ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Почти всеки може да се включи в колективния иск срещу Общината за мръсния въздух
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:01 / 15.03.2012Коментари (13)8227
© Plovdiv24.bg
От 23 март 2012 г. всеки, живял в Пловдив между 2007 и 2011г., ще може да се включи в колективния иск срещу Община Пловдив за мръсния въздух, който се диша в града на тепетата, научи Plovdiv24.bg. Лицата, които се считат за увредени или застрашени от качеството на атмосферния въздух, могат да подадат искова молба до Пловдивския окръжен съд, с която да се присъединят по предявения иск или да заявят, че ще осъществят защитата си самостоятелно. Номерът на гражданското дело е 2512 от 2011 г.

Припомняме, че става въпрос за колективния иск, подписан от бизнесмена Любозар Фратев, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, сдружението на предприемачите - "Бизнес експертен съвет", Емилия Недева, адвокатите Михаил Екимджиев и Катина Бончева. Исковата молба е заведена срещу общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и се основава на данни от Италианския статистически институт, според които в периода 2007-2011г. Пловдив е сред градовете с най-лошо качество на въздуха по показателя концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона.

В иска се казва още, че ответните институции не са изпълнили задълженията си за контрол върху дейностите, засягащи чистотата на атмосферния въздух и в него се претендира Община Пловдив  и РИОСВ да бъдат осъдени да преустановят бездействието си и да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на въздуха в града. Не са предявени имуществени претенции за заплащане на обезщетение. 

"Въздухът в Пловдив е много мръсен и уврежда здравето на пловдивчани и на неговите гости. Това прави града ни непривлекателен както за туристи, така и за инвеститори", коментира специално за сайта ни преди време Фратев по темата.

"Ако водата, която тече от крана, не е чиста - можем да си купим минерална такава... ако има образувала се локва, вследствие на дупка - можем да я прескочим... но въздухът не може да бъде сменен или купен... просто не може да дишаме настрани...", със съжаление каза още той.

Фратев поясни, че България ще търпи и санкции за неизпълнението до края на 2010 г. на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, което ни бе предписано от Европейската комисия.

"Не стига, че дишаме най-мръсния, вреден и опасен въздух, ами ще трябва и да плащаме", възмутен коментира бившият общински съветник и допълни: "Нямаме никакви финансови претенции, просто искаме някой да си свърши работата".

Адвокат Михаил Екимджиев също потвърди пред репортер на сайта, че молбата не е свързана с искане за финансово обезпечение. "Искаме решение на съда, което да осъди Община Пловдив и РИОСВ - гр. Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване чистотата на атмосферния въздух в града ни, а в срок от шест месеца след влизане в сила на съдебното решение да се осигури достигане на нормативно допустимите нива концентрации ­на фини прахови частици в атмосферния въздух", категоричен беше той.

Според главния юрист на Общината Илиан Иванов все още не може да се каже какви са шансовете Община Пловдив да бъде осъдена. "Най-вероятно ще обжалваме, ако резултатът не е в наша полза", коментира по темата Иванов.

Според него делото ще е интересно по своята същност. "В исковата си молба жалбоподателите претендират, че чистотата на атмосферния въздух в града действително е на крайно незадоволително ниво. Тази чистота обаче се формира от няколко основни компонента: от битовите потребители, от автомобилите, замърсяващи с прахови частици и т.н. Така че е въпрос на доказване доколко Община Пловдив допринася за замърсяването на целия атмосферен въздух в града", коментира още шефът на Правната дирекция в Общината.

По делото са събрани над 3000 страници документи и доказателства от Общината, а то стартира на 8 март тази година в Окръжния съд на Пловдив. 



Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво,точно такъв вид иск трябва да се заведе и срещу държавата за геноцид спрямо българското население и постоянното толериране на циганите с всякакъв вид безвъзмездни помощи и покровителство!
+1
 
 
В момента когато се обяви, че една от целите на иска е да се наложи тотален контрол върху незаконното и изключително опасно претопяване на пластмаси, горене на гуми и други материали с отровни вещества в самите граници на града, към иска ще се присъединят поне още няколко хиляди ищци. Затварянето на очите пред проблема около източната част на Марица е за доста сериозен иск! Реално Пловдив е в постоянни условия на химическа война, но политическата коректност е по-важна. Сигурен съм, че и при провеждане на ядрен опит в Столипиново няма да се обърне никакво внимание.
+1
 
 
Дано се намери решение на проблема понеже картинката е направо трагична.Как ли все още живеем си е направо учудващо.Погледнете Пловдив от с.Белащица и ще видите какъв смог се образува?Аз в къщата си използвам озонатори и филтъра трябва да се чисти един път на месец,а аз го правя на всеки 13-15 дни.Като се има в предвид,че съм в крайните квартали и няма интензивно движение около мен,а хората които са на центъра и под терасите им са булевардите направо не им завиждам.
на 15.03.2012 г.
+1
 
 
"Най-вероятно ще обжалваме, ако резултатът не е в наша полза", коментира по темата Иванов." Какво има да се обжалва при положение, че никой не иска финансова или друга компенсация? Може би ще се обжалва липсата на желание да се работи по чистотата на града и въздуха, което би следвало да е основен приоритет на общината. Г-н юриста вероятно ще доказва, че облаците прах, които се вдигат от всеки полъх на вятъра, от всяко преминаващо превозно средство и не на последно място от упражняващите се с метли служителки на "Чистота"; са някакава терапия, местен аналог на пустинна буря, която има благотворен, релаксиращ ефект на почистване на белите ни дробове с естествен пясъкоструй. Току виж успял човека и го доказал. Изобщо ама изобщо няма да ме изненада.
+2
 
 
ако ще е иск=за унищожаването на на парковете=заради непочисването и неподдържането на града ни=ще се включа, макар че тоя кмет маи ще се окаже наи-свестния от последните 5 преди него-ако ще е тъпня, заради големия брои автомобили=забравете (много поздрави на леля ви)колите са си ваши-оловото също и дима също и праха също -боли ма дедовия ,моите деца вече пораснаха и излетяха=спасиха се...
+3
 
 
И кого ще съдим?!Хората,които не могат да плащат безумните сметки за ток и се отопляват на твърдо гориво?!Всички,които караме стари коли?!Общината,която не може да закупи химикали и вместо тях хвърля пясък през зимата?!Въздухът ни е мръсен,защото сме бедни!!!По-добре да мислим какво може да се направи въпреки това-например всяка година да се засаждат определен брой дървета.Разбрах,че от утре започва измиване на улиците и графикът за това е по-наситен в сравнение с миналата година.Добро начало!
-4
 
 
Поредната акция на "самозвани водачи на народното недоволство".Това си е все едно ДА ЗАБРАНИМ НА ВСИЧКИ ДА СЕ ОТОПЛЯВАТ НА ТВЪРДО ГОРИВО И ДА ПОЛЗВАТ ДВИГАТЕЛИ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ Който не му харесва да си ходи в родното село и да си пасе патките . Аман от пишман еколози!
+2
 
 
Плюс всичко , което е казано да се започне измиване на тротоарите и улиците с примитивното , но добре действащо миене с маркуч и вода. След стопяването на снеговете остана страшно много кал и прах . Днес като духа вятър сме засипвани от облаци прах
+3
 
 
За да се пречисти въздухът на Пловдив трябва да има повече зелена растителност,а не масово да се секат дърветата,както стана заради все още незавършеното разширение на х.Марица.Трябва да се подновят кварталните градинки,да се посадят отново дървета по улиците.
+3
 
 
Доста е мръсен въздуха, спор няма. Общината е държавния орган, който трябва да наложи контрол, за това твърдо заставам зад този иск. Остарели тежки превозни средства собственост на фирми извършващи дейности на територията на Община Пловдив, остарели автобуси, метачките и не на последно място отопляващите се на твърдо гориво. Строг контрол, глоби, санкции, отнемане на лицензи ако е нужно. Както са подели в момента контрола върху зелените площи, така трябва и да е за въздуха!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: