ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Атентаторът дошъл в България с "цел туризъм" и останал незабелязан
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 27.07.2012Коментари (2)3368
© МВР
България е имала възможност през последните години да реагира много адекватно на постъпваща информация от партньорските служби. При атентата в "Сарафово" нямаше подобна информация. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

От думите му стана ясно, че България е предотвратявала редица терористични актове. От началото на мандата на ГЕРБ е работено по около 15 сигнала.

Министърът обясни, че за всеки предстоящ туристически сезон се предприемат мерки за сигурност.

"Два пъти в годината провеждаме срещи след сезона, за да направим анализ и да планираме последващи мерки за безопасността на туристите, които посещават България. "От всичките тези мерки имаме повишена сигурност," констатира Цветанов.

"Имаме видеонаблюдение почти навсякъде. На местата с камери има понижение на престъпността и се прави постоянен мониторинг на обстановката."

След това Цветанов обясни, че от терористичния акт на летището може да се предположи, че има някои пропуски. След вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност ще бъде направен анализ на динамиката на сигурността, припомни вицепремиерът вчерашното решение на КСНС, дошло след петчасово заседание.

По думите му атентаторът е дошъл в България с "цел туризъм" и е останал незабелязан. Шофьорската му книжка не е изработена в България или в съседна страна. Има косвени доказателства, че извършителят не е бил на територията на Европейския съюз в последните години, обясни министърът.

Цветанов направи съпоставка с предотвратения терористичен удар в Кипър, където предполагаемият извършител се е движел в Шенгенската зона, но не каза в прав текст дали атентаторът от Бургас е влязъл от шенгенска страна. Подобен недвусмислен намек направи преди дни премиерът Борисов.

Тезата на някои експерти по сигурността, появила се в чужди медии, че атентаторът въобще не е смятал, че ще умре, а бил подведен с обяснението, че само трябва да остави багаж в автобуса, не се понрави на министъра и той я отхвърли.

Достатъчно оперативна информация се обменя между партньорските служби и поредица от атаки са предотвратени по света именно заради тази информация, каза Цветанов. По думите му атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ са дали един друг поглед върху заплахата от тероризма, но въпреки предприетите мерки се е стигнало до атентатите в Мадрид и Лондон.

"В момента се опитваме да възстановим снимка на лицето на атентатора на база резултатите от аутопсията и кадрите от видеонаблюдението на "Сарафово"," каза Цветан Цветанов.

Фотороботът ще бъде представен на свидетелите на атентата и може да бъде разпространен в медиите.

Човекът от записа на камерите на летището в Бургас е атентаторът, потвърди вътрешният министър. По думите му в това няма съмнение.

Вицепремиерът не коментира пряко съмненията за опити страната ни да бъде замесена в напрежението в Близкия изток между Иран и Израел. За организатор на удара в Бургас израелските служби недвусмислено обвиниха ливанската групировка "Хизбулла", която се ползва с подкрепата на Техеран.

"Важното е да се придържаме към официалната българска позиция," заяви Цветанов и добави: "разследването не е иззето от българските служби - това е несериозно." София не се присъедини категорично към директните обвинения срещу групировката.

По думите на Цветанов от самото начало всичко в разследването е било под контрола на Окръжната прокуратура в Бургас и Националното следствие. Първо са били разпитани израелските граждани в състояние да дадат показания в болницата. Това дало възможност по-късно те да напуснат страната, обясни Цветанов в отговор на съмненията, че отпътуването им е затруднило разследването. До приключването на българския оглед на мястото на взрива не са били допускани представители на чужди служби, заяви вътрешният министър.

Източник: bTV



Още по темата: общо новини по темата: 170
18.07.2023 »
19.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Някой ще ме светне ли за какво служи контраразузнаването?
Aнонимен
на 27.07.2012 г.
+5
 
 
да не би да са очаквали да каже че идва с цел "тероризъм" ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: