ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Камикадзето от Бургас имал български съучастници?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:27 / 20.07.2012Коментари (12)5899
© МВР
Камикадзето, което взриви автобус с израелски туристи на летище Сарафово и уби 7 души, е влязло у нас от Румъния. Това е основната версия, по която работят разследващите. Още в сряда вечерта - часове след кървавия атентат, снимка от охранителна камера на аеропорта, която е записала предполагаемия извършител, е била изпратена по факс до полицията в Русе. 

Работещите по случая предполагат, че чужденецът е живял в дунавския град, преди да вдигне във въздуха автобуса с израелски туристи. Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди вчера, че дългокосият мъж се е подготвял у нас между 4 и 7 дни и че вече има издигнати хипотези през кои държави може да е минал.

Полицаи със снимката на предполагаемия извършител обикаляха вчера луксозни апартаменти, които се дават под наем на чужденци в Русе, за да питат дали не е отсядал там. Един от проверените адреси беше на улица "Бозвели" 18, където има нова кооперация и на първия етаж 4-5 жилища се дават под наем на хотелски начала.

Освен в квартирите полицаите влизали във всяко чейнджбюро по улица "Борисова" в дунавския град, по която се стига до гарата. Разследващите смятат, че при някои от сарафите може да е обменял пари.

"Обикновено чужденците, като влязат в чейнджбюро, питат и за някой добър ресторант или друг адрес. Надяваме се да попаднем на такава информация, за да разберем евентуално къде си е правил срещи", обясниха участници в разследването. Не се изключва и версията, че чужденецът е имал съучастници от България. Най-вероятно те са му помогнали да си намери жилище и да проучи района около летището в Бургас. Съмненията за съучастници от България се допълват и от факта, че половин час преди атентата са получени 2 обаждания във фирмата, която е собственик на взривените автобуси. В тях непознат мъжки глас обяснил за готвените взривове. От фирмата обаче не сигнализирали за разговорите в полицията. 

"Не е ясно дали българите са били наети срещу заплащане, или са част от терористична организация", коментираха разследващи.

За да се установи самоличността на предполагаемия атентатор, на посещение в Бургас в нощта срещу четвъртък министър-председателят Бойко Борисов помоли прокуратурата да разпространи снимката на извършителя. Въпреки експлозията в дрехите на дългокосия мъж са открити фалшиви американски документи на жител на Мичиган на име Жак Фелипе Мартин. 

Премиерът обясни, че тялото на извършителя е било най-обезобразено от всичките жертви и тепърва предстои да бъде идентифицирана самоличността му. Пръстовите му отпечатъци не фигурират в базата данни на ФБР. Според Борисов атентаторът не присъства и в регистрите на Гранична полиция, тъй като е влязъл с фалшиви документи. В официално изявление вицепремиерът Цветан Цветанов съобщи, че към момента самоличността му не може да се установи. Взети са ДНК проби, които ще бъдат проверени в регистрите на чуждите служби за сигурност. Около 16,30 часа вчера МВР шефът съобщи, че е станал ясен ДНК профилът, който заедно с пръстовите отпечатъци е качен в международната база данни, обновяваща се на всеки два часа. 

Вицепремиерът посочи, че атентаторът не се е отличавал по никакъв начин от останалите хора на летището. "Едно лице, нормално лице с бермуди и раница на гърба", обясни Цветанов.

В момента заради трагедията у нас са дошли представители на ЦРУ, ФБР, МИ6, Мосад, Европол, Интерпол. Българските разследващи са договорили с американските си колеги у нас да се достави техника. Вече е образувано разследване за тероризъм.


Източник: в. "Монитор"


Още по темата: общо новини по темата: 170
18.07.2023 »
19.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.07.2012 г.
0
 
 
А от фирмата за коли под наем не се обадили в МВР, че някакъв клиент им пробутва фалшив документ! Въпреки че законът задължава всеки да сигнализира, ако забележи престъпление.
Aнонимен
на 20.07.2012 г.
0
 
 
с 1 млрд бюджет и да проспиш положението...
Aнонимен
на 20.07.2012 г.
+2
 
 
Да почива в мир шофьорът на автобуса, но дали е случайност, че е мюсюлманин?
+3
 
 
цитат:
половин час преди атентата са получени 2 обаждания във фирмата, която е собственик на взривените автобуси. В тях непознат мъжки глас обяснил за готвените взривове. От фирмата обаче не сигнализирали за разговорите в полицията.
Ето как атентата е можело да бъде предодвратен! Що за малоумие е да не се сигнализира на полицията за обажданията? Пълно безхаберие от страна на фирмата, за което трябва най-малкото да й се отнеме лиценза!
Aнонимен
на 20.07.2012 г.
+2
 
 
Когато цял свят прави всевъзможни превенции за защита от тероризма на подобни безумници, се оказва че на наше гражданско летище няма никакъв контрол. Дори да приемем, че камикадзето не е минало граничен контрол на самото летище, той все пак е бил допуснат да се смеси с група туристи.
Aнонимен
на 20.07.2012 г.
+5
 
 
каквато ни държавата - такива ни и тайните служби - гола вода!
+5
 
 
е**ха ни майката на разузнаването и на всичко.....Чакаме помощ от други държави
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: