ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Белене" става частен проект?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:34 / 31.05.2012Коментари (4)2985
©
Проектът за Втора атомна централа не е спирал след отказа от него, който обяви правителството в края на март. "Спирането на "Белене" значи, че правителството няма да участва в него. А проектът може да бъде самостоятелен. Той е сложен на масата и може да стане частен и да бъде изграждан без участието на държавата", заяви по време на конференцията "Българската ядрена енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" председателят на Българския атомен форум "БУЛАТОМ" Богомил Манчев.

Независимо, че не беше задължително, на АЕЦ "Белене" беше направен стрес тест и той доказа, че проектът отговаря на най-високите съвременни изисквания. Идеята, че "Белене" може да стане изцяло частен проект, беше подкрепена и от шефа на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

"Виждам, че ще имаме развитие на ядрената енергетика чрез удължаването на живота на блокове V и VI на АЕЦ "Козлодуй", както и с изграждането на VII. Виждам и че "Белене" не е загубен и може да се развие като частен проект", каза изпълнителният директор на Първа атомна Валентин Николов. Освен това независимо че проектът е единственият в света, чиито блокове издържат на падане на товарен самолет Боинг 747, без това да повлияе на работата на реакторите, наскоро е проведено изследване и е доказано, че те ще издържат и на удар от най-големия в момента самолет - Еърбъс А380, обясни Манчев.

Той допълни, че идеята за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" не пречи на площадка "Белене" също да бъде изградена нова централа. Освен това разделянето на ядрените мощности на две места е по-добър вариант, каза Манчев. Мнението му беше подкрепено и от шефа на Централното диспечерско управление на "Електроенергийния системен оператор" Митю Христозов. Той допълни, че това е по-добре за електропреносната ни система, защото така тя няма да поема огромни мощности от едно, а от няколко места.

Американският инвестиционен фонд, за който се заговори преди няколко месеца, че иска да се включи във финансирането на АЕЦ "Белене", не се е отказвал от проекта, каза Богомил Манчев. В момента даже US инвеститорът води разговори с европейски компании, които се опитва да привлече като партньори в проекта. Държавата може да получи 1,5-2 млрд. евро за строително разрешително, административни услуги и бонуси за общината, изчисли енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Източник: в. "Стандарт"



Още по темата: общо новини по темата: 130
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Държавата абдикира,да живее частника-някой с много пари ще си има АЕЦ,честито на спечелилия,горко й на България.....скръбна вест тук почива.....и т.н.!!!!!
Aнонимен
на 31.05.2012 г.
+2
 
 
Горката България, горката ни природа, горките ние !
+3
 
 
Значи такава била работата... Отвратително господа... Отвратително! От къде накъде американци ще ми строят атомна централа в България! От къде накъде, а! Видяхме ги какво правят американците, когато строиха ТЕЦ-1! Изсраха едно голямо лайно! Това направиха! Или толкова ви пука за държавата! Айде за хората не ви пука, това е ясно! Как не разбирате, че си слагате таралеж в гащите, господа! Където е стъпил американски крак, трева не никне! Не виждате ли! Или ви се лижат дупета! Пфу! Безсрамни продажници! .......... А Паси трябва да бъде съден! И ще бъде!
+1
 
 
Не знам дали помните по станция Нова имаше една ясновидка Николета,която каза за земетресенията и че бат Бойко ще продаде Белене на руснаците.Тогава всички нарекоха жената,че е луда а виж какво се оказа.От социалистическо време казват на някого,че е луд когато се казва истината в очите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: