ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Няма да може да се отказваме изцяло от парното
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:36 / 03.07.2012Коментари (22)4066
© Plovdiv24.bg
Клиентите на топлофикациите няма да могат да се отказват изцяло от парното, решиха окончателно депутатите с промените в Закона за енергетиката.

Съгласно последните поправки в закона, клиентите на топлофикационните дружества няма да могат окончателно да се отказват от услугата и ще продължат да плащат такса общи части. Сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени вече ще могат да сключват производителите, търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция и крайните клиенти.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще разполага с широки правомощия за контрол. Комисията ще наблюдава и прилагането на всички мерки, приети за изпълнение на задълженията за услуги от обществен интерес, включително за защита на потребителите.

Съгласно закона в договорите между потребителите на енергийни услуги и енергийните предприятия трябва да има информация за условията за едностранно прекратяване на договора от потребителя и възможността за такова прекратяване без допълнително плащане, както и условията и реда за прихващане и възстановяване на суми при неспазване на изискванията за качество на договорените услуги, включително неточно или забавено фактуриране.

Със закона се въвежда понятие уязвими клиенти - това са битовите клиенти, които получават целеви помощи за електрическа енергия, топлинна енергия или природен газ.

Всеки клиент ще има възможност да избира своя доставчик на ток и газ, както и всеки доставчик да достигне до потенциалните си клиенти, като им предложи енергия на конкурентна цена. Това се постига чрез законово осигуряване на равнопоставен достъп до мрежите - електрическа и газова, гласят поправки в Закона за енергетиката.

Най-новото европейско законодателство в областта на вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ са отразени в приетите днес от парламента промени в Закона за енергетиката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Отразявайки изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет, документът отделя специално внимание на мерките за защита на крайните клиенти.

Договорите между тях и енергийните предприятия задължително трябва да съдържат информация относно правата на клиентите, включително и условията за едностранно прекратяване на договора от потребителя, възможността за смяна на доставчика на енергия, условията и реда за прихващане и възстановяване на суми при неспазване на качеството на договорените услуги, както и процедурата за разглеждане и произнасяне по жалби.

Основен акцент на Закона за енергетиката е и осигуряване независимостта на операторите, които ще са собственици на мрежите за пренос на електрическа енергия и природен газ от дейностите по производство и доставка на енергия. Те ще съставят и ежегодно ще актуализират 10-годишни планове за развитието на преносните мрежи.

С поправките в Закона за енергетиката се засилват правомощията на националния енергиен регулатор, улеснява се и се насърчава трансграничната търговия с енергия и трансграничното коопериране и инвестиции, повишава се прозрачността на пазара по отношение на мрежовото опериране и снабдяването, подобрява се и защитата на интересите на потребителите.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Интересен казус- сградната инсталация е собственост на живеещите, а не на Топлофикация. Но пък Топлофикация прибира такса "Мощност" точно от тези тръби, които не са нейни?!
Aнонимен
на 04.07.2012 г.
+3
 
 
Изолирайте, тръбите които минават през вашия апартамент, викнете фирма да го направи, да издадат сертификат, че няма топлинни загуби от от тръбите, ще го сканират с термо-камера. Така тези тръби няма как да отопляват вашия апартамент, после осъдете Топлофикация да ви плаща наем че Ви ползва имота. Има такъв Случай във София. Парите които човека е дал на фирмата едва ли са повече от това което ще даде на Топлофикация.
+2
 
 
Режеш им тръбите и да си ги пускат отвън. Двама души така са направили в Тракия и нищо не могат да им кажат. Имота си е твой, ако искаш ще си бутнеш стените и ще си изкормиш всички инсталации, включително и тези на Топлофикация. После идват и си ги полагат отвън с излолации.
+3
 
 
Едно решение: Вземате един боен чук, влизате в абонатната и бой където сварите... Входа няма пари за ремонт - няма парно - няма сметки - няма загуби. Аз друго решение не виждам, ако някой има нещо предвид да казва.
+5
 
 
Нямам парно от 3 години и в момента плащам по 60 лева на месец,тъй като тръбите минавали през апаратента ми.Мен това какво ме грее!?Вместо те да ми плащат наем,че скапаните им раждясали тръби минават през имота ми,ТЕ ми вземат пари за това ааааа!Аз питам...Това рекет ли е или да?
+5
 
 
Продължавайте с гневните коментари по форумите. Сега от ЕВН няма да могат да спят от притеснение. Трябва да се организира нещо, иначе всички доказваме добра компютърна грамотност с коментарите под статиите...
+3
 
 
Защо не приемат закон, топлофикация да си изнесе тръбите от частните имоти и задължително да минават през общите части? Защото няма кой да им плаща огромните загуби, нали? Защо, като имам топломери, към техните показания, ми се прибавят и разликите отчетени от абонатната? Защо няма в абонатната термометър на водата, която излиза и да плащам само разликата между термометрите на входа и изхода? Не е ли това реалната потребена енергия?.....
Aнонимен
на 03.07.2012 г.
+3
 
 
Брачният съюз с Топлофикация е за вечни времена.
+9
 
 
Аз искам Топлофикация да изведе тръбите си от частната собственост, ако неще да плаща наем. Ама, кой ме пита?!
+8
 
 
Каква прозорливост от страна на живеещите в моя вход преди 15 г. Всички , с изключение на 3-4 бяхме против включване на парно, макар че имаше изградена мрежа и абонатни станции навсякъде. Усетили сме рекетьорския дух на 'Газпром","Булгаргаз","Топенерджи" и т.н., и т.н..... още тогава!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Кауза Колежа
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: