ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
ЕК улеснява пререгистрацията на МПС-та от една в друга страна на ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:23 / 05.04.2012Коментари (3)2180
© Plovdiv24.bg
Европейската комисия предложи реформа на националните системи за регистрация на автомобили. Сега в Белгия, например, регистрацията на превозно средство от друга държава членка на ЕС изисква посещение в най-малко четири различни служби - митница, застрахователна компания, център за технически преглед и контролни органи по автомобилния транспорт - както и сертификат от производителя. Главното, което проектът променя, е че въвежда единен за целия ЕС срок от шест месеца за пререгистрация на МПС, чийто собственик или ползвател се мести дългосрочно в друга страна от съюза. То трябва да носи регистрационен номер от държавата, където ползващият го постоянно пребивава.

Сега сроковете за промяна на регистрацията в такива случаи са различни и зависят от съответното национално законодателство, обясни вносителят на предложението, еврокомисарят по индустрията и предприятията Антонио Таяни.

Регламентът, който подлежи на одобрение от страните-членки и Европарламента, също освобождава собственика на автомобила от задължението да представя лично информацията от техническия преглед на властите в регистриращата държава. Те ще трябва сами я да изискат и получат от компетентните органи в страната на пререгистриращия се. Таяни каза, че държавите-членки ще се възпротивят на идеята за единна европейска регистрация на автомобилите или за премахване на изискването за пререгистрация заради приходите от данъците, получавани за всеки регистриран автомобил.

Въпреки това проектът на ЕК съдържа ред облекчения. От задължението за пререгистрация след 6 месеца са освободени студентите, хората с ваканционни имоти в чужбина и гражданите ползващи служебно автомобили от други страни на ЕС. Гражданите, които купуват или продават автомобил втора употреба в друга държава от ЕС, няма да са длъжни да преминават през допълнителни технически прегледи. Властите в приемащата държава обаче ще си запазят правото в отделни случаи да поискат преглед, ако се усъмнят в изправността на автомобила.

Предлага се временна регистрация за 30 дни, с която употребяван автомобил да бъде закаран при новия му собственик от друга страна в съюза. Автотърговците, които искат да продават коли зад граница в рамките на ЕС ще могат да ползват "професионална регистрация" за къси разстояния през границата.

Според Комисията обмяната на информация между регистриращите власти в държавите-членки ще направи невъзможна регистрацията на крадени зад граница автомобили.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Само не схванах, поради каква причина ще ме карат да си сменям номера на колата, ако живея 6 месеца и повече в държава от ЕС? Колата си е моя, регистрирана е на мое име, всичко и е платено българка съм, а до колкото помня България е част от ЕС, пак не разбрах, защо по дяволите трябва да си сменям номера на колата, който номер е включително със знамето на ЕС, направен по техните изисквания! Май малоумната бюрокрация в някои държави от ЕС е в път повече от нашата. В тая скапана смешна държавица, голяма колкото пловдивска област, Белгия искат над 4 документа от различни служби включително и "сертификат от производителя" . Добре, че не искат и документ от НАСА, за преминати изпитания в космоса! Със всеки изминал ден ставам все по голям евро-скептик и започвам да не мога да открия, какви ползи имаме изобщо от ЕС, освен, че минаваме границите с лична карта - голям келепир, няма що!
Aнонимен
на 06.04.2012 г.
+1
 
 
ТАПАНАРИ ПРОСТИ ТЪПИ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: