ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
15 бебета групово сучеха снощи в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:43 / 02.08.2012Коментари (5)3528
©
"Аз съм единствената тук, която има спомени от това как са ме кърмили. Благодаря ти, мамо, че 5 години си ме хранила с майчино мляко". Искреното споделяне и благодарност изрази снощи Богдана Петрова - победителката в първия сезон на "България търси талант", пред специална публика - над 60 бременни, татковци, кърмачки и бебета в мол "Галерия Пловдив". Майката на даровитата пловдивчанка - Ваня, е една от малкото съвременни българки, която цели 5 години е давала на дъщеря си да суче. 

"Боги бе недоносено бебе и в кувьоза увредиха зрението и. С кърмата се опитах да спася поне малко очите и. Мисля, че го постигнах, защото сега тя има 20 процента зрение", разкри Ваня снощи. Нейният разказ прозвуча насърчително за дошлите на Вечерта на груповото кърмене бъдещи майки и кърмачки и те спонтанно я аплодираха. 

Изпълненията на гласовитата Богдана, под акомпанимента на китариста Краси Куков, състудент на даровитото момиче в Музикалната академия, пък насърчиха 15 бебета, които засукаха мляко от гръдта на майките си, почти като войници - някои още с първите музикални акорди, други впоследствие. 

Така с песни и разкази снощи в Пловдив поставиха началото на юбилейната, 20-та по ред Световна седмица на кърменето - от 1 до 7 август. Кампанията за насърчаване на кърменето е организирана от Центъра за бременни жени, книжарница "Форум" в мол "Галерия Пловдив", ДКЦ - 1, РЗИ, Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" и мол "Галерия Пловдив".
 
"Груповото кърмене на обществено място има двояка роля. Да фокусираме вниманието върху тази тема и да провокираме обществото да приема кърмачките без притеснения и излишен свян, като нещо съвсем естествено", обясни Антоанета Борисова целите на акцията. 

Председателката на Центъра за бременни жени и създател на безплатното Общинско училище за бъдеще родители е основен инициатор и организатор, както на снощната проява, така и на първите групови кърмения в България през 2005 и 2006 година. 

"Така, както приемаме рекламите на разголени тела, така трябва да приемаме и когато бебето суче пред нас. Много жени се срамуват да хранят децата си на обществено място. Правят това в тоалетните и колите. А в кърменето навън няма нищо лошо, просто кърмачката трябва да има кураж, а и околните да са толерантни", каза Антоанета Борисова. Тя откри снощи нова придобивка за майките: първият в Пловдив постоянен кът за кърмене на обществено място. Специален параван, красиво украсен с фотоси, в книжарница "Форум" в мол "Галерия Пловдив", скрива от любопитните погледи кърмещата жена. Десислава Станчева и Красимира Кодукова първи се възползваха от специалното място. "Навсякъде ни гледат странно и неодобрително, когато децата ни сучат, радваме се, че има къде да се усамотим", споделиха младите мами. 

Постоянен кът за кърмене откриват днес и в книжарница "Форум" в търговски център "Форум Тракия" в ж.к. Тракия. "Редно е да има такива места във всеки голям търговски обект, обществена сграда и заведение", смята д-р Георги Кръстев, управител на ДКЦ 1. По този начин обществото насърчава кърменето. 

Защото "майчината кърма е най-доброто, както казваше проф. д-р Христо Михов". Думите и делата на един от най-известните и уважавани български педиатри, припомни проф. д-р Тоньо Шмилев, дм, началник на Интензивно отделение към Клиника по детски и генетични болести в УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив. 
 
Вечерта на кърменето бе посветена на паметта на проф. Михов, българският доктор Спок, който е един от първите прокламиращи кърменето като предимство не само за детето, а и за майката - за профилактика на рака на гърдата.

"Преди 10 години имаше проучване на английски лекари в Африка, изследвали племе, в което по традиция кърмят от една гърда. Проучването показало, че некърмещата гърда развива 4 пъти по-често рак", посочи д-р Атанас Петров, който дълги години е завеждал неонатологичното отделение на МБАЛ "Пловдив". 
 
Двамата известни пловдивски лекари бяха нацелувани и напрегръщани още в началото на вечерта от Богдана и нейната майка. Оказа се, че слабозрящата певица е лекувана от специалистите още от раждането си и изненадващата среща след почти 20 години достави истинска радост на всички. 
 
Вечерта приключи с раздаване брошури за кърмене и хранене на малкото дете, издание на РИОКОЗ със съдействието на Националната асоциация "Подкрепа за кърменето". Това е най-добрата книжка на тази тема, според майки и специалисти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.08.2012 г.
0
 
 
Точно онзи ден си мислех, че няма обособени места за кърмене в моловете и днес тази новина ми идва много добре. Жалко, че е само в тракийските търговски центрове. Надявам се скоро да има такова нещо и в Мол Пловдив. Отново браво на инициативата на Центъра за бременни в ДКЦ-1 и на Антоанета Борисова.
Aнонимен
на 02.08.2012 г.
Aнонимен
на 02.08.2012 г.
0
 
 
Няма по-красива гледка от кърмеща майка.
+2
 
 
Браво!Много се радвам на такива събирания и инициативи!Нека така да покажем ,че децата са най-важното нещо и кърменето не е нещо срамно,а нещо достойно за уважение и нещо което трябва да предизвиква респект,а не неодобрителни погледи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: