ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 50 млн.лв. срещу мръсния въздух в Пловдив! Резултат - нулев!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:13 / 27.03.2012Коментари (23)7638
© Plovdiv24.bg
1 520 000 лв. еднократно или по 110 403 лв. на ден може да бъде глобена България заради качеството на атмосферния въздух, съобщи днес Любозар Фратев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това бившият общински съветник заяви във връзка с колективния иск срещу Община Пловдив за мръсния въздух, който се диша в града на тепетата, а санкциите са за неизпълнение до края на 2010 г. на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, което ни бе предписано от Европейската комисия и трябваше да бъде изпълнено от администрацията на тогавашния кмет Славчо Атанасов.
 
Искът е подписан от Любозар Фратев, фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", сдружение с дейност в частна полза "Бизнес експертен съвет", Катина Владимирова Бончева, Михаил Тихолов Екимджиев и Емилия Недева Недева.

Исковата молба е заведена срещу общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и се основава на данни от Италианския статистически институт, според които в периода 2007-2011 г. Пловдив е сред градовете с най-лошо качество на въздуха по показателя концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона.

По данни на община Пловдив 56 млн. лв. са похарчени в периода от 2004 до 2008 г. за подобряване качеството на въздуха на града. Според адвокат Екимджиев по-голямата част от тях са хвърлени на "вятъра". На това мнение е и Фратев, който заяви, че високата такса "смет" за пловдивчани се "изпълнява разбойнически" от управляващите града. 

"Ако тези пари бяха усвоени както трябва, можехме да се сравняваме по отношение на въздуха с градове като Женева, Копенхаген, Осло и Стокхолм. Акцията ни не е популистка. Ще продължим докато задействаме синдрома "срам" в общината", коментира още Екимджиев. 

Plovdiv24.bg вече ви информира, че до 6 април всеки, живял в Пловдив между 2007 и 2011 г., ще може да се включи в колективния иск срещу Община Пловдив. Лицата, които се считат за увредени или застрашени от качеството на атмосферния въздух, могат да подадат искова молба до Пловдивския окръжен съд, с която да се присъединят по предявения иск или да заявят, че ще осъществят защитата си самостоятелно. Номерът на гражданското дело е 2512 от 2011г., а образец на молбата може да се изтегли от сайта на БЕС.

На днешната среща с медии, адвокатът по делото Снежана Стефанова каза, че заради мръсния въздух в Пловдив в последните години специалисти са отчели буквално бум на заболявания като рак на белите дробове, туберкулоза и астма. Най-засегнати са хората на възраст между 35 и 40 години, а децата пък са най-уязвими. Това е така, тъй като попадат в зоната около 1.2 м височина, в която концентрацията от фините прахови частици е най-голяма, поясни Екимджиев. Той сподели своите лични впечатления, а именно че от Родопите градът ни, обвит от гъсти стълбове дим изглежда като Бейрут след военна операция.

Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", сдружение с дейност в частна полза "Бизнес експертен съвет", Катина Владимирова Бончева, Михаил Тихолов Екимджиев, Емилия Недева Недева и Любозар Иванов Фратев искат решение на съда, което да осъди Община Пловдив и РИОСВ - гр. Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване чистотата на атмосферния въздух в града ни, а в срок от шест месеца след влизане в сила на съдебното решение да се осигури достигане на нормативно допустимите нива концентрации на фини прахови частици в атмосферния въздух.


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дори и да посадим сами дървета пред домовете си,водата е много скъпа,ако районните кметства се заангажират поне да ги поливат зеленината на Пловдив ще прочисти до някъде въздуха-само до някъде.
+2
 
 
кой ли си пребра причките в джоба ,и се правят че отчитат дейност
+5
 
 
Ами да се вдигнат сега детските градини с родителите -може и да се постреснат повече.
+4
 
 
Газификация няма да реши никакъв проблем, нито още толкова пари на вятъра за приятелите на общиснките съветници и кмета... проблема е лесно решим - емиграция далечко, например Канада - и в пловдивска община данъци ще събират от бай манагу ако посмеят да стъпят в квартала!
-1
 
 
Погледни ги само ,всички оклюмали на масата пред минералните води и блеят в една точка,ще кажеш ,че мислят нещо,а в същото време дори нямат право на глас. Каквото им кажат да говорят от горе това излагат и пред медиите,това са само пионки които предоставят даден вид информация с решение от по-горните етажи на властта пред народа по даден въпрос и за което им се плаща. Много добре знаят каква е ситуацията и ,а гъкнат изхвърчат, утре ще наредят отгоре тези милиони да заминат по друго направление,а този въпрос ще го оправдаят някак си пред обществото ,колко му е, в това са най добри нашите господа министри и други господа депутати на които се пада честта да говорят пред медиите и каквото му кажат на народа той в това вярва. Това е самата истина ,нямам какво да се самозалъгваме като имаме в предвид сегашна ситуация на България пред която сме изправени като опълченците на шипка.
+4
 
 
защо не публикува състава на тия микрочасици дето запрашават атмосверата над Пловдив,защото ще трябва да обяснят от къде идва толкова наночастици алуминии -около 61 пъти над допустимото.Отговора е от тъй наречените кемреилс-отровите с които ни пръскат почти всеки ден без нашо знание, основно нано частици алуминии и бариев хлорид от които вечер залезите изглеждат като запалени.Бог да ни е на помощ срещу безумието на новия световен ред
0
 
 
Нали щяха да раздават по 3000 лв. на семейство за газификация? Защо замлъкнаха по въпроса?
+7
 
 
Не е нужно да се качвате никъде, достатъчно е да си оставите отворен прозореца нощем и ще видите (по-скоро ще усетите) какво ще стане: около и малко след полунощ се разнася такава ужасна воня, идваща от Стамболийски, че обгазеният преди 30 години Русе просто бледнее. Очите се насълзяват, дъхът спира... Изобщо, газова камера!!!
+5
 
 
Качете се на Альоша лятото да видите кфа гнусотия около пловдив,нестига ми и КЦМ-то...
+3
 
 
Празно пилеене на пари това е!! Край ..точка!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: