ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Харчим за първолак поне 250 лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 24.08.2012Коментари (1)3571
©
Колко пари трябва да заделя за първия учебен ден на детето си? Ще ми стигнат ли 200, 300 или 500 лева? Тези въпроси стоят за непросредствено решаване пред родителите на първолаци. Тази година за тях първият учебен звънец ще удари на 17 септември (понеделник).

Освен с радостен трепет за малчугани, майки, бащи, баби и дядовци датата определено е свързана и с доста сериозни разходи. Какви ще са те зависи от всеки конкретен случай. На първо място от доходите и разбиранията за "света и живота" на родителите, но също така и от изискванията на самото училище.

Средната цена за изпращане на първолак е около 250 лева, установи проверка. В сумата влизат най-необходимите качествени пособия и нови дрешки. Към тази сума на някои места се добавят още 80-100 лева за задължителни униформи. 

Дори и училището, в което сте избрали да учи детето ви, да няма изисквания за официално облекло, то разходът за дрехи в никакъв случай няма да бъде по-нисък. Така или иначе традицията повелява малчуганите да са спретнати в чисто нови ризки, панталонки и обувки, прекрачвайки прага на школото. Самата сума, разбира се, е различна. Зависи дали ще купите дрехи от борсите, или от марков магазин. Най-скъпото от задължителните атрибути за първолаците е раничката. Минимумът при нея е някъде от порядъка на 15-20 лева. Качеството в този случай обаче е доста спорно.

За достатъчно качествена, функционална и красива с актуални герои от анимациите на "Дисни" цената гони 100 лева. Те са с голям джоб за учебници и тетрадки, затварящ се с капак, преден джоб за несесер и по-дребни училищни принадлежности с цип, с допълнителна възможност за разширяване на раницата. Освен това имат твърдо дъно, регулируеми подплатени презрамки и ергономичен гръб. Средният клас ранички е между 60 и 85 лева. Най-важното при тях е да не се тъпчат, категорични са учителите. Раницата трябва да тежи до 10 на сто от килограмите на детето - или ако то е 25 кг, раничката трябва да е до 2,5 кг.

В нея освен тетрадки, химикалки и острилки обаче трябва да влязат и тренировъчен екип и маратонки за часовете по спорт. Този разход също лесно поглъща още 100 лева. Немаркови спортни обувки от Китай могат да се намерят и за 20 лева, но ако държите на фирмени, трябва да заделите поне 50-60 лева.

Като цяло промоциите за първолаците тази година вече стартираха. Големите търговски вериги предлагат доста сериозен избор от школски пособия, помагала и раници за малчуганите. При това на изгодни цени. За първи път тази година има специални оферти, свързани с първия учебен ден, и в магазините за мебели.

За ново обзавеждане в детската стая обаче и 1000 лева може да се окажат малко. Това обаче е по желание за всяко семейство и не влиза в задължителния списък за първия учебен ден. Според училищните психолозите обаче малкият ученик задължително трябва да има обособен кът, в който да си учи уроците.

Родителските срещи - от 4 септември

Между 4 и 10 септември са насрочени повечето от родителските срещи за първолаците, съобщиха от просветните инспекторати. На тях ще станат ясни списъците с нужните помагала, редът в училище, правилата за вътрешната дисциплина, изискванията за обучение.

Голяма част от учителите са публикували обобщените списъци с най-важните неща за първолаците - тетрадки, моливи, химикалки, боички, несесери и т. н. Целта е родителите да имат време да ги набавят.

Средната цена на всички необходими помагала (без книжките за допълнително обучение, които всеки учител сам определя) е около 50 лева, пресметнаха книжари. Става дума за това да се купуват качествени пособия, а не такива, които след няколко месеца няма да стават за нищо. Общата цена обаче може да бъде и по-ниска, ако се възползвате от различните промоции или пък се направят покупки на едро. По-големите суми идват от помощната литература, която върви от 3 до 10 и повече лева. Тя не е задължителна и учителите нямат право да я изискват.

Решението за нея трябва да се вземе съвместно от педагога и родителите. Същото важи за всички останали допълнителни занятия, които учебното заведение предлага. Занималнята е безплатна, но в повечето от училищата в големите градове местата са ограничени. С предимство се приемат деца на по-бедните семейства. За останалите има частни занятия. Правят се обикновено в помещение близо до училището. Цената им е около 300 лева. В нея влизат не само писането на домашните, но и игрите, храната и всички нужни забавления.

В София дори има такива, които предлагат и гледане на детето до 22 ч вечер и дори възможност то да остава през нощта, когато се организират "партита по пижами".

Големи отстъпки за детски стаи

Преди началото на учебната година веригите за обзавеждане за дома предлагат много сериозни отстъпки за обзавеждане на детски стаи. При покупка на легло, гардероб и бюро те са между 20 и 30 процента. За някои отделни артикули намалението е още по-голямо.

Цените на ученическите бюра започват от около 70 лева за най-евтините модели, но има и тройно по-скъпи. За детски стол трябва да заделите отделно още стотина лева.

На промоция в момента са и много модели шкафове, етажерки и цветни кутии, които са много подходящи за детски стаи и създават весело настроение.

110 лв. за учебници в 8-и клас

Учениците в гимназията сами покриват разходите си за учебници. Най-малко се плаща в последните класове, които имат и по-малко на брой предмети. Тези от по-долните класове по традиция дават повече.

Приблизително 110 лв. ще струват учебниците за осмокласник тази година, установи репортерска проверка. С десет до петнайсет лева е по-евтино за деветокласниците, а за 10-и клас основният комплект е към 70 лв. В цената не се включват помагалата за съответните предмети или учебниците по чужд език. С тях сумата значително расте. Най-скъпи остават езиковите учебници със средна приблизителна цена от 30 лв.

Учебниците за разширена подготовка за деца от профилирани паралелки също е по-висока. Например учебникът по история за 11-и клас е около 11 лева, но ако е за профилираните паралелки, е около 19 лева.

Няма драстично поскъпване на учебниците, заявиха книжари. Но и учениците купуват предимно книги втора употреба. Цената им е с 20% или 30% по-ниска от първоначалната стойност.

Към купа с учебници се прибавят и тетрадките. Практиката - един тефтер по всички предмети, остава. Иначе са необходими около 6 тетрадки със средна цена от 2 лева всяка.

Източник: в "Труд"



Още по темата: общо новини по темата: 47
01.10.2012 »
01.10.2012 »
01.10.2012 »
01.10.2012 »
01.10.2012 »
30.09.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
учебника по История за 11 клас е нищо,а тези по езиците и специалните предмети някой сети ли се за тях..а ако не може да не се купят особено по специалните предмети
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: