ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
ЕК даде отсрочка на Пловдив да подобри въздуха си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 12.09.2012Коментари (7)4027
© Plovdiv24.bg
Европейската комисия одобри поисканото от България удължаване на срока за постигане на нормите за съдържание на азотен диоксид в атмосферния въздух в двете зони, в които са регистрирани превишения преди 2010 година - Столична община и община Пловдив. Решението на комисията е от 5 септември т.г., се посочва в официалното уведомление до МОСВ.

Искането за удължаване на срока бе отправено в края на 2011 година от Министерството на околната среда и водите до Европейската комисия в съответствие с изискванията на европейската директива за качеството на въздуха и за по-чист въздух в Европа.

Прилагането на нормите се отлага до 31 декември 2013 година. Удължаването на срока дава на двете общини допълнително време да изпълнят заложените в общинските си програми мерки за постигане на нормите, да коригират тези мерки и при необходимост на набележат и изпълнят допълнителни.

Удължаването на срока означава, че до края на периода България няма да подлежи на налагане на санкции за превишените нива на азотен диоксид в тези две зони. За този срок нивата в тях трябва да съответстват на установените норми плюс допустимите отклонения от тях, които са 50%.

Европейската комисия разреши удължаването на срока за страната благодарение на положените усилия за своевременното актуализиране на общинските програми за качество на въздуха, инициирано от МОСВ през 2010 година, и постигнатото съответствие на актуализираните общински програми на Столична община и община Пловдив с изискванията на директивата за качество на въздуха. Фактор за положителното решение на комисията е и качествената нотификационна документация, изготвена от МОСВ, с която бе поискано удължаване на срока за постигане на нормата за съдържание на азотен диоксид в атмосферния въздух.

Удължаването на срока за постигане на съответствие е значителен успех за страната по отношение прилагането на европейското законодателство за качество на въздуха предвид факта, че около две трети от всички решения на Европейската комисия във връзка с постигането на нормите за този замърсител са отрицателни. До този момент само три други държави членки на ЕС са получили удължаване на срока за азотни оксиди за заявени зони, а на четири държави удължаване на срока е напълно отказано.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 15.09.2012 г.
0
 
 
Докато не се оправят улиците в едно с тротоарите и да започнат да се мият, а не само да се мокрят, подобрение няма как да се случи. Голяма част от вътрешно кварталните улици са в окаяно състояние и всичко тъне в прах. Проблема с използването на твърдо гориво през зимата е друга голяма болка продиктувана от цялостното финансово състояние на българите. Спомнете си преди 90-те години колко хора се отопляваха с дърва и въглища и колко са сега.
0
 
 
В края на май 2012 се пуснаха новите мощности на завода в Стамболийски, т.е. прословутия ТЕЦ Монди. Супер! Оттогава Пловдив не диша, а се вмирисва!!! Вече няколко месеца! Толкова сигнали, защото кметът и сие все едно не дишат, а резултат нулев! Ако беше столицата или наистина друг град, щяха съдебни дела да разорят Монди. А при нас формално "мерене" от РИОСВ. Глоба никаква! Вони и ще си вони! Докато изтровят целия град! Тотев къде гледа и какво диша!? Всички недоумяват. Нарушено обоняние? Може би... Та сега не само прахолякът, а и вонята ще ни рекламира пред света! Културна столица? Да бе! Някой ще стои тук да разглежда забележителности и изложби с кърпа на носа или противогаз!? Да гледаме реално на нещата, кмете, а не да летим в облаците!
+2
 
 
Аха, значи до края на 2013 ще дишаме лайна, а след това идва ред на гомната...супер! А дотогава едно Монди например ще омирисва града всяка вечер, все едно си в морга... африканска история от 21 век...
+2
 
 
Добре са показали булеварда,но улиците,които извеждат на него са с тотално изсечени дървета-пречеха на разширението на х.Марица(кога ли ще го построят)пречат на магазините,пречат на колите и т.н.Поне да се посадят нови дръвчета!
+2
 
 
Мда, ако всичко с МГТ се развие добре + повече зелелнина ще се оправи въздуха - повече и нови тролеи, подобряване на маршрути и премахване на дублиращи се в голямата си част линии. Е и велоалеи :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: