ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Почивка на неповторимия остров Санторини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:33 / 02.08.2012Коментари (2)3021
©
Типичната картина на Санторини, създадена в съзнанието ни, с белите, украсени с цветя къщи със сини покриви и тесните и стръмни калдъръмени улички определено си заслужава да се види.

Естествено на Санторини ще откриете и много красиви плажове, въпреки че островът не е типичен остров за плажуване. Най-известният от тях е Камари. И разбира се ще можете да опитате популярната вкусна гръцка кухня.

Санторини е и е предпочитана дестинация от влюбените двойки за организиране на сватби или за меден месец, който би оставили незабравими спомени.

Сърповидният остров Санторин, наричан също Санторини, се намира на 100 км. от Крит и спада към групата на гръцките Цикладски острови в Егейско море. Площта на Санторини възлиза на приблизително 90 кв. км. и е с население около 14 000 жители.

Всъщност Санторини се състои от три острова, като главният, Тира, със сърповидната си форма и срещу него разположените по-малки Тирасиа и Аспрониси образуват т.нар. калдера (от испански caldera - котел, казан). Тя представлява вулканично образувание, получено при сриване на вулкан навътре в самия него. Има овална форма със стръмни и стъпаловидни склонове. Калдерата възникнала след силно изригване на подводен вулкан около 1628 - 1627 г. пр. Хр.

Образувалата се след изригването огромна приливна вълна, според една от хипотезите, е причина за залеза на минойската култура на остров Крит. Във връзка с това изригване на вулкан, което разделило на части Санторини, възниква и една от възможните основи на мита за легендарната Атлантида.

Въпреки това най-високите части на главния остров на Санторини не са съставени от вулканични скали, а от мрамор и глинени шисти. Най-високото място е планината Елиас с 565м. Въпреки вулканичното минало на Санторини, островите не са бедни на зеленина.

Според гръцката митология островът се образувал, когато разгневеният Арго хвърлил буца земя в морето. Първоначално е носил името Калиста ("Най-красивият"), след това Тера както едноименния владетел. Венецианците му дали името Света Ирина (Santa Irini), което е в основата на днешното Санторини.

Санторини е типично туристическо място, островът има собствено летище, но е достъпен без проблеми и с кораб, например от Пирея, от континенталната част на Гърция или от близките острови чрез ферибот. За вашата почивка на Санторини можете да намерите възможности за настаняване от всякакъв тип и категория - добри хотели, ваканционни къщи или стаи.

Климат

Санторини е едно от най-слънчевите места в Гърция. Докато трае летният период (от юни до септември) почти няма и един валежен ден. Средните температури през август достигат 29 градуса, а температурата на водата е 25 градуса. Най-много вали ( и то по средно 9 дни месечно) от декември до февруари, което означава, че може да се насладите и на прекрасна есенна почивка в Санторини.

Забележителности

Разкопките на старинния град Alt-Thera - те се състоят от няколко 800 м. дълги улички, които се простират в югоизточна посока и останки от постройки в античен стил.Останките на друг античен град, Akrotiri, могат да се видят в южната част на острова.

Пътят от главния град Фира до селцето Иа, който е стръмен крайбрежен път, обикновено се изминава от туристите, за да видят залеза на слънцето от върха на стръмните скали, от които се разкрива чудесна гледка.

На Санторини се провеждат редовно и различни музикални фестивали - Международен фестивал на класическата музика в началото на септември, Джаз фестивал в Камари, Международен музикален фестивал във Фира.

Вижте нашите оферти за остров Санторини за Септемврийски празници ето тук

Вижте нашите оферти за остров Санторини за месец Октомври ето тук

Вижте нашите оферти за остров Закинтос за Септемврийски празници ето тук

Вижте нашите оферти за остров Крит ето тук

Вижте нашите оферти за всички дестинации в Гърция ето тук








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прекрасно място, заслужава си да се види.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: