат оставките на интелектуалци заради паметника на Филип Македонски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:01 / 14.03.2012Коментари (32)8886
© Plovdiv24.bg
Оставките на част от управителния съвет на фондация "Пловдив-2019" поискаха днес на пресконференция на тема "За и против "паметника" на Филип Македонски"  представители на различни сдружения, предаде репортер на Plovdiv24.bg. От граждански комитет "Пловдив", дружество "Пловдивчани" и интелектуално звено "Корени" настояват с решение на общинския съвет Анастас Бадев, Александър Секулов, Марияна Чолакова и Валери Кьорненски да бъдат отстранени от фондацията, работеща по кандидатурата на града ни за европейска столица на културата през 2019г. 

"С подписката за връщане на Джумаята на паметника на Филип Македонски, под която и четиримата са си сложили парафа, се прави опит да се наложи на обществото нещо, което е проводник на чужди културни идеи. "Одисеята" около поставянето на монумента там е абсолютен провал, тъй като тя защитава чужди национални доктрини", заяви Тодор Христев от Граждански комитет "Пловдив". 

Организаторите на брифинга бяха категорични, че "фигурата" не казва нищо на пловдивчани и гостите на града, а и няма какво да каже, тъй като е факт, че Филип Македонски няма нищо общо с Пловдив.

"Това е провал както на скулптура, направил монумента, така и творчески, и духовен такъв. Действията на бившето управление на Пловдив, които поставиха паметника там, са национално предателство, защото Филип Македонски е част от гръцката (византийската) култура, а не от българската", не спести критиките си Христев.

"Как Пловдив ще кандидатства за европейска столица на културата, като ще представи един чужд символ?, възмущаваха се още организаторите. Те поискаха кметът Иван Тотев да вземе отношение за това какво е свършила досега фондация Пловдив-2019, тъй като според тях няма дори изготвена програма за кандидатурата. 

"По всякакъв законов начин ще се противопоставим на връщането на паметника на Джумаята, още повече че такова решение ще трябва да мине първо през общинския съвет", категорични бяха фил
АНКЕТА:
Трябва ли да бъде върнат паметникът на Филип Македонски върху Римския стадион?

Да
Не

ософът Тодор Христев, историците Константин Каменов и Асен Димитров, археологът Божидар Чапъров и адв. Васил Дойков. 

Припомняме, че Plovdiv24.bg публикува материала: "Интелектуалци" искат връщането на паметника на Филип Македонски, мнението на пловдивчани не било важно". В статията информирахме, че пловдивски "интелектуалци", между които бившият зам.-кмет на Пловдив Атанас Бадев, както и галеристката Анна Дякова дадоха своеобразна пресконференция пред определени медии във връзка с обявената от тях подписка преди време, в която те настояват паметникът на Филип Македонски да бъде върнат на Римския стадион. Plovdiv24.bg не бе поканена, може би заради въпросите, които задаваме, а може би заради това, че при нас се вижда мнението на пловдивчани по всяка тема.

Читателите на сайта вече ясно показаха, че паметникът няма място на обновения Римски стадион, чието откриване предстои скоро.


(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не съм на ясно кой е този философ Христев,но май е по добре да си гледа философията.Филип II е този който създава градската среда на това място.От създаването на Филипопол ,ние измерваме древността на града ни , а не от Средновековния елемент на българската култура.Да този елемент найстина е важен ,но кръстопътя и стратегическото място на Пловдив ,му дава пъстротата на смесването на много етно- културни симбиози. Мисля ,че няма нищо лошо,затова и сме общество което дава много от аристократичния привкус на България.А по-повод на това че ФилипII е носител на елинска култура, също не виждам проблем. В античността всеки се е стремял да следва най добрата нация ,която съществува. А сега не е ли така.За пренасянето пък на Византийска култура мога само да кажа ,че човек като говори трябва да е наясно с фактите.Може ли такава смесица да се прави с Филип II и Византия.Думите са излишни, а и прочетох ,че в екипа на противящите се има историци и археолози.Явно и те имат проблем,като оставят по темата да се изказва философ.Сами направете анализ ,защо паметника да не стои до стадиона.По тази логика ,да махнем джамията ,че тя няма работа до Римския останал инвентар.
0
 
 
ЕДИТ,ЛОГИКАТА СЪВСЕМ НЕ Е СЪЩАТА-АКО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧЕСТНИ И ОТКРОВЕНИ. ПАМЕТНИК "АЛЬОША" Е И ЩЕ БЪДЕ ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА НАШИЯ ГРАД,ДОКАТО ЗА ОСТАНАЛИТЕ ,ПО-ГОРЕ УПОМЕНАТИ ТВОРЕНИЯ...ТЕ САМО НИ РАЗВЕСЕЛЯВАХА СЪС ЗВУЧНИТЕ ИМЕНА ,ДАДЕНИ ИМ ОТ ГРАЖДАНИТЕ.И ПО ТОЗИ ПОВОД ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ,ЗА ДА НЕ ИЗПАДАМЕ В ПОДОБНИ СМЕШНИ СИТУАЦИИ ЗА В БЪДЕЩЕ.МОЛЯ,ИНФОРМИРАЙТЕ ГРАЖДАНСТВОТО С ПОСТАВЯНЕТО НА ПАМЕТНИЦИ ИЛИ АКО КМЕТОВЕТЕ НЕ ИСКАТ- НЕКА СИ ГИ ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБОВЕТЕ,А НЕ ОТ ОБЩИНСКИТЕ ПАРИ.А СЕГА НЕ Е ЗЛЕ ,ДА ЗАДЪЛЖИТЕ СЛАВЧО ,ДА КУПИ ПОНЕ ЕДНА ОТ ПРОСТОТИИТЕ ,ДЕТО ГИ ГЛЕДА ЦЯЛ ГРАД ,СУМА ТИ ВРЕМЕ...НАПРАВЕТЕ МУ И ПРОМОЦИЯ -ПЛАЩА ЕДНА ,ВЗЕМА ДВЕ...ХАЛАЛ ДА СА МУ!!!ДА ГИ СЛОЖИ В КАРЛОВО ДО ПАМЕТНИКА НА ЛЕВСКИ ,АКО ЩЕ!!!
0
 
 
Пловдив да подари на Скопие и македонския народ този паметник и така нещата ще си дойдат на място! Пловдивчани са по скоро римляни отколкото македонци.
Сподели каhttps://www.youtube.com/watch?v=jUGsGghDzmkкво ново....
на 15.03.2012 г.
+1
 
 
Добре ,че я махната тази световна глупост ...заедно с рендето ,бика ,и всичките щуротии на Славчо !!!
+2
 
 
Сервитьора няма място на Римски стадион!
+1
 
 
И С ТАЯ ППОБЕДОНОСНО ВДИГНАТА РЪКА....ИМА И ВИЦ,ЗА ТОВА,НО НЕ Е ЗА ПРЕД ШИРОКАТА АУДИТОРИЯ....
0
 
 
ДРУГ Е ВЪПРОСА ,ЧЕ ПАМЕТНИКА НЕ БЕШЕ НА МЯСТОТО СИ..И ТОЛКОВА НА ВИСОКО ,ЧЕ ТАКА И НЕ ГО ВИДЯХМЕ...НЕ МОЖЕ ЧОВЕК С ЛУПА ПО ГЛАВНАТА ДА ХОДИ,ЗАРАДИ НЕЧИЕ СЛАБОУМИЕ...
+2
 
 
ФИЛИПОПОЛИС...ФИЛИПОПОЛИС...ФИЛИПОПОЛИС...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: