ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Променят закон, за да се реши проблемът с уличните кучета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:03 / 06.04.2012Коментари (24)5364
© Plovdiv24.bg
"По разпореждане на премиера, тъй като и той се включи в инициативата за решаване на проблема с уличните кучета, обсъдихме мерки, които ще дадат резултат още в понеделник". Това обясни земеделският министър Мирослав Найденов по повод наболелия проблем с безпризорните животни по улиците.

По думите му ще бъде променен сега действащият Закон за защита на животните, който е в сила от 2008 година - за новите предложения в текстовете ангажимент са поели депутатите от ГЕРБ.

"Видя се, че законът не работи, преди всичко заради така наречения "надзор", който позволява на хората да взимат кучетата и да се водят, че отговарят за тях, а след това да ги пускат отново на улицата. Имаше пример с една надзорничка, грижеща се за 114 кучета, това не е сериозно", каза Мирослав Найденов и продължи с обясненията за новите мерки, които се очаква да разрешат дългогодишния проблем с бездомните четириноги.

С промяна на наредбата за приютите ще бъде дадена възможност на общините да изграждат депа за временно настаняване на кучета. Тази практика ще бъде десетки пъти по-евтина от строенето на приюти, обясни Найденов.

"Въпросните депа няма да са масивни и няма да има такива тежки изисквания към за тях, каквито са сега според закона критериите за изграждане на приют. Досега те направо граничеха с разбирането за "лукс" - отделни клетки за всяко куче, помещение за баня и т.н.", поясни още министърът.

По думите му земеделското ведомство и Столична община ще потърсят и съдействие от здравното министерство по проблема с кучетата. Причината - само България концентрира над половината от случаите на заболели от кучешка тения в целия ЕС. "Затова ще поискам здравна оценка на ситуацията. Ако това наистина е така, тогава ще се консултираме с ЕК за пристъпване и към евтаназия", закани се Мирослав Найденов.

Той обаче предупреди хората, че решителните действия, които предстои да бъдат подети от властите, ще срещнат сериозна съпротива от страна на защитници на животните. Найденов очаква големи протести, жалби до Брюксел и всякакви опити да се подкопаят резултатите от мерките. "Готови сме да понесем негатива, това са непопулярни мерки, но са необходими", допълни министърът.

Найденов потвърди в допълнение появяващите се периодично слухове, че има хора от други градове, които искат да се освободят от кучетата и затова ги карат в София. "В противен случай при популация от между 10-15 хиляди четириноги и годишна кастрация на около 5 хиляди от тях, досега броят им би трябвало да е намалял значително, а той остава постоянен или дори расте", коментира Найденов.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има една приказка "Кучетата лаят,а кервана си върви".Нека плачат защитниците на кучета където искат и на когото искат.Тези,които не искаме по улиците да се разхождат кучета-убийци сме повече.Да изтребим псетата и после да видим кой може да ни се бърка в държавата и да ни казва какво да правим.Едно псе не трябва да остане на улицата.
0
 
 
Абе господа защитници що не защитавате агънцата и теленцата дето ги колят за да хапвате пържолки,тях не ги ли боли?Ама ви е страх да не останете гладни,а помиярите дето нас ни хапат да живеят-е нема да стане. всики помияри в екарисажа.
Aнонимен
на 07.04.2012 г.
0
 
 
трепане на вс4ко помияри и тва е решението не ми казвайте че едно куче е по важно от един човек трепане тва е
+2
 
 
Докато хората се делят на защитници на животните и против тях, дърлят се по форумите и се карат по блокове и улиците заради кучетата, хората които сме избрали и им плащаме заплати с нашите данъци, ще ни гледат сеира, вместо да решат проблема. Като течаха предизборните кампании, се поставяше като отделен проблем на кандидатите каква е визията им за решаване на този проблем. Избираме си управниците и те трябва да се справят с този въпрос, а не ние да се хващаме гуша за гуша. Нека избраниците ни се карат, стига ние сме се разправяли. Ако не искат да решават проблема, вместо тях да нападаме и изискваме да си свършат работата, ние коментираме какво заслужават или не животните. Нито сме в първобитния строй, нито сме някакви диваци от джунглата, та да си го изкарваме на кучетата. Няма нищо случайно на този свят, тези животни Господ ги е създал с някаква цел и ние като цивилизовани хора трябва да решим въпроса без излишно насилие и жестокост, но и без да позволяваме да бъдат наранявани беззащитни хора и най-вече деца. Има добри световни практики, да ги разгледат и обсъдят избраниците ни и вземат адекватни решения и действия по въпроса, ако не искат - да си подадат оставките и да дойдат такива, които могат да се справят.
0
 
 
Да ги избиват, ама не с евтаназия, ами брутално, аз ще сам доброволка.
-1
 
 
Не е така,ако не се хранят,ще се нахвърлят..Едно гладно животно е и агресивно.От опит знам,че там,където има квартални кучета,престъпността е по-малка.И те си имат своята роля.Но е много погрешно да им се дават сурови кокали,това са животинки все пак,не разсъждават и не бива да се поощрява хищническото у тях..То през прехода в Ръся е имало канибализъм именно от глад...:)
+3
 
 
По-голямата вреда, която нанасят хората, хранещи бездомните кучета около жилищата си, е, че увеличават броя им. Кучетата се разпределят из кварталите според възможността да си намерят храна. Хранейки ги, хората създават условия за увеличаване на глутниците, така стават и по-смели и агресивни, защото са повече. Моето мнение е - или си ги гледайте в дворовете и къщите, или поне не хранете уличните кучета. Те сами могат да си намират храна.
+2
 
 
Много ми прилича на фразата Ние ги хващаме те ги пускат:))))
+5
 
 
Добре, прибираме ги, изтребваме ги и по улицата няма живо бездомно куче. Пак ще се появят, защото винаги има говеда, които си вземат кучета и после ги изхвърлят. Ако , или по-точно когато се появят, какво правим? Лекува се не следствието, а ПРИЧИНАТА!!!
+1
 
 
никога няма да се разреши защото не е икономически изгодно
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: