ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кампания "Животът обича непушачите!" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:50 / 08.05.2012Коментари (3)1784
© Plovdiv24.bg
В Пловдив под мотото "Животът обича непушачите!" днес, 8 май 2012 г., ще се проведе събитие, което има за цел да информира населението за вредите от активното и пасивно тютюнопушене. Събитието се организира от Министерство на здравеопазването, Община Пловдив и РЗИ-Пловдив.

Информационната среща е част от национална кампания, която ще се разгърне в 19 града на страната и ще има за цел да повиши информираността на целевите групи относно вредата от тютюнопушенето.

На площад "Ст.Стамболов" ще бъдат представени филми за вредата от тютюнопушенето в дома, на работното място, нуждата от въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенто в закритите обществени и работни места и обществения транспорт, риска от пожари, както и възможностите за самостоятелно преодоляване на тютюневата зависимост.

Партньори на кампанията са Община Пловдив, Регионална здравна инспекция-Пловдив, браншови организации, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии, лидери на мнение, лекари, журналисти.

Смъртността, причинена от тютюнопушенето, има мащаба на пандемия. То е една от основните предотвратими причини за възникване на редица заболявания. Близо 13 милиона души в 27-те държави в Европейския съюз страдат от едно или няколко заболявания, свързани с тютюнопушенето. Ако съществуващата тенденция се запази, през 2030 г. 70% от смъртните случаи ще бъдат свързани с употребата на тютюн.

Тютюнопушенето е предотвратим рисков фактор за:

Заболявания на сърдечносъдовата система: Изпушването на всяка цигара ускорява сърдечната дейност с около 20 удара в минута, което изтощава сърцето и води до повишаване на кръвното налягане с 20 до 40%. Нараства рискът от инфаркт и инсулт.

Заболявания на дихателната система: С цигарения дим в белите дробове навлизат много токсични вещества, които могат да доведат до остър и хроничен бронхит, други инфекции на долните дихателни пътища, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, белодробен карцином.

Ракови заболявания: Тютюневият дим съдържа около 69 вещества, които са признати като канцерогеннни. Това увеличава риска от развитие на ракови заболявания с различна локализация: бял дроб, бронхи, трахея, устна кухина, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, черен дроб, панкреас, бъбреци, пикочен мехур, шийка на матката, както и рак на кръвта (някои видове левкемия).

Заболявания на половата система: Тютюнопушенето води до по-голям риск от импотентност и намалена репродуктивна способност при мъжете, до по-голяма честота на менструални смущения, безплодие, преждевременно раждане, аборти и по-ранен климактериум при жените. При тютюнопушене по време на бременност или кърмене токсичните вещества преминават в плода или кърмата.

Тютюнопушенето оказва негативно въздействие върху:

• нервната система: отслабване на паметта, влошаване на слуха и зрението, развитие на катаракта;
• храносмилателната система: възпаление на венците, неприятен дъх, повишен риск от хроничен гастрит, язва;
• заболявания на опорно-двигателния апарат: остеопороза, фрактури на бедрената кост;
• кожата: състаряване на кожата и поява на ранни бръчки;
• ендокринната система: под въздействието на никотина надбъбречните жлези отделят голямо количество адреналин в кръвта, което води до повишаване на кръвното налягане, учестяване на сърдечната дейност, увеличаване на кръвната захар, извличане на калций от костите и т.н.

Тютюнът и пасивните пушачи

Цигареният дим се състои от два различни потока, които имат еднакъв състав, но различно съотношение между вредните съставки.

Главен димен поток: образува се в горящия край на цигарата в момента на вдишване и след това се издишва от пушача.

Страничен димен поток: представлява по-голямата част от дима, отделя се от тлеещата цигара между всмукванията, замърсява директно въздуха в затворено помещение и е по-токсичен, като съдържа: повече кадмий от издишания цигарен дим, 2 пъти повече никотин и катрани, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече бензпирен и 73 пъти повече амоняк.

Пасивни пушачи са всички хора, които вдишват издишаната от пушача струя и многократно по-вредния страничен димен поток, поемайки всички, съдържащи се в него вредни вещества. Така, ако един пушач изпуши десет цигари, пасивният пушач до него ще е погълнал дим, равен на шест цигари. Не е установено безопасно ниво на излагане в среда с тютюнев дим и пасивните пушачи са застрашени от същите заболявания, от които и активните пушачи.


(C) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Стига с тези забрани. Непушачите не живеят вечно те също боледуват като всички хора.
Aнонимен
на 08.05.2012 г.
+3
 
 
По тази логика, алкохола също трябва да бъде забранен....
на 08.05.2012 г.
+1
 
 
Със същата увереност може да се твърди че храните и безалкохолните натъпкани с всякакъв род химически заместители подобрители и консерванти допринасят за същите заболявания и то не само на възрастните но и на децата.Маниполирането на хората върви с пълна сила ръководено от производители на всякакъв вид изкуствени храни и добавки .Младежите масово се зарибяват с разни протеини и стимуланти по фитнес залите под предлог че ще изваят по хубаво тяло.Не само цигарите убиват вече и храните.Съгласeн съм с гореказаното, но защо не се обръща внимание на къде по- сериозните проблеми за здравето на българина...?! Стрес, наркомании, лоша и нефункционираща здравна система, невъзможност за осигуряване на адекватни профилактика и лечение заради липсва на средства, лоши битови условия... Госпожи и господа управляващи, тютюнопушенето е най- малкият проблем на българина!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: