ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
От днес можем да се включим в иска срещу Общината за мръсния въздух
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 23.03.2012Коментари (8)4450
© Plovdiv24.bg
От днес всеки, живял в Пловдив между 2007 и 2011 г., ще може да се включи в колективния иск срещу Община Пловдив за мръсния въздух, който се диша в града на тепетата. Лицата, които се считат за увредени или застрашени от качеството на атмосферния въздух, могат да подадат искова молба до Пловдивския окръжен съд, с която да се присъединят по предявения иск или да заявят, че ще осъществят защитата си самостоятелно. Номерът на гражданското дело е 2512 от 2011 г.

Припомняме, че става въпрос за колективния иск, подписан от бизнесмена Любозар Фратев, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, сдружението на предприемачите - "Бизнес експертен съвет", Емилия Недева, адвокатите Михаил Екимджиев и Катина Бончева. Исковата молба е заведена срещу общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и се основава на данни от Италианския статистически институт, според които в периода 2007-2011г. Пловдив е сред градовете с най-лошо качество на въздуха по показателя концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона.

В иска се казва още, че ответните институции не са изпълнили задълженията си за контрол върху дейностите, засягащи чистотата на атмосферния въздух и в него се претендира Община Пловдив и РИОСВ да бъдат осъдени да преустановят бездействието си и да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на въздуха в града. Не са предявени имуществени претенции за заплащане на обезщетение.

"Въздухът в Пловдив е много мръсен и уврежда здравето на пловдивчани и на неговите гости. Това прави града ни непривлекателен както за туристи, така и за инвеститори", коментира специално за сайта ни преди време Фратев по темата.

"Ако водата, която тече от крана, не е чиста - можем да си купим минерална такава... ако има образувала се локва, вследствие на дупка - можем да я прескочим... но въздухът не може да бъде сменен или купен... просто не може да дишаме настрани...", със съжаление каза още той.

Фратев поясни, че България ще търпи и санкции за неизпълнението до края на 2010 г. на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, което ни бе предписано от Европейската комисия.

"Не стига, че дишаме най-мръсния, вреден и опасен въздух, ами ще трябва и да плащаме", възмутен коментира бившият общински съветник и допълни: "Нямаме никакви финансови претенции, просто искаме някой да си свърши работата".

Адвокат Михаил Екимджиев също потвърди пред репортер на сайта, че молбата не е свързана с искане за финансово обезпечение. "Искаме решение на съда, което да осъди Община Пловдив и РИОСВ - гр. Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване чистотата на атмосферния въздух в града ни, а в срок от шест месеца след влизане в сила на съдебното решение да се осигури достигане на нормативно допустимите нива концентрации ­на фини прахови частици в атмосферния въздух", категоричен беше той.

Според главния юрист на Общината Илиан Иванов все още не може да се каже какви са шансовете Община Пловдив да бъде осъдена. "Най-вероятно ще обжалваме, ако резултатът не е в наша полза", коментира по темата Иванов.

Според него делото ще е интересно по своята същност. "В исковата си молба жалбоподателите претендират, че чистотата на атмосферния въздух в града действително е на крайно незадоволително ниво. Тази чистота обаче се формира от няколко основни компонента: от битовите потребители, от автомобилите, замърсяващи с прахови частици и т.н. Така че е въпрос на доказване доколко Община Пловдив допринася за замърсяването на целия атмосферен въздух в града", коментира още шефът на Правната дирекция в Общината.

По делото са събрани над 3000 страници документи и доказателства от Общината, а то стартира на 8 март тази година в Окръжния съд на Пловдив. 



Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Г-жо Петрова, направиха ми впечатление думите "....Има и общински съветник - защо в качеството си на такъв не е внесъл предложение да се направи нещо...... ", защото преди това бях прочел стари публикации... та там видях, че този общински съветник, когато е бил в общ.съвет е питал по тия въпроси.. има отговор и от кмета Славчо - вижте този линк https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kak-pochistvat-plovdivskiya-vuzduh-185390 ... И туй не е популизъм, а опит да се събуди гражданството. За съжаление българите не са граждански активни.. все им е едно.. или по-точно - ако може друг да бърка в огъня, а аз да гледам сеира, ако стане по-добро - добре ще е дошло и за мен.. ако не- аз да се не цапам...Ха сега се определете вие - ОТ КОИ СТЕ? . На мен ми писна това живуркане - искам промяна и ще се включа в иска...Общината трябва да си изпълнява работата, за която получава заплати, плащани от моите и твоите данъци!
0
 
 
за какъв разум става въпрос като пред нас стои една администрация която се е заковала здраво за столовете си и не иска да разбере че и тя живее в Пловдив.окрадоха имотите в централнта градска ,градска част,взеха на хората душата и здаревето и сега след 50г.ги продават отново като обшинска собственост,на някои хора.те направиха коперации без гаражи и места за паркиране,улиците са много тесни и от там се получи и голямата мръсотия.а гаражните клетки са новото постижение на същата тази карадлива администрация.затова никакво чистене,никакви данъци,никаква глава да не се прекланя пред тези мръсници.това са хора които са за панделата и не ги съжаляваите,защото те се гаврят с нас,подиграват ни се нагло.аз специално плюя на тази администрация.затова ясен ,пълен отпор докато се научат да уважават тези които им дават заплатите.
0
 
 
И аз смятам, че този иска си е чист популизъм и личен ПР на инициаторите. Най-вероятно догодина ще ги видим в кандидат-депутатските листи, затова е и пушилката, за да запомним имената им. Има и общински съветник - защо в качеството си на такъв не е внтесъл предложение да се направи нещо. В Лондон джипове не хвърчат по улицата - според Европейската комисия те замърсяват въздуха двъ пъти повече дори от старите коли. Във всички европейски градове хората сами поемат инициативата, за да живеят по-добре. Стига с тоя комунизъм - държавата, общината да дойдат и да ни оправят. Нали уж сме гражданско общество. И кои граждани се канят да се присъединят към иска - тези, които карат коли с по 1 човек вътре, които си изхвърлят къдуето им падне боклуците. И стига с тая простотия, че Пловдив е нтай-мръсният град. От 2 седмици гледам страницата на Изпълнителната агенция по околна среда - там се публику,ва таблиза с вички областни градове - досега нито веднъж не сме били най-мръсни. Пловдив е между 24-те града, които се наблюдават като проблемни от Европейската комисия. И още нещо - някой дава ли си сметка, че с този популизъм - дишаме най-мръсния въздух, ще привлечем туристи на куково лято. И че всички други градове, които кандидатстват за Евростолица на културата, ще ни цакат със собствената ни простотия. И ако адвокат Екимджиев не е пловдивчани, пловдивчани да проявят малко разум.
0
 
 
Добре де, ОК ще осъдим съответните институции. И това с какво ще помогне на дробовете ни за издишания въздух. Общината ще бъде наказана, наказанието ще понесе бюджета, бюджета го правим ние... Ако ще и Славчо и Ванчо да ходят да садят дървета (колко декари ще залесят), като персонална наказателна мярка, с какво ще се подобри здравето ни, алергиите, пристъпите на задух? - Все неща (боклуци) които сме преживяли, издишали.
0
 
 
Иска срещу Общината за мръсния въздух си е всъщност иск срещу всички нас които караме коли и се отопляваме на твърдо гориво. Евтин популизъм , политически и икономически интереси.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: