ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Децата ни 10 кг над нормата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:33 / 08.09.2012Коментари (11)2557
© Plovdiv24.bg
Българчетата тежат от 7 до 10 кг над нормата. Те са на пето място по затлъстяване и излишни килограми спрямо връстниците си от останалите страни в Европа. Това съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания проф. Светослав Ханджиев , позовавайки се на данни от проучване на Центъра за здравна информация и анализи и европейско проучване.

По-затлъстели от нашите хлапета са само децата в Гърция, Ирландия, Великобритания и Италия. Българчетата на възраст от 11 до 17 години тежат между 7 и 10 кг повече, отколкото връстниците им в Австрия, Франция, Румъния, Полша и скандинавските страни.

Това е и основната причина те да са сред най-засегнатите от диабет тип ІІ хипертония и сърдечносъдови заболявания. Още към 7-годишна възраст 30,6% от малчуганите у нас са с наднормено тегло, от тях 17 на сто са със свръхтегло, а 13,6% са със затлъстяване, показват резултатите от проучването.

Оказва се, че затлъстяването се е увеличило двойно за 10 години. В същото време само 24% от първокласниците спортуват или са записани в клубове за танци, но 54 на сто от хлапетата гледат телевизия по два и повече часа всекидневно. Всеки ден едно хлапе в първи или втори клас изяжда несъзнателно пред телевизора или компютъра средно по един и половина шоколад, един пакет пуканки или чипс и изпива от 600 мл до 1 литър безалкохолно.

Такива проблеми имат и около 17 на сто от 15-годишните момчета и близо 13 на сто от момичетата на същата възраст в страната.

Децата пълнеят не само от нездравословно хранене, но и от стрес и потискани емоции. Те са и в основата на ранно развиваната хипертония, подчерта проф. Светослав Ханджиев. За пример той посочи най-малкия пациент с високо кръвно у нас, който е на 10 години.

Пържените и мазните храни, чипсовете, белият хляб и сладкишите и обездвижването обаче остават номер 1 като причина за трупане на излишни килограми в ученическите години и ранното възникване на куп хронични заболявания още в младежка възраст, категоричен е проф. Ханджиев. Твърдението си той подкрепя с факта, че всеки 15-и тийнейджър е вдигал поне два пъти кръвно до навършване на пълнолетие. Не само родителите, но и педиатрите обаче рядко се сещали да им го премерят. Така се стига до нелекувана навреме хипертония, която с годините се задълбочава и провокира куп други остри сърдечносъдови заболявания.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Това е отражение на реалността в България.Резултат от всичката тази пумия която ни заобикаля.Всички сме виновни,млади,стари,родители,медии,управляващи....
Парите са толкова важни,че хората не си поглеждат децата,не знаят къде са,с какво се хранят и дали спортуват.Всичко се обърка и то за 20 години.Не ми се мисли след още 20 какво ще е положението.
+2
 
 
Съществува ли все още тъй наречената лечебна физкултура,на която се изпращаха деца с видими изкривявания на гръбначния стълб? Това се установяваше в училище,след като минеха специалисти по класовете и децата се изпращаха в спортния диспансер и се обучаваха от специалисти.
+5
 
 
Не може да се хранят само с боклуци (пици дюнери макдоналдс банички шоколади) и да са фиданки.След това никой не можеш да ги накараш на днешно време да тренира предпочитат да висят пред компютрите вместо да отидат да спортуват някъде за 1-2 часа
+7
 
 
Докато аз ходех на училище (по-точно до около 7-8 клас) играхме понякога през голямото междучасие, та камо ли да бягаме от часове по физическо. Днешно време отиваш на игрищата и гледаш как малките си джъткат на телефоните и какви ли не преносими джаджи...
Aнонимен
на 08.09.2012 г.
0
 
 
чакайте бе първо сме в криза хората няма ли какво да ядът, а сега даже били много угоени е последно
Aнонимен
на 08.09.2012 г.
+10
 
 
Пържените и мазните храни, белият хляб и сладкишите и ние сме ги яли като малки, но тогава затлъстяването не беше проблем. Наврмето чипсове нямаше, но не липсваха и някогашните им подобия. Обездвижването обаче е по-сериозния проблем в днешно време. За благоприятното физическо развитие на едно дете е необходимо то да спортува и като казвам спорт нямам в предвид то да става обезателно професионален състезател или нещо такова. Достатъчно е малко да потичва, да ходи пеш и т.н. - въобще да се раздвижва, защото на днешните деца това им липсва. Сутрин до училище мама ги кара с колата, там по цял ден се седи, после мама ги взема и ги кара на платената всекидневна занималня и накрая мама пак ги прибира с колата в къщи където се седи пред компютъра, над домашните и над уроците. Някога този образ наречен "мама" приготвяше храната за децата у дома, но сега мама е модерна, изискана и секси дама - от къде накъде ще се занимава да готви и да се вмирисва на манджи. Всичко се продава готово в супермаркетите. За да спортува едно дете не е необходимо непременно да се записва някъде и да се плащат пари. Проблема може да се реши с просто излизане и игра навън. На доста от днешните "модерни" родитли обче им трябва психотерапевтична помощ за да се преборят с фобията и страха от това да пуснат децата си да играят навън както те самите някога са го правили. Там навън определено децата не ги дебнат кръвожадни зверове, както медиите внушават през последните години.
+7
 
 
Децата неса виновни,виновни са родителите им
+7
 
 
За съжаление това е истината!Децата са затлъстели с неправилна стойка(изгърбени),влачат си краката като вървят,не минават ли по училищата представители на здравеопазването,да предложат една програма(спортна) за подобряване на статуса им?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Брутални сцени в църква в Пловдив
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: