ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българските учебници внушавали негативно отношение към турците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:35 / 13.08.2012Коментари (46)5880
© Plovdiv24.bg
"Да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище", е пример за политически некоректен израз, тъй като внушава негативно отношение спрямо турците и ги представя като поробители и насилници. Поне така е според логиката на чиновниците от Комисията на защита от дискриминацията, която разкритикува остро начина, по който се представят турците в учебниците ни. В такъв случай какво да правим - да изхвърлим Ботев от програмата ли, пита в отговор директорът на издателство "Просвета" Йоана Томова.

Не само турците обаче би следвало да се чувстват дискриминирани според умовете от Комисията. Жената също има от какво да се засегне, ако види начина, по който е представена в родните учебници. А именно - или като сексуален обект, или като домакиня. Всяка жена може сама да си избере кое от двете повече я обижда. Издателите контрират, че няма как със задна дата да се направят народните приказки и песни с по-феминистично звучене. Примерно изразът "мома за женене" няма как да се махне, колкото и обидно да звучи той в ушите на феминистките, пише "Преса".

Действително до края на Деветнайсети век жените са били "разменна монета" - при династически бракове, политически съюзи, дори и сред обикновените фамилии, признават от издателството. Но по тази логика не би трябвало да се преподава и творчеството на Вирджиния Улф, която иначе е една от първите феминистки. Историята, езикът и литературата не могат да бъдат "мръсни тайни" - те са такива, каквито са, твърдят издателите.

Според Комисията трябва да се ревизира и отношението към хомосексуализма, за който са забелязали, че се представя в учебниците ни в отрицателна светлина. Също така в текстове се срещали недопустими според тях думи като "манго" и "негър". 

Засега те нямат отговор на позицията на издателите и тепърва ще се решава дали Ботев ще остане в учебниците, или робството пак ще стане присъствие, жените няма да са "моми за женене", негрите ще станат афроамериканци, а хомосексуализмът ще е нещо прекрасно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.08.2012 г.
+2
 
 
Йоана Томова - да биде Persona non grata!
+1
 
 
kzd@kzd.bg - пуснете им по един емайл да им кажете какво мислите за тях.Нека всички го направим.
Сподели каквоВРГвфбгФФБЕТБ ново....
на 13.08.2012 г.
+3
 
 
Не прочетох статията до край, щото след турчина беснее и феминистичните глупости, просто искам да кажа на комисията само следното: НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ИДЕТЕ И ДА СИ Е*ЕТЕ МАЙКАТА МАЙКАТА СМАРАНГЬОСАНИ ПИДИРАЗИ!!!!!
+1
 
 
Да се забрани на тази шибана комисия да се занимава с фолклора и културата ни! Или пък да се разформирова въобще! Откъде накъде ние данъкоплатците ще им плащаме за такива антибългарски дивотии заплатите?!
+7
 
 
баси чета и не вярвам на очите си. не мога си намеря място от яд. СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!! Това става в собствената ни държава, в България. Тази България, за която дедите ни са пролели кръвта и са дали живота си с името и на уста! До кога ще търпим това????
Aнонимен
на 13.08.2012 г.
+2
 
 
А дедовият ми как да се нарича?! Може би чекурче за сексуална наслада. Нещата се наричат от край време с истинските им имена ,кратко и ясно. Педала си е пе***аст , манго си е циганин ,черните хора са си негри или арапи :) ,юдите са си евреи ....или беше обратно. Така сме го учили ,така и ще бъде.Интересно ми е какво внушават турските и другите "правоверни" учебници. Ами най вероятно че , неверниците са гяури и могат да се таксуват като скотове.Поне във верските им училища това се насажда в картуните им квадратни. КАЗАХ !!!
+2
 
 
Нека приемем, че имат право с това. Дали, обаче, ще има реципрочни мерки и в Турция? Дали ще се откажат от идеите си за паметник на заптиетата, убити на Шипка? И ако има такъв - ще има ли паметник на българските войници, загинали при Чаталджа, Люлебургас, Одрин? Дали ще признаят, че е извършван арменски геноцид, макар и останал в миналото? Дали ще ни наричат "българи", а не "гяури"? Дали в техните учебници по история ще пише, че са унищожили Източната Римска Империя по варварски начин, тъпчейки църкви и правейки световни паметници на джамии? Че Осман и наследниците му са натресли чужда религия НАСИЛА на хора, които са били почти 700 години християни?
+2
 
 
Прочетете "1984", дами и господа коментиращи. Там ще откриете много отговори на възмущението си. Прочетете какво работи главния герой в книгата, начина за контрол, и всичко останало, така твърдо отричано от съвременните наследници на Торквемада в медиите - толерастите. Срамното и жалкото е, че тази книга, писана през 1948 година, уж е била срещу съветската сталинистка пропагандна система... А сега виждаме как "демократичния" свят не само застигна цензорите на съветите, а и ги задмина. А под булото на "свобода, братство, равенство" се налага невероятна цензура, контрол и наказания за "грешниците", които не се вписват в общата картинка, създадена в болнита мозъци на Сорос и подобните му...
+5
 
 
Дайте някакви координати на тази изпърдяна комисия за да им изразим и нашата позиция.Все пак ние им плащаме заплатките на тези охлюви.
+2
 
 
Какви са тия миндили и тъпоглавци бе, дето от данъците от всички събрани се гоят? Ми то че ум и съвест нямат се вижда, вижда се и че вместо да си гледат работата си търсят популярност с мъдри анализи и заключения, ама къде гледат началниците им? Свършиха ли се случаите на дискриминация по отношение да речем на шивачките дето си бодят очите по 12 часа и накрая не им плащат? Свършиха се случаите да бъдат уволнявани бременни жени от работа само защото са забременели? Свършиха ли се случаите хората да си дискриминирани и навиквани от всякакви дерибеи ако се опитат да да се обърнат към коя и да е държавна или общинска институция? Или то така е по-лесно - те Ботев, Вазов и народните приказки няма как да навредят така ли? И най-вече защо вместо още няколко детски градини да сме длъжни да търпим такава хрантутници да хлебят от държавната хазна?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Двойно убийство в Пловдив!
Парламентарни избори 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: