ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
За да няма отравяне с храна: Експерти искат редовни прегледи за персонала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:00 / 30.04.2012Коментари (3)1315
Промени в нормативната база, които да предвиждат периодични прегледи на персонала в кухните на заведения за обществено хранене, предложагат от Българската агенция по безопасност на храните. Предложението се прави във връзка със случаите на хранителни отравяния в страната, включително и с последния инцидент от Кюстендил, при който пострадаха близо 40 деца не "зелено училище", коментира Йордан Войнов, директор на агенцията.

По думите му има сериозни пропуски в нормативната база. Към момента изискванията са микробиологичното изследване за персонала в ресторантите да се прави веднъж - при постъпване на работа. "Оттогава до напускане на работното място и постъпване на друго този човек не е задължен да се изследва, а през това време може да минат и 20 години. Тези изследвания трябва да се правят поне всяка година, ако не и на 6 месеца", каза Войнов.

Той отбеляза и още един пропуск, заплашващ хигиената в кухните на заведенията. "Пропуска се и рентгена, вече го няма в здравните книжки, а преди беше задъ;жителен. При една туберколоза, например, която е много опасна, само така може да се установи, че някой от персонала е заразен", допълни директорът на БАБХ и уточни, че работодателят трябва да поема тези изследвания, тъй като така гарантира сигурността на хората, които посещават заведението му.

Думите на Войнов бяха провокирани от разкритията, че стафилококова бактерия е причинила инфекцията на децата в Кюстендил, настанени в 5-звезден хотел по време на зелено училище. Инспектори потвърдиха, че заразата е била пренесена в кайма от четирима души от кухненския персонал.
Според Йордан Войнов е необходима и друго промяна в наредбите - за храенето на деца извън училищните столове и детските градини. " В момента има правила за храненето на подрастващите в училищата и детските градини, а храненето в хотелите и зелените училища не е регламентирано. Децата в този хотел в Кюстендил, например, са консумирали пържени храни и за закуска, и за обяд, и за вечеря... Това е неприемливо и трябва да се контролира също", заяви експертът.

Собственикът на злополучния 5-звезден хотел в Кюстендил Иван Лесов от своя страна заяви за bTV, че документите на персонала са изрядни и те минават периодични прегледи. "Стафилококова инфекция е доста разпространена обаче и не винаги може да бъде уловена, тези неща се случват", каза Лесов.

Здравните инспектори също са на мнение, че такъв вид инфекция не е нещо обезпокояващо. Те посъветваха да се спазват правилата за дезинфекция и хладилно спазване на храната.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Драги Куманов проблема е изключително сериозен. Контрола по храните е поверен на ветеринари, които са водещи. Те нямат необходимата подготовка . Довчера бъркаха в кравешките задници. Нямат критерий за контрол.Сега се учат завалийте.Нямат нито едно досие , чрез което да следят статуса на хранителното заведение. Елементарно. За това предадоха ученическото и храненето в детската млечна кухня на РЗИ. Защото с това щега не бива и тези тъпаци като нищо ще уморят някое дете.
0
 
 
Сериозен проблем представляват заведенията за бързо хранене, където се продават пици, дюнери, хамбургери и т.н. Аз лично в петък миналата седмица се натрових след консумация на пица, купена от една от най-оборотните 'лафки' на пъпа на Пловдив. Там хигиената е ужасна. Това вече ще ми служи като обица на ухото - повече няма да стъпя там. Преди време за година-две бя спрял да консумирам каквото и да е от подобни места. Очевидно единствено това е решението, защото явно компетентните органи не си вършат работата и тези заведения все още си работят и продължават да не спазват и минимална хигиена.
0
 
 
Защо питат този ветеринар Войнов? Защо даваха по БТВ мнението на републиканския епидемиолог?Какво разбира един ветеринар от стафилококова инфекция при хората. Ние да не сме свине. Това е най-голямата глупост която се сътвори. БАБХ да се оглавява от ветеринари.Защо тичат да се изказват специалистите от РЗИ. Нали тези празноглавци са велики. Пък какво да искаш от доктори, които си ядат пациентите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: