ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Темите на 2007-ма: Ягодово - квартал на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 27.12.2007Коментари (0)10620
© Plovdiv24.com
Доста дискутирана през изминалата година се оказа възможността Ягодово да стане част от Пловдив. Plovdiv24.com Ви предоставя хронологията на събитията.

15.01.2007 - Ягодово става част от Пловдив
Пловдивски съветници официално поискаха Ягодово да премине под административното управление на Пловдив. Предложението е на ВМРО, ще бъде обсъждано на сесия на ОбС на 18 януари. Към него е прикрепена подписка на 1264 жители от селото, с която искат там да се проведе референдум за отделяне от Родопи и присъединяване към Пловдив.

19.01.2007 - Жителите на Ягодово абдикират от референдума
Над 100 ягодовци внесоха декларации в общинския съвет на Родопи, че се отказват от подписите си за провеждане на референдум в селото, информира още пловдивският "24 часа". Чрез допитването трябваше да се реши дали Ягодово да остане в Родопи или да се присъедини към Пловдив. Според шефката на ОбС Величка Георгиева хората заявили, че били подведени. Изобщо не знаехме за какво се подписваме, твърдели те.

Пловдив официално поиска Ягодово да стане част от града. Тогава именно започнаха проблемите около присъединяването.

20.01.2007 Пловдив официално поиска Ягодово
Село Ягодово, което в момента е част от община Родопи, да се присъедини към община Пловдив, гласува Обищинският съвет на града. Против решението се обявиха от левицата и НДСВ, както и някои независими съветници. Лъжем хората от Ягодово, че ще изградим канализация - нещо, което не сме направили в кварталите "Беломорски" и "Остромила" в Пловдив и ще им асфалтираме улиците, без това да е свършено в "Коматево" или "Прослав", обясни отрицателния си вот за присъединяването на Ягодово Александър Константинов. Колегите му от БСП обвиниха вносителите на предложението - ВМРО в използване на "четнически методи за разширяването на Пловдив и правенето на предизборна кампания. От ВМРО опонираха, че това е волята на жителите на Ягодово, декларирана в подписката им за референдум. Председателят на ОбС - Пловдив Страшимир Дочков обвини кмета на селото Филип Кърмов в отказ да изпълни задълженията си по Закона за местната власт и местното самоуправление и да даде писмено становище за промяната на административния статут на Ягодово. Взетото решение за присъединяването на Ягодово е последната необходима стъпка за промяна на административните граници на общините "Родопи" и Пловдив преди провеждането на референдума, обясниха юристи.

22.01.2007 - Пречат на Ягодово да стане част от Пловдив
Общински съвет "Родопи" не разреши провеждането на референдум за отделянето на село Ягодово от община "Родопи" и присъединяването му към община Пловдив. На днешната извънредна сесия "против" референдума се обявиха 20 общински съветници от управляващото мнозинство БСП, НДСВ и ДПС. "За" референдум гласуваха 7 съветници от опозицията, един съветник се въздържа. Припомням, че днешната сесия с единствена точка в дневния ред бе свикана, заради подписка, внесена на 21-ви декември в Общински съвет "Родопи". В нея се съдържат 1 264 подписа на жители на Ягодово, които настояват за отделяне на селото от община "Родопи". Проверка на комисията по законност и ред към Общинския съвет е установила, че има нарушения и част от подписите са нелегитимни. Отделно в ОбС са постъпили 100 декларации на лица, подписали се за отселянето на селото, които впоследствие се отказват от подписите си. В декларациите си те заявяват, че са били - цитирам: "въведени в заблуждение". Така действителните подписи стават 1 153, а това е под задължителните 50 % от имащите право на глас в Ягодово. Затова се наложи въпросът за провеждането на референдум да бъде разгледан от Общинския съвет. Информацията е на радио Пловдив.

25.01.2007 - ВМРО: Хората в Ягодово са манипулирани
Пловдивската организация на ВМРО ще сезира прокуратурата за манипулиране на жителите на село Ягодово относно подписката за присъединяване към община Пловдив. Според областния координатор на войводите Илко Илиев противници на идеята са принуждавали хората да се откзват от подписите си Г-н Илиев изрази надежда, че след 2 години и половина ще се сложи край на оковите на Пловдив и областният управител Тодор Петков ще издаде предложение за референдум. От ВМРО уточниха, че на този етап не се разглежда въпроса с присъединяването към Пловдив на Крумово поради липса на обща граница. Информацията е на радио Пловдив.

В крайна сметка идеята се провали.

06.02.2007 - Областният спира референдума за Ягодово
Областният управител Тодор Петков спря решението на Пловдивския общински съвет за присъединяване на село Ягодово към община Пловдив, след провеждане на референдум за отделяна на селото от община „Родопи". Той сезира и Окръжен съд Пловдив за незаконосъобразността на решението на съветниците взето на 18 януари 2007 година, като настоява за образуване на съдебно производство и произнасяне по същество. Причина за това е липсата на становище от кмета на село Ягодово, който е поканен да направи това както от Общински съвет Пловдив, така и от Областна управа, но не го е предоставил и до момента. По този начин се нарушава изискването на Закона за административно тереториално устройство на Република България, а именно да са налице първо подписка с не по-малко от 25% от избирателите за отделяне на дадено селище от дадена община и второ становище на кмета.

В края на годината идеята отново стана актуална и бе включена в предизборната борба.

11.09.2007 ВМРО разширява Пловдив ако спечели изборите
Клеветническият педофилски скандал, в който бе замесен кандидата за кмет на Пловдив Славчо Атанасов се основава на клюки и клевети и е скалъпен от тези, които се страхуват от промяна на статуквото и не искат да допуснат ГЕРБ и ВМРО да управляват втория по големина град в България. Това каза в „Дарик кафе" Петко Атанасов - председател на Областния комитет на ВМРО. Той подчерта, че клеветническият скандал не е оказал очакваното влияние върху избирателите, защото хората искат реални резултати, а не ровене в мръсното бельо. Петко Атанасов очаква още подобни компромати, защото в ход е мръсна война, а не борба на програми за управлението на града. ГЕРБ твърдо стои зад Славчо Атанасов и няма индикации за оттегляне на подкрепата им, заяви Атанасов. Според него хората започват да избират това, което е рационално за тях, но очакванията му са, че предстоящите местни избори ще са най-тежките до сега. Разширението на Пловдив с присъединяване на общините Ягодово и „Родопи" е едно от нещата, за които ще се бори ВМРО, ако спечели изборите, защото градът няма свободни територии, каза Петко Атанасов, който е и заместник кмет по общинската собственост.

25.10.2007 - Славчо Атанасов: Ако Ягодово поиска да се присъедини към Пловдив, ще го подкрепим
На среща с жителите на село Ягодово кандидат - кметът на коалиция ГЕРБ-ВМРО Славчо Атанасов заяви: "Няма да изнасяме революция, но ако имате желание да се присъедините към Пловдив, ще ви подкрепим". Атанасов обясни на присъстващите, че могат да имат достатъчно самостоятелност и собствен кмет, ако решат да станат част от община Пловдив. "Както ще решите своето присъединяване или не към Пловдив на референдум, така и вие ще можете да изберете и начина на управление" - каза Атанасов и даде за пример селата около София, които имат собствен избираем кмет и автономия. Стана ясно, че основният проблем на селото, след референдума, е липсата на канализация. Въпреки козметичните ремонти на улици и осветление в последната година, има нужда от цялостен инфраструктурен проект. Ягодовци са близо до Пловдив, работят и учат в града и биха искали да ползват градския транспорт и това са само част от доводите им за присъединяване към Пловдив."Категорично ще имате канализация, защото ако станете част от Пловдив селото ще е вече с друг статут и не може да остане на такова ниво" - обеща Славчо Атанасов. Атанасов заяви, че ще работи добре с кметовете на "Родопи" и "Марица", защото повече големи проекти ще са общи за трите общини.

05.12.2007 Славчо Атанасов ще работи за присъединяването на Ягодово и Крумово към Пловдив
На провелата се днес регионална конференция „Правата на гражданите, доброто управление и местната власт", кметът Славчо Атанасов отговори на поставени към него въпроси относно териториалното развитие на Пловдив и бюджетната политика към младежта и спорта: „Няма да политизирам въпроса за териториалното разширяване на Пловдив. Не става дума за политика, а за доста сериозен въпрос. Защото икономически ризата на града отесня доста през последните години. Ако не разширим своята територия, ние сме осъдени да колабираме икономически. Това е безпорен факт и не го казват политиците, а го казват създателите на Общия устройствен план на Пловдив. Това са хора, които са специалисти и експерти, а не политици. Две години и половина се води борба за референдуми в селата Ягодово и Крумово. Умишлено от две години и половина с различни юридически хватки този процес се протака във времето. Говорим за референдум, хората там да си кажат думата, но не им се дава възможността да го направят. И аз ще помоля г-н Гиньо Ганев в бъдеще да вземе отношение по този въпрос. Идеята е да се даде възможност на хората да дадат своя глас дали желаят да останат в община Родопи или да дойдат към община Пловдив. Очертава се някъде напролет референдумите да станат факт и в двете селища. Ако това стане факт, моята увереност е, че населението там масово ще се произнесе за присъединяване към Пловдив. И веднага ще ги последват Браниполе, Белащица и Марково. Аз заявих на моите колеги от двете общини, да, в чудесни отношения сме, съвместни проекти ще правим и ние няма да изнасяме революции, но в същото време ще насърчаваме желанието на хората да решат в коя община да бъдат. Според мен този процес е необратим. Истината е, че аз ще толерирам тези настроения на хората от различните селища. Защото една недоумица през 1987 година създаде две изкуствени общини, които като в клещи са обхванали Пловдив и градът е притиснат до вхжднж-изходните табели. Това е абсурдна ситуация. Когато си в една съвременна икономическа система, това е наистина абсурдно, пак казвам. 3 400 души на квадратен километър живеят в Пловдив, това е най-гъсто населената община в страната. В София са 1 300 души на квадратен километър. По втория въпрос относно бюджета за младежта и спорта, ще ви кажа печалната сума - 240 хиляди лева за община от калибъра на Пловдив - това е скандално. За сравнение давам Варна - 10 пъти повече е там сумата. Моето обещание беше два процента от бюджета на общината да бъде за младежта и спорта. Това най-после ще нормализира нещата - амбицията ми е над 2 милиона лева да залегнат в бюджета за следващата година. В Сливен, който е голям колкото район „Тракия", Йордан Лечков даде 450 хиляди лева за спортни и младежки дейности. Тази аномалия категорично ще я преодолеем в новия бюджет. Целият проект за бюджет ще бъде ясен, точен и публичен, ще го предоставя в районните кметства, всеки, който пожелае да го разгледа преди да е гласуван. Всеки ще може да даде препоръки и едва след това ще влезе в Общински съвет. Аз съм убеден в едно нещо, само публичното управление е добро управление. Това е категорично. Истината е, че кметската институция е оперативна институция. Тя работи с експертите и гражданските структури, които трябва да дават препоръките и вариантите за обсъждане, а кметът и председателят на Общинския съвет са фигурите, които имат волята да осъществят дадено решение. Затова аз изключително държа на Гражданските съвети, които още от кметуването ми в район „Тракия" доказаха своята ефективност и аз ще продължа тази традиция. По този начин администрацията стъпва на една широка база и така работи ефективно. Ако я няма тази база, управлението се капсулира, става затворено и нищо не се получава. Ако един кмет реши да управлява така, той сигурно ще се провали. Затова аз имам един принцип - да съм плътно до гражданите, защото те са своеобразен остен, който те държи буден и близо до реалността. Затова и приемам всеки ден, така не губя чувството си за реалност."



Още по темата: общо новини по темата: 110
21.11.2012 »
29.07.2012 »
29.07.2012 »
29.07.2012 »
29.07.2012 »
28.07.2012 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: