ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Роми от "Столипиново": При соца имахме работа и беше по-добре
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:37 / 21.03.2012Коментари (21)3260
© Plovdiv24.bg
Всички щастливи роми си приличат, но всяка ромска махала е нещастна посвоему. В пловдивската "Столипиново" 40 000 души живеят върху 600 дка. Когато човек леко нагази в квартала, няма къде игла да хвърли. Строените през 70-те и 80-те високоетажни жилищни блокове са в окаяно състояние. Избитите врати и стълбищни джамове са бял кахър. По-големи грижи създава запушената канализация, от която кални потоци се пръсват по улиците на гетото. Не можеш да не забележиш и планините от боклук, чието спокойствие и растеж нарушава единствено прашният вятър под тепетата. Около панелките никнат къщи, почти всички от които - незаконни - без акт 16 и дори нотариален акт. Българите, които живеели на ул. "Крайречна", постепенно са се изселили оттук. Останали са шепа семейства, които нямат пари да си сменят жилището.

Поне 2/3 от обитателите на "Столипиново" са безработни. По всяко време на денонощието около блоковете гъмжи от народ. Половината от малкото място се заема от играещи деца. Техните родители също са излезли на припек. Някои влачат вехтории за продан от врата на врата, а други са подредили сергии върху сгъваеми масички или върху купчина тухли и парче ламарина. На битаците в ромско-турската махала можете да купите гащи, чорапи, панталони, блузи, рокли, пакетирани храни и цигари - на цени, петорно по-ниски от тези в центъра на Пловдив. В много случаи стоката е една и съща, тъй като по-напредничавите търговци пазаруват именно оттук.

Преди започването на икономическата криза ромите са си намирали работа по градежите на хотели и сгради, също и по пътните строежи, макар и понякога на черно. След това обаче търсенето на работна ръка секнало и почти всички се потопили в сивата икономика - дребен алъш-вериш, където касовата бележка е непознато понятие. Много от тях не знаят ще има ли какво да вечерят, а краят на месеца им се струва по-далеч от края на света.

"Столипиново" е сложна бъркотия в етнорелигиозно отношение. По-голямата част от жителите му се самоопределят като турци. Те са мюсюлмани и у дома говорят на турски, а отделни баби и дядовци поназнайват някоя циганска дума. Другата част, може би 1/3, са роми християни. Повечето са православни, но усърдна дейност в махалата развиват и четири протестантски църкви. Ромите са от групата на бургуджиите, което се вижда от изкусните обкови по вратите и фасадите на къщите. Роми и турци се женят помежду си. Понякога се случва жената да не разбира майчиния език на съпруга си или обратно и вкъщи да говорят на български. Всички заедно празнуват Великден, Коледа, Шекер и Курбан байрам. "Ние сме мюсюлмани, но когато се боядисват великденски яйца, нашите деца плачат и затова и ние боядисваме", казва Милко.

Разбираемо, старите ги гони носталгия по соца. "Имахме работа по заводите и работилниците, даваха ни занаят още в казармата. А сега тук няма човек, който да работи легално. Нямат здравни осигуровки и почти всеки е болен от нещо", смята Асен Камбуров, един от ходжите в квартала.

Половината махала бяга от сиромашията в странство - най-много са в Германия и Франция, Дортмунд и Париж. Не е рядкост там да работят без договори, да спят в палатки или в автомобилите си и да се изхранват от евтините разпродажби в супермаркетите. "Изкарах 9 месеца в Ливърпул. Работих на автомивка и спестих 20 000 лв.", разказва Трайчо, шофьор на такси. Вози нелегално както всички в махалата. Той използвал целия си събран капитал, за да се ожени.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава!
0
 
 
Това е едно от последните интервюта с Тодор Живков с въпроси отправени към него от Български граждани по време на неговото управление на Страната ни http://vbox7.com/play:9d0dbfda Това беше човека който можеше да справи успешно с такава нагла паплач.
+1
 
 
Да се изселят в Северна Корея или Куба, като че ли май само там остана Соца! През Соца са ги ступвали яко и са ги държали на верижка, та затова са работили и са учили. Сега се разпасаха, че няма кой да им свие .... Ако откраднеш-бой, ако не ходиш на работа-пак бой и така, с такива мерки са ги оправяли. Те от друго не разбират!! Да не си платиш тока ли?? Нямало е такъв филм "бате" !! Мизерници противни-крадът, не плащат нищо-ток, вода, данъци, нагли са до безобразие, а ние си мълчим и си ги коткаме, щото иначе : "Ще съдим държавата в Страсбург-за правата на човека" !! Предлагам да обявим търг-който даде повече за тях на него ще им ги дадем:))) Всичките!!!!!Ама кой ли ще ги иска???:((((( На фона на негативното ми писание искам да бъда честна и да кажа, че познавам и свестни цигани, но те за съжаление са много, ама много малко и са успели да се измъкнат от средата си!!
0
 
 
Хубаво беше едно време, сиренето евтино и мек хляб! Да ама само за лизачите и мързеливците, който са членове на Българската комунистическа партия, която стана социалистическа и накрая демократична! Няма защо да се сърдите и плачите за онова време, защото всичко това дойде от Москва и най накрая на хората им писна да ни хрантутат! Вашите лидери се оядаха и накрая заради тях, вие трябва да работите редом до нас простосмъртните и прости хора живеещи в панелки пълни с руски хлебарки! Не ми е мъчно за онова време, защото нищо хубаво не видях! Който не му харесва да ходи в северна корея, още е като татово време там.
+2
 
 
Тези сгради им са направени през социализма ,за да имат къде да живеят и пребивават като имигранти в нашата държава и ги записваме в паспортните служби и в актовете им за раждане като Българи. В крайна сметка тази нация не само,че не поддържа и пази това което е построено за тях, ами и го разрушава тотално до безобразие, превръща всичко в кочина в района в който им е отредено да пребивават, краде държавата,създават куп неприятности на народа, ползват се всякакъв вид социални помощи повече от нас дори. Биха казал ,че те са една огромна заплаха за Българския народ и това е една голяма грешка на държавата като ги е приела в страната ни и им е дала куп права и облаги с които те да злоупотребяват неименуемо. Кой нормален Българин ще смее да мине вечерта през Столипиново без да му е застрашен живота. Значи те изпокрадаха всичко що е желязо като почнеш от пътните знаци т чак до шахтите и развиват какви ли не хазартни игри (тука има тука няма ) по автогарите в страната ни, крадат на хората чантите по пазарите и в обществения транспорт дори, убиват Български чада ,нанесоха толкова щети на държавата ни, че всички ни се смеят в Европейския съюз как сме допуснали това нещо и когато наречеш някой ром Българино той те гледа на кръв и се обижда от този факт,а в действителност по лична карта и в акта за раждане те се вписват като Бългагари. Чудя се как държавата продължава да ги търпи и не ги е екстрадирала от страната както други народи бяха екстрадирани от България,натоварени един по един на автобусите и самолетите .
+2
 
 
Пък някои се чудят защо се затри цоциализма - ето отговорът!Мангал да работи?!?Добре,че са тези в *Чистота*,че малко да им измият срама.Впрочем,могат веднага да бъдат оземлени БЕЗВЪЗМЕЗДНО,ама трябва бачкане!
+1
 
 
За това ли сега сте в пъти повече. Защото сте много зле ??? Що не вземете да се изнесете в някоя соц. държава.
+3
 
 
Господи...! Демокрацията им е виновна, че живеят в пълна мизерия. Ползват се със 100 пъти повече привилегии от нас и накрая пак недоволни. Мръсно е, защото не чистят! Има планини от боклук, защото отпадъци се изхвърлят навсякъде. Аман вече! Преди започването на икономическата криза имали работа, сега нямали... Нямам нерви да коментирам.
+3
 
 
За това умря СОЦА - пълна заетост и ниска производителност!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: