ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Неутрализираха най-мощната хакерска групировка в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:28 / 04.07.2012Коментари (26)8347
© Plovdiv24.bg
След няколко месечно разследване антимафиоти проведоха безпрецедентна за страната операция срещу организирани хакерски групи в Интернет. При акцията, в която взеха участие служители на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" и териториалните структури на ГДБОП в Плевен, Шумен, Пловдив, Бургас, Хасково, Стара Загора и Кюстендил, е неутрализирана най-мощната хакерска групировка в България - Cyber Warrior Invasion.

Характерно за групата е специфичното й поведение във виртуалното пространство. Членовете й използвали кибер терористични похвати и компрометирали услугите на редица големи финансови и интернет базирани компании. Освен това те се занимавали и с нерегламентиран достъп до компютърни системи, намиране на пролуки или непълноти при изграждането на редица правителствени и неправителствени сайтове, споделяне на специфичен софтуер за осъществяване на нерегламентиран достъп до компютърно-информационни данни, кражба и разпространение на откраднати данни от кредитни карти на хора от цял свят. 

До средата на 2012 г. хакерската групировка е осъществила атаки на над 500 различни уеб сайта из целия свят. В хода на работата по случая и проведените редица оперативни действия антимафиотите установили, че изключително добре организираната група използва сайта www.cwi-group.org, за да координира дейността си.

Организаторите постоянно променяли местоположението му. Била използвана сложна система от "зомбирани" прокси компютри за "тунелиране" на връзката към него с цел прикриване на истинското му местонахождение, както и това на администраторите на сайта. Въпреки опитите да прикрият следите си от правоохранителните органи, хакерите били разкрити. Установено е, че уебсайтът е регистриран от И.Б. с псевдоним "SlaserX", член на форума. Той е криминално проявен и осъждан. Сред основните членове на групата, ръководещи цялата организация, са и М.Б. с никнейм Necrosis от Шумен, ползващият псевдонима Praetorian Е.Н. от Пловдив, хасковлията Т.Н. с псевдоним r00t3r, П.П. - Farzy от Плевен, столичанинът Р.К. с псевдоним Elfinity, И.Д. - Lord_nikon от Дупница, и С.А. от Павел Баня, използващ псевдонима SERPENT.

В рамките на разследването е изяснено, че участниците в групировката следвали строга йерархична организация, свидетелстваща за високата степен на организираност и координация между различните членове. Те били структурирани в различни групи според достъпа и правомощията им: "Администратори", "Модератори", "Сканиращ екип", "Донори/Спонсори", "Секционни модератори", "Приятели", "ВИП Потребители" и група "Членове".

В хода на операцията претърсвания и изземвания са извършени на територията на девет града в страната - София, Шумен, Пловдив, Бургас, Червен бряг, Плевен, Хасково, Дупница и Стара Загора. Конфискувани са четири преносими компютъра, пет настолни компютъра, седем преносими дигитални носители на информация, три компютърни твърди диска и над 200 компакт диска. 

На иззетите компютърни конфигурации, използвани от организаторите на групата, са открити бази данни с огромно количество откраднати електронни пощенски кутии и потребителски профили за социални мрежи, както и паролите за тях. Голяма част впоследствие били използвани за изнудване.

Към момента хакерският интернет форум www.cwi-group.org се намира под контрола на ГДБОП и дейността му е преустановена. Срещу членовете на групата е образувано досъдебно производство. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения за извършвани от тях престъпления в областта на високите технологии.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"След справка в компютърната система на прокуратурата се оказа, че задържаните трябва да бъдат освободени и наградени" ]:-)
Aнонимен
на 05.07.2012 г.
+2
 
 
Накрая ще им предявят обвинения за нелицензиран софтуер и няма да им върнат компютрите, защото прокурора и съдията не знаели що е TCP/IP
Aнонимен
на 04.07.2012 г.
-2
 
 
Някои хора май четат през редовете ,в статията се казва че благодарение на дългото разследване са успели да издират сайта на които са ъпвали цалата информация за правителствени компаний ,"сами си правете извода дали са деца който случаино имат интерес за някви компаний".А колкото до бройката на преносимите компютри не е значителен фактор за който дасе захващате ,това е просто замазване на очите за хората които не разбират ,в днещно време можеш да проникваш и през мобилния телефон кадето и да сте,това също го знае всяко дете ,въпроса е че говорим за интерестни данни и информация чрез които са можели да направат доста пари или да доведад до фалит някоя компания ,това че саги хванали е в следствие на не организиране и добра намеса на властите.
+3
 
 
"Четири преносими компютъра, пет настолни компютъра, седем преносими дигитални носители на информация, три компютърни твърди диска и над 200 компакт диска".....браво!
+3
 
 
А нещо за джебчиите и обирджиите да сте направили?
на 04.07.2012 г.
+5
 
 
Групата е ударена но не и неутрализирана аз още съм на линия а има и още един хакер с псевдоним rezon и той още оперира!
+7
 
 
Това са суперинтелигентни млади хора, които жалката българска действителност ги е тласнала да реализират качествата си в друга посока. За сметка на това, други посредствени такива са в Парламента. Някой да има съмнение, чие ай кю е с по-висок коефициент, този на тия хакери или на Вили Шопова, Зоя Георгиева, Антоний Йорданов, Костадин Язов и т.н. да ме простят другите депутати, чиято анонимност не ми позволява да запомня дори имената им.Та това е българската действителност. Затова кретаме в развитието си спрямо Европа.
+4
 
 
то това (с анонимните) е най-лесно - който хванат без лична карта занчи е от анонимните :Р
Aнонимен
на 04.07.2012 г.
+4
 
 
Не били компютри, а компоти! И не ги били взели, ами им ги върнали!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: