ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Трибуна Бесика: Разпродават на части археологията на града ни!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:57 / 06.07.2012Коментари (30)9131
© tribuna-bessica.com
Феновете на Локо излязоха с ново официално изявление. Публикуваме го без редакторска намеса:

Археологията на Пловдив крие в себе си много апетитни артефакти и събития. Открай време тя е в полезрението на иманяри и "бизнесмени".

Става дума за апетитите на Язов ООД да яхне ни повече, ни по-малко култовата могила Ясътепе в кв. Лаута. С помощта на Археологическия музей той убеждава кмета, че могилата е в... неговия частен терен, което си е една манипулация. Тази могила се е намирала в двора на сегашното ВСИ, където е и възпоминателния камък поставен още от нейния откривател и проучвател Петър Детев.

На среща в районното кметство обаче, пристига някакъв господин и започва безочливо да лъже, че вече е спечелил проект, че въпроса е решен, че нищо не може да се направи и т.н. Всъщност става дума за дейността на фондация "Пловдив-европейска столица на културата 2019". Наскоро точно тя е "одобрила" посочения проект. И ето че сенките от близкото минало, когато бе разпродавана археологията на Пловдив за частни терени и имоти отново са живи.

Това изумява присъстващите представители на Международната фондация "проф. П. Детев" и фенклуба на Локомотив, които са истинските вносители на проекта "Памет за първите заселници", предлагащ да се възстанови в естествена среда част от култовото селище с най-атрактивните му ретродейности. Проектът на фенклуба на Локомотив, архитектурно бюро Балджиев и Международната фондация за българско наследство "проф. П. Детев"е представен още през миналата Коледа на кмета Димитров, но той го е пренебрегнал. Идеята е привлекателна - Пловдив се слави у нас като град, в който се случва точно това - експониране на културни паметници в естествена среда - Античния театър, Римския стадион, Одеона, сега Форума... Насреща обаче ни чака само една лоша търговия с най-свидната част от миналото на любимия ни град - историята за неговото възникване.

Активен участник в заверата по частната разпродажба на пловдивската археология е за жалост музея. С какво участва той? Разкопки!? Сякаш 34 годишните разкопки на Петър Детев не са достатъчни, цялостното разкриване на могилата не се е състояло, та някой музеен умник-"специалист" е решил да разкопава отново... пръстта от старите разкопки на Детев. Това упражнение е параван - казва Й. Детев, за да се усвои комисионната - щяло да струва само 20, 000 лева.

"През целия си живот баща ми не е виждал такива пари за реални разкопки - продължава той. Ако беше ги имал, щеше наистина да докаже, че Пловдив е на 8000 години, а не това да правя аз! Но така се е самоценил Археологическия музей, който всъщност иска да осребри участието си в заверата. И това е първата му взятка. Следва втора и трета. Музеят добре знае, че разполага с хиляди експонати от Лаута, доставени му от неуморния труд на П. Детев. Сега иска да се оттърве от тях, премествайки ги в някакъв модерен "балон", който ще впечатлява гостите на хотел "Язов ООД". "

Какво му е общественото на това? - питаме десетките хиляди привърженици на Локомотив Пловдив.

Как да повярваме в добрите намерения на музейните работници, след като 32 години след кончината на П. Детев, те не искат да експонират заедно ритуалните предмети от култовата сцена открита от него край огнището в една от първите пловдивски къщи? - пита Йордан Детев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хахаха, яко, интересно е, че фирма Язов се е отказала от проекта преди почти 3 години поради кризата, както и наличието на тази могила и е спряла цялостното му развитие. Май май като чета борбата е коя от двете фондации иска да докопа паричките от еврофондовете, предвидени за развитието на културните паметници.
+5
 
 
Нда, вероятно на Язов му е омръзнало да чака да осребри "подкрепата" си за местните избори и заедно с ония мекерета от музея са спретнали схемичка. Въпроса е докога ще търпим подобни да ни правят на идиоти.
-4
 
 
ЗАПОЧНА ЗАПИСВАНЕТО ЗА ЕКСКУРЗИЯ ДО БУРГАС. 15 лв. струва пътуването за мача за Суперкупата срещу Лудогорец. Клуб на привържениците на Локомотв Пловдив организира екскурзия за финала на Суперкупата на България между черно-белите и Лудогорец на 11 юли от 20.30 ч. на стадион "Лазур" в Бургас. Цената на пътуването с автобус е 15 лв, а потеглянето на автобусите е от 13.30 ч. Записванията са до вторник, 10.07 и се провеждат във фен магазина на Лаута и заведението на входа на спортния комплекс. Билетите за мача се продават само на касите на стадион "Лазур" в Бургас и струват 5 лева за сектора на Пловдивският любимец.
-1
 
 
motorbreath; teruns; Krum_1912; sokoban; Жоро Бекъма - защо ли не съм изненадан от вашите "прозрения"....
+4
 
 
Хора,Пловдивчани,това е мисия на всички нас,които милеем за древния ни град! Така,че нека всички се заемем с тази мисия,без значение от клубните си пристрастия! Тук няма място за фенщина!.....Нека всеки,който има и минимален ресурс,с който да помогне да бъде избегнат този абсурт да го използва,защото това е нашия град а мнго хора не само в него,нямат интерес Пловдив да бъде провъзгласен официално за най-древния и най-ценния исторически град не само в Европа.....!!!!!
+15
 
 
Подкрепям напълно изявлението и реакцията на Локомотивци.С Вас сме.
+13
 
 
Стига са крали от историята ни .... едно голямо браво тоя път - дерзайте ...
+5
 
 
Добре е,че това е реакция на Локомотивци,но по същество това е вано за всички Пловдивчани и тук по никакъв начин темата не бива да бъде отклонявана с фенски пристрастия ! Тук става въпрос за най-стария град в Европа и един от 5-те най-стари в света,и заради долнопробието и тесногръдието на някои институции и частни лица,както и не на последно място жалките им финансови интереси,са на път да затрият нещо,с което могат да се гордеят поколенията докато свят светува! Дано този проблем да добие сериозно обществено досояние и да не бъде потулен,защото "язовци" и "къртици" са до време,но историята на великия ни град е завинаги И ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ! ПЛОВДИВ Е НАшАТА ГОРДОСТ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е НА ЗАДЕН ПЛАН!
+3
 
 
ЗАПОЧНА ЗАПИСВАНЕТО ЗА ЕКСКУРЗИЯ ДО БУРГАС. 15 лв. струва пътуването за мача за Суперкупата срещу Лудогорец. Клуб на привържениците на Локомотв Пловдив организира екскурзия за финала на Суперкупата на България между черно-белите и Лудогорец на 11 юли от 20.30 ч. на стадион "Лазур" в Бургас. Цената на пътуването с автобус е 15 лв, а потеглянето на автобусите е от 13.30 ч. Записванията са до вторник, 10.07 и се провеждат във фен магазина на Лаута и заведението на входа на спортния комплекс. Билетите за мача се продават само на касите на стадион "Лазур" в Бургас и струват 5 лева за сектора на Пловдивският любимец. Напомняме че, днес от 18.30 ч. в залата за пресконференции на стадион Локомотив ще се състои среща на фен клуба за организация на пътуванията до Бургас, Ловеч и Арнхем - Холандия за мача срещу Витес. Очаквайте по-късно днес подробна информация по тази тема.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 06.07.2012 г.
+23
 
 
Браво за бдителността и инициативата на локомотивци! Никоя мутра, дори и Язов, не може да си позволи да краде национално богатство! Тое за нас, за децата ни, за поколенията! Мисля че инициативата трябва да има подкрепа, даже ми мирише на прокуратура за някои длъжностни лица!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Отлична новина за стадионите на Локомотив и Ботев
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
9 победи и 6 равенства! Няма друг наш отбор, който да играе толкова успешно срещу Лудогорец
"Черно-бял" тандем! Гонзо взе шампион с Локо в БФС
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: