ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Главният еколог: Нямам притеснения относно делото за мръсния въздух в Пловдив! Прилагат се мерки, водещи до реално намаляване на запрашеността!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 24.07.2012Коментари (4)5346
© Plovdiv24.bg
За качеството на въздуха в Пловдив репортер на Plovdiv24.bg се срещна с доц. Стефан Шилев, директор Дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив.

- Г-н Шилев, преди време стана ясно, че Пловдив е с най-мръсния въздух в ЕС според класацията за най-нискокачествен въздух, изготвена от Италианския статистически институт. Това обаче не бе новост - подобни са резултатите и от поръчано от самата община проучване още през 2006 г. Като резултат се приема стратегия и план за действие, през ноември 2009 г. планът беше актуализиран, а миналата година бяха набелязани спешни мерки. Какво се промени в тази насока, от когато сте шеф на Екологията в града?
 
- За изследването на този институт обществеността в гр. Пловдив разбра от медиите. Самото цифрово изражение на резултатите и най-важно - тяхното значение, са неизвестни. От медийните публикации става ясно, че в това изследване се говори за критерий наречен "годишен съвкупен индекс", който в нашето законодателство, хармонизирано с европейското, не съществува.
 
Високите стойности на фините прахови частици с големина 10 микрона (ФПЧ10) са резултат основно от битовото отопление на твърдо гориво през зимните месеци - над 57 %. Друг много важен и решаващ фактор, оказващ силно негативно влияние върху показателя ФПЧ10 е метеорологичната обстановка в гр. Пловдив. Тя се характеризира с вертикално смесване на въздушните маси, ниска скорост на вятъра или тихо време, образуване на мъгли и др., които създават предпоставка за задържане и натрупване на замърсителите в приземния слой. 

Превишенията на нормите на ФПЧ в атмосферата почти винаги са съпроводени от наличието на един или няколко неблагоприятни метеорологични фактора. В гр. Пловдив 81 % от дните в годината са с температурни инверсии, което е метеорологичен феномен за България представляващ изключително предизвикателство пред качеството на въздуха. Факт е, че през летните месеци има по 1-2 дни с превишения, което се дължи, както на моментните бурни ветрове, така и на земеделските дейности в околните на Пловдив общини. Това означава, че естествената запрашеност съчетана със специфичните климатични характеристики и метеорологични особености на нашия регион, създават едно високо естествено ниво на запрашеност, към което се добавя и ефекта от битовото отопление и пътния трафик.

През миналата година, която обхваща предходното управление в Община Пловдив, не е имало истинска управленска воля за изпълнение на някои мерки, които за шестте месеца на тази година бяха изпълнени или бяха направени стъпки по тяхното изпълнение, като: оптимизиране управлението на 50 светофарни кръстовища; електронна система за управление на градския транспорт; изграждане на 48 км. велоалеи; планиране на бъдещо подобрение на градския транспорт. Всички тези мерки са залегнали в проекта "Интегриран градски транспорт", чиито процедури по изпълнение вече започнаха след подписване на договора за близо 44,3 млн. лв. 

- Как ще се справите с основния източник на замърсяване на атмосферния въздух - използването на твърдо гориво за отопление през зимните месеци? Какво прави общината във тази връзка и мислен ли е начин да се компенсират хората, използващи "брикети" за отопление през зимния сезон, за да могат те да заменят това твърдо гориво с по-екологично?

- За съжаление много от мерките, които биха допринесли за съществено намаляване на концентрацията на ФПЧ10 във въздуха на Пловдив през зимните месеци, не са от компетенциите на общинската администрация и съответно не са част от правомощията на кмета. За да се осъществи например контрол на продажбите на некачествени брикети и нискокалорични въглища чрез местни нормативни актове е необходимо установяване на национално ниво на изисквания за качеството на твърдите горива, разрешени за ползване в бита, вследствие на което кмета на Община Пловдив, от своя страна, би създал механизъм за извършване на ефективен контрол. 

За използване на схема за енергийно подпомагане чрез предоставяне на качествени горива е необходима промяна на схемата за предоставяне на социални помощи за отопление под формата на топлоенергия, отопление на газ или електрическа енергия, но с изключване на отоплението на твърдо гориво, което не е от компетенцията на местната власт. Затова помощта от Общината за намаляване на тежестта върху гражданите се изразява основно в информационно съдействие за участие в проекти с европейско финансиране. Мисли се и в посока на смяната на горивната база на домакинствата, като основната надежда е следващият програмен период, тъй като първите 5 г. от сегашния бяха пропилени в по-голямата си част от предишното управление на общината.

- На 31 май тръгна делото за мръсния въздух в Пловдив. Имате ли притеснения?

- Аз лично нямам притеснения, свързани с работата на Общината и поверената ми дирекция. Мисля, че за всички е ясно, че няма бездействие, а напротив. Полагат се доста усилия за прилагане на мерки, водещи реално до намаляване запрашеността на въздуха. Безспорен е и фактът, че от началото на годината се прави много по отношение на чистотата на града, озеленяването и превенцията на унищожаване на зелените площи.
 
Трябва да отбележа, че искът по делото се основава на медийни публикации, отнасящи се до изследване на организация в чужда държава. Самите публикации подвеждат говорейки за петгодишния период, а твърдението на италианския институт е само за 2008 г. Изследването се основава само на "сухи" цифри, без да се взима предвид специфичната климатична характеристика на Пловдив, метеорологичните особености, както и фоновото запрашаване. 

С други думи, това е само суха статистика, без да се съобразява, че различните региони са много разнообразни по отношение на техните природни дадености. За научно издържано проучване е задължително да се включат всички фактори, които биха могли да окажат влияние на стойността на крайния показател, а именно ФПЧ10. 

- Още миналата година стана ясно, че глоба в размер на 100 000 лв. на ден грози община Пловдив от 1 юни , ако "Програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив" не бъде актуализирана и не бъдат спазени нормите за качество на атмосферния въздух. Грози ли ни жестоката санкция на Европейския съюз сега?

- Опасността от санкцията не е напълно отминала и би се наложила на страната като цяло. Тя е за надвишаване на максималния брой разрешени превишения на средно денонощната норма (СДН), а не за липсата на актуализация или за неизпълнение на мерките. Надявам се, че ще се приеме безспорния факт, че след като максимално разрешената СДН е 50 µg/m3, не е все едно дали естественият фон за града ни е 0, 10 или 20 µg/m3 и дали има важни метеорологични предпоставки за липсата на разсейване на праховите частици.


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
....доста усилия за прилагане на мерки..??!!!! ще умра от смях - и кои са тези мерки по точно??!!! стига симулации и прах в очите на хората...разбрахме, че пак виновни няма - Пловдив си е виновен , че бил така разположен географски и се е самопрецакал и видите ли онези на запад само мерили с цифри....ами добре , че мерят в цифри , а не дойдат да живеят за 1 седмица по улиците, че после трябва да ходят в санаториум ... загубили сте го това дело, отсега е ясно!
+4
 
 
"...естествената запрашеност съчетана със специфичните климатични характеристики и метеорологични особености на нашия регион, създават едно високо естествено ниво на запрашеност, към което се добавя и ефекта от битовото отопление и пътния трафик..." Това значи, че сега в летните месеци при липса на отопление на твърди горива и намален автомобилен трафик в следствие на отпускарския сезон, чистотата на атмосферния въздух би трябвало да е с най-добри показатели. Да ама не ! Защото улиците и алеите не се МИЯТ машинно, а се ПОЛИВАТ с маркуч (по основните булеварди само най-десните части колкото да не е без хич), а за армията от метачки какво да кажем - една минава и събира изпопадалите листа и боклуци като естествено вдига едно доста прилично облаче прахоляк, след 30 мин се връща и отново мете на същото място и въпреки, че вече няма нападали листа отново се вдига прашен облак - важното е прахоляка да е във въздуха и да има за дишане. Незнам за вас но докато през зимния сезон филтрите на климатиците ги чистя всяка седмица, сега през лятото, когато липсва основния фактор - "използването на твърдо гориво за отопление" филтрите ги пера през 2 дена и все пускат чернилка.
+4
 
 
Ще дам един пример защо Пловдив е толкова запрашен . Ул. Добри Войников в града - преди няколко месеца бутнаха поредната къща като участък от 50 метра беше целия в прахоляк , асфалта и тротоарите не се виждаха какъв цвят са . Не последва никакво почистване на праха . Така месеци наред , вече издигнаха сградата , а улицата е в същото положение . Онзи ден разкопаха улицата , за да свържат бъдещата кооперация с канализацията . Отново калища , пръст и прахоляци . Преди това бутнаха съседната къща , която след няколко месеца ще бъде отново кооперация . Може да си представите какво представлява улицата . Хората незнам как си проскат прането по терасите . Как ще се оправи този проблем с праха , когато никой не контролира строителите . Камионите разнасят този прахоляк . Нека кметицата на район Централен дойде и да види какво представлява улица Добри Войников . Да не говорим , че сега от една шахта на тази улица се разнася ужасна смрад , а след време като започнат още две кооперации да ползват канализацията на улицата не знам какво ще стане , може би ще плуват фекалии . Най - голяма причина за запрашеността на града според мен са тези строителни обекти .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: