ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Зума офицер от МВР, уволняват го, гонят го и от националния
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:02 / 15.08.2012Коментари (23)7023
©
От книгата „Още футболни и други историйки“, автор Стефан Янев
Преди три години се видяхме в Пловдив на промоцията на книгата за местните дербита. "Ицо, имаш малко излишни килограми... " - намекнах дипломатично. "Малко ли? 35 са! Лекарите ми казаха, че от това са болките в коленете, ще ходя в Германия на преглед..." - отговори Зума. "Болките са и от финтовете ти навремето, от тях аз пък имам дископатия" - развеселих бившия си съперник от терена. Христо Бонев и до днес си остава един от най-великите български футболисти и... зевзеци. Но съвсем сериозен е гафът с майничката, допуснат от иначе добрия столичен треньор Серги Йоцов, който водеше юношеския национален отбор, а по едно време и мъжете на ЦСКА. Столичният спец кани Зума на проверка. "Извикаха ме на една контролна среща на юношеския национален отбор, всички бяха с по 4-5 години по-големи от мен. Бях като уплашен заек. След мача треньорът Сергей Йоцов ме попита дали уча, вървя ли добре в училище и вика: "По-добре се занимавай с училището!" - без злоба Зума разказва за старта на невероятната си футболна кариера.

А тя мина и през ЦСКА, където отби военната си служба, но не пожела да остане. Тръгна приказка, че отглеждал прасета някъде край Марица, предпочел бизнеса си. Тогава нямаше жълти медии, но абсолютно достоверна е случката, която е много характерна за онзи футболен "професионализъм".

През пролетта на 1971 г. футболистът на "Локомотив" (Пловдив) и на националния тим Христо Бонев е назначен като офицер в МВР, което беше нарушение на всички възможни параграфи. Зума иска да играе в "Левски-Спартак" с Гунди, същото желание имат министърът на вътрешните работи Ангел Солаков и първият секретар на БКП в Пловдив Костадин Гяуров (брат на великия оперен певец Николай Гяуров). Разговарят с ръководството на града и на "Локомотив" и, както се очаква, "получават" тяхното съгласие. Но според разпоредбите на БФФ това може да стане само след завършването на първенството. А то е в разгара си. Скандалът е неизбежен, защото не само прекият конкурент за медалите ЦСКА ще тръгне "на нож", а и защото централата ще даде лош пример с нагаждаческото си поведение. В Пловдив хилядите почитатели на "Локо" скачат срещу кражбата на любимеца им. В същото време под тепетата стават важни партийни рокади, похотливият Коце Гяуров е пратен като дипломат в далечна Монголия, мястото му заема Дража Вълчева. Любимката на Тато отказва да изпълни уговорката между Гяуров и Солаков и Христо Бонев е уволнен от МВР, за да може да играе в родния "Локомотив"!

Веднъж Зума беше изключен и от националния отбор с обяснението "поради слаба игра, за неизпълнени обещания и излъгани надежди". Това става с разпореждането на самия Борис Велчев, втория човек в партийната йерархия след Тодор Живков. Всички знаеха, че страстното му хоби е футболът, а любимите му играчки - "Левски" и националният отбор. Той след световните финали в Германия `74 решава да бъде освободен треньорът Христо Младенов и да се откаже уговореното гостуване на "Ювентус" за контрола, тъй като "в момента нямаме национален отбор и затова не бива да гостуваме в Италия". Тогава изгаря и Христо Бонев. Но реакцията на запалянковците очевидно прави впечатление на "националния селекционер" Борис Велчев и в края на годината той връща Зума в тима на България.

По-късно се оказа, че и партийният треньор има вина за слабото представяне в Германия. Мой бивш приятел, участник в отбора, ми разказа: "Преди мача с Холандия в Дортмунд изненадващо се появи Борис Велчев! Имаше дълго съвещание с треньорите, но без футболистите. В състава бяха включени петима левскари! Загубихме с 1:4!"

Ето го и състава: Ст. Стайков, Ц. Василев, Д. Пенев, К. Ивков Ст. Величков, Б. Колев, Ив. Стоянов (46 - Ат. Михайлов), Хр. Бонев, В. Войнов, П. Панов (65 - Кр. Борисов), Г. Денев.

Източник: arenavarna.com







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+9
 
 
Може да е всякакъв, но за вас буфери направи много. Той ви доведе и Георги Илиев, после и Тасев, май той убеди и Коко Динев. Май той изгони и Галя Топалова.
+4
 
 
Я кажете как игра в Италия и уж трябваше да бъде наказан този майор
+15
 
 
Велик играч. Призовавам за повече уважение към легенди като Зума. Независимо от кой отбор сме, трябва да уважаваме големите таланти на България.
+12
 
 
Велик играч и изкукал интригант на Лаута ! Легенди на заплата няма ! Да сяда на трибуната и да спира с вредните дрънканици ! Как всеки следващ президент е най-най-най само да му плаща заплатката!
+11
 
 
не е излязла приказка а е самата истина за прасетата а албанката беше много близка с бат Райко Стойнов-лека му пръс
на 15.08.2012 г.
+8
 
 
Така, а сега да излезе и материал как се събираха пари от БДЖ и Транспорта в калпак по 20 лева ,за да може набедения Зума да остане в Локуту .За прасетата вече се потвърди. За МВР също .И още материал ще излезе споко.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Зума разказа за оферта от 3 млн. долара от Юве и за гол от 40 метра срещу вратар №1 в света
Крушарски с интересен коментар за раздялата с Динко Хоркаш
Край! Динко Хоркаш прекрати договора си с Локомотив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: