ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Архитектурен интернет конкурс "Кино "Космос" - място за култура"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:20 / 16.07.2012Коментари (8)6205
© Plovdiv24.bg
Стартира архитектурен интернет конкурс "Кино "Космос" - място за култура". Ето и повече подробности за събитието:

I. ЗАДАНИЕ НА КОНКУРСА

1.Въведение

Идеята за конкурс на тема: "Кино "Космос" - място за култура" е породена от обществено назрялата необходимост да се запази зоната около/с кино "Космос" като зона за култура, да се съхрани паметта на града, като се доразвие в едно ново, съвременно средище за култура. Конкурсът представлява продължение на публичната дискусия на културни организации за запазването на киното и е част от една цяла поредица от действия за съхраняване и съживяване на тази зона. 

С реализирането на проекта "Кино "Космос - място за култура", Пловдив би имал още един довод за кандидатстване за Европейска столица на културата 2019. В контекста на европейските културни политики, той ще допринесе също за насърчаването на културата като творчески двигател за развитие на града, ще насърчи устойчивостта на културните събития и ще помогне за разкриването на нови културни пространства. Развитието на проекта ще насърчи и активната гражданска позиция по темата.

2.Цели на конкурса:

- да се съхрани, възстанови и развие идеята за културно средище в зоната на кино Космос /отстояване на регионална културна идентичност/
- резултатът от конкурса да доведе до изграждане на устойчива среда, в която
да се твори и съпреживява изкуство
- чрез конкурсът за идеи и по-късно чрез обсъждане на тези идеи и изложби, да се включи максимално местната общност
- чрез съвместни действия на културната общност и административните институции да се запази тази специфична културна даденост в града

3.Местоположение и историческа справка

Кино "Космос" е разположено в централната част на Пловдив, на ул. "Гладстон", която свързва централния пловдивски площад с Градската градина, бившото вече Марково тепе, Бунарджика. Това е една ос, по която в средата на миналия век се изграждат сгради за култура като Изложбената зала, Профсъюзния дом, Домът на науката и техниката. Провеждат се и множество конкурси: за опера, за многофункционална зала и др. Сградата и зоната около нея имат сериозния потенциал да доразвият тази културна ос, да съживят и придадат на едно традиционно място за култура нов смисъл, да се превърнат за младите хора в средище за свободен културен обмен. 

Сградата на киното е проектирана от архитектите Любомир Шинков и Любомир Бонев и е построена през 1960 г. Забележителната за времето си конструкция на залата осигурява и досега най-голямото закрито амфитеатрално пространство в Пловдив с 900 места. Тя има характерния за 60-те години архитектурен образ, носител е на много технически нововъведения за времето си и една от малкото сгради в Пловдив, със запазена архитектура от времето на модернизма.

В последните години киното не се използва и започва да се руши, площадното пространство пред него е завзето от временни павилиони, стига се дори до решение на Общинския съвет, предназначението на парцела да се смени за многоетажен гараж/общ. обслужване, което решение, след сериозния обществен натиск, се отменя с ново решение на Общински съвет от 2011г. за запазване публичната общинска собственост на имота. Започва обществена дискусия за съдбата киното в контекста на съвременните изисквания и за нов живот на средата около него.

4.Задание на конкурса

Задачите на конкурса са - на основата на цялостен анализ на съществуващата сграда, както и на характера и потенциалите на средата, да се предложат виждания и идеи за развитието на зоната. Конкурсът е идеен, анонимен и не включва реализация на наградения проект. Той ще създаде база с идеи, за които ще се направи обществено обсъждане и които ще бъдат основата за възлагане на конкретни проекти за бъдещата реализация на това място за култура.

Предмет на конкурса е зоната на сградата на кино "Космос" и концепция за нейното вписване в градската среда. Запазването на публичния характер на зоната е задължително.

Проектите трябва да съхранят културния характер на средата, да анализират сградата и да преценят възможността й за вписване в общата съвременна интерпретация, която ще направят на тази среда. Те трябва да осигурят възможност за функционирането на зоната като модерен културен център или атрактивно място за градски живот за култура: официална или алтернативна, но жизнена, привличаща жителите на града като съучастници или съпреживяващи изкуство и култура. 

Проектите трябва да дадат идеи за функцията на сградата при запазването й или да покажат друга градоустройствена концепция за изграждане на културно средище.

Участниците трябва да отчетат характера на градската среда, в която се намира сградата - предимно жилищна, застроена с ниско- до средноетажна застройка, с тесни улици, характерни за градския център. Проектите трябва да предложат решения за подходите към зоната /транспортни и пешеходни връзки/ и начина на паркиране, като анализират и влиянието им върху съществуващата градска структура. Бъдещото развитие на тази зона трябва да бъде елемент, интегриран с целия жилищен квартал.

Препоръчително е изследването на градоустройствената рамка, който свързва зоната на киното с други сгради за култура по ул."Гладстон", като Изложбената зала, Профсъюзния дом, Домът на науката и техниката. Предимство би било проучването на възможностите за финансиране на предложената идея, както и приблизителна стойност на инвестицията.  

5. Изисквания към представянето на проекта

Конкурсният проект трябва да съдържа графична и текстова част. Обхватът на разработката и обемът на презентиране са по избор на участниците, така че максимално добре да илюстрират техните идеи.

Графичната част трябва да бъде представена в дигитален вид, на едно /1/ табло с работен размер 87см/174см, ориентирано "портрет". Изисквания към представянето са: резолюция 200 dpi, цветова скала RGB, формат PDF, JPEG, TIFF.

Текстовата част, трябва дава кратко описание на основната концепция като изяснява и допълва графичната част на проекта. В нея трябва да бъде описана идеята, използваните материали, eвентуално ориентировъчна стойност на реализацията и всяка друга информация, която участниците смятат за важна за изясняването на проектното решение.

6. Изходни материали

Възложителите предоставят на участниците следните изходни материали, които ще бъдат качени за свободно сваляне на сайта на конкурса www.komsomol.eu:

- копие от действащия ПУП /ЗРП/ на квартала - застроителен и регулационен
план
- кадастрална карта на район Централен, гр.Пловдив
- схема на историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив
- схеми към ОУП Пловдив- историческо наследство и подземен урбанизъм
- разпределения на първи и втори етаж, надлъжен вертикален разрез и фасади
юг и изток на сградата на кино "Космос"
- снимки от фасадите на кино "Космос"
- част от технически анализ за предоставяне на концесия на обект кино
"Космос", ул. "Гладстон" № 48, гр.Пловдив 

II. ГРАФИК НА КОНКУРСА

1.Регистрация

Регистрацията става чрез заявка за участие в конкурса, която трябва да се изпрати на email: competition@komsomol.eu. Всеки регистрирал се ще получи потвърждение на предоставения от него e-mail адрес, както и шестцифрен код, който ще бъде неговия персонален идентификационен номер за участие. Няма такса за регистрация за участие в конкурса.

2. График на конкурса

- обявяване на конкурса - 16.07.2012 г.
- краен срок за регистрацията на участниците - 15.08.2012 г.
- възможност за оглед на сградата - 13.08.2012г. и 22.08.2012г.
- краен срок за предаване на проектите - 10.09.2012 г.
- журиране на конкурсните работи - 11-17.09.2012 г.
- обявяване на резултатите 18.09.2012
- провеждане на конференция за обсъждане на конкурса
- участие в изложбата "Архитектурен форум 2012" - 20.09 -20.10.2012 г.

3. Предаване на материалите на конкурса

Проектите се изпращат в дигитален вид на email: competition@komsomol.eu, най-късно до 10 септември 2012г. (00:00 местно време). Проекти, пристигнали след тази дата, няма да бъдат оценявани.

4.Изложби, публикации, обсъждане

Всички проекти ще бъдат представени в изложбата "Архитектурен форум 2012".  Ще бъде издаден и албум с проектите на всички участници от конкурса. Печелившите идеи ще бъдат публикувани в специализираните медии. По време или след изложбата "Архитектурен форум 2012", ще бъде организирана конференция за обсъждане на конкурса

III. УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА

1.Участници

Конкурсът е архитектурен, за идеи. Всеки екип трябва да се ръководи от архитект, но няма ограничения за ценза и професията на останалите участници в екипа.

2.Анонимност

Конкурсът е анонимен. Всеки участник ще бъде представен пред журито с идентификационния си номер, който ще получи при регистрацията си.

3.Въпроси и отговори

Въпроси могат да бъдат задавани до 01.09.2012г. на info@komsomol.eu, като отговорите ще се предоставят в рамките на 24 часа от постъпването на въпросите. Всички въпроси и отговори ще бъдат публикувани на официалния сайт на конкурса.

4.Информация за конкурса и за кино Космос

Информация за конкурса може да бъде свалена от официалния сайт - www.komsomol.eu.

IV. ОЦЕНЯВАНЕ

I. Жури

1.арх. Илко Николов 
председател на журито, зам.-председател на САБ, председател на САБ дружество Пловдив, председател на Общински съвет, гр.Пловдив

2. арх. Любомир Шинков
главен проектант на кино Космос

3. арх. Благовест Вълков
професор в УАСГ, гр.София, ръководител на катедра Обществени
сгради

4. арх. Невена Узунова
директор на "Дирекция- Устройство на територията", Община Пловдив

5. арх. Величко Куртев
представител на САБ, дружество Пловдив

6. арх. Мануел Мануелян
представител на КАБ, РК Пловдив

7. Пенка Попова
представител на "Гражданска инициатива за запазване на кино
"Космос"

II. Награди

Предвижда се присъждането на три награди:
- първа - 1500 лв.
- втора - 1000 лв.
- трета - 500 лв.

В зависимост от резултатите на конкурса, журито има право да преразпределя наградния фонд, както и да присъжда допълнителни поощрителни награди.



Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като редовен данъкоплатец съм против пилеенето на общински пари за подобни безсмислени експерименти. Не съм съгласен да спонсорирам дейностите на на разни ненужни организации като КАБ , САБ и т.н. И освен това: 1.Обществено назряла необходимост да се запази зоната около киното като зона за култура - няма. Хората наоколо вдигнаха врява, защото просто не искаха да е гараж, какъвто се предвиждаше да има.Тия "културни" напъни идват от малка група хора, които целят единствено и само собствена облага, не и обществена. 2. Какъв довод за кандидатстване за "Европейска столица на културата 2019" може да бъде облагородяване на сграда и района около нея - никакъв ... Какво ще кажем? : "...имаме още една сграда за култура - изберете нас ..." - комично 3.Как по точно тази промяна в средата ще насърчи " културата като творчески двигател " и "устойчивостта на културните събития" ? ... що за тъпотия е това? 4. "Развитието на проекта ще насърчи и активната гражданска позиция по темата." - няма активна гражданска позиция по темата. 5.Културно средище не се създава чрез ремонт или реконструкция на сграда. 6. "резултатът от конкурса да доведе до изграждане на устойчива среда, в която да се твори и съпреживява изкуство" ... кой съчини тая пълна глупост ? ... какво по точно е устойчива среда в която се твори ? Нужна ли ни е сграда за да съпреживяваме изкуството? Хора опомнете се - общината плаща- вашите пари отиват на вятъра , не други.
-1
 
 
"Когато чуя думата култура, се хващам за кобура"-Ханс Йост
+7
 
 
Задължително да се отчуждят имота на дяков и ресторанта до него, които са между киното и ул.гладстон, защото скриват лицето на сградата от към улицата и възпрепятства идеите за развитие и реализация на всякакви проекти!
+2
 
 
http://www.nfm.wroclaw.pl/o-nfm/?lang=en Ако все-пак нямат идеи ето им една от Полша... залата ще бъде открита през 2013г. (както виждате страницата работи... и то не от вчера) А строежа започна преди 2-3 години... И пак казвам, че това е Полша, не е Германия, не е Франция. И те кандидатстват за европейска столица на културата 2016... май са доста напред с материала, а?! Не като "скорости" и какво беше там...
+13
 
 
Супер! Страхотна идея!!! Единственото, което не ми харесва е, че пак ще правят модерно читалище. Абе хора... направете една опера в Пловдив, направете една нормална концертна зала... т.нар. Дом на Културата е на 25 метра от кино "космос" а вие там искате да правите "зона на култура" Много, много е просто-идва експерт архитект ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕ БЪЛГАРСКИ, който прави един хубав проект и за нормална концертна зала на филхармонията на мястото на Марково Тепе МОЛ, избира се с референдум едно хубаво място за една красива опера и ГОТОВО... толкова е просто. А да... забравих. Трябва да спрат да крадат парите от Еврофондовете, ами да ги ползват по предназначение. Това може да е малко по-сложно за нашите управници...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: