ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тъжната история на едно пловдивско семейство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:43 / 18.09.2012Коментари (51)19293
© Монитор
Петя Костадинова
"Мечтая да видя на живо еделвайс в Рила", казва тихо 9-годишният Стефчо от Пловдив. Третокласникът е пълен отличник от Арменското училище под тепетата, но няма право на желания. Всеки приход в сплотеното му семейство е разпределен отдавна, още преди да бъде получен. Точно преди зимата той и едногодишната му сестричка, въпреки че са болни от астма, може да се озоват на улицата. Наемът не е плащан повече от 9 месеца, а пътуванията и почивките за семейството им от години са в сферата на мечтите и лукса.

Петя Костадинова е медицинска сестра, а съпругът й Георги работи като шофьор в частна фирма. И двамата не се свенят от работа, стига да изкарат насъщния за децата си. Животът им никога не е бил лек, не само защото почти никога не са имали подкрепа от най-близките си.

"Сякаш късметът ни е напуснал. Вече стигнахме до дъното и повече от това няма накъде. Толкова ли много искам? Децата ми да са сити и облечени, да имат покрив над главите си, да учат и да са щастливи", мълви майката Петя.

Преди години лекарите им открили проблем. Тя и съпругът й не можели да имат деца цели пет години. Затова, когато се появил Стефчо, бил като дар от Бога. Детенцето обаче имало здравословни проблеми, които продължават и до днес. През 2007 година д-р Благородна Еленкова му открила нетипична неалергична астма. Впоследствие други лекари поставили диагнози алергичен ринит, дерматит, изкривена носна кухина.

До миналата година Стефчо получавал инвалидна пенсия, с която му купували лекарствата. В началото на 2012 година обаче ТЕЛК комисия в Пловдив му поставя инвалидност под 50%.

"На 9 април спряха помощите за Стефчо. ТЕЛК решението е за инвалидност от 45% и вече нямаме право на пари. За детето е добре два пъти в годината да го водим в Сандански, но такава възможност нямаме", казва Петя.

Здравословни проблеми има и бебето. На малката Мими й открили плоскостъпие и трябвало да носи скъпи обувки. Петя показва фактура за 135 лева за ортопедични обувчици за момиченцето, които пари хората отделили изключително трудно.

9-годишното момченце осъзнава затрудненията на семейството си и разбира, че ако не се намерят пари за наема, той и близките му отиват на улицата. Разбира, че когато мама и тате не вечерят, то е защото нямат пари. Въпреки беднотията пари за неговите тетрадки и помагала семейството намира. Отделя и от малкото, за да може Стефчо да учи. Детето отговаря на желанията на родителите си и в бележника му от втори клас по всеки предмет има само шестици. 

"Подготвихме го за училище. Купихме му тетрадки и каквото е необходимо. Много е трудно", казва Петя и посочва малкото бюро зад вратата, намиращо се до спалнята на родителите. Върху него има нови тетрадки, моливи и химикалки - най-необходимото за първите дни в училище. Дали и 40 лева за учебни помагала, които едва отделили.

"Беше станала грешка в счетоводството на детската градина, където работя като медицинска сестра. Четири месеца не ми превеждаха майчинските за Мими на година и седем месеца. Две майки ми помогнаха и ми купиха купоните за млечната кухня. Така поне за децата имаше храна. Е, после ми ги изплатиха накуп, но как я карахме през тези четири месеца, само ние си знаем. Помощ отникъде", обяснява майката. След това признава, че когато вземала храната от детска млечна кухня, разделяла бурканчетата между Стефчо и сестричката му. За възрастните пари за ядене нямало.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
И аз в момента гледам бебе вкъщи, но бих помогнала (макар и със скромните си възможности) на това семейство... Хора, не съдете другите, защото не сте ходили в техните обувки! За ТЕЛК-а, НЕЛК-а изобщо не ми се говори... - преди всеки ден гледах как тъмно зелените излизат с решения, а когато позната с онкологичен проблем отиде на петата година на преглед й отказаха инвалидна пенсия - сякаш отново ще й се възстановят изрязаните части от тялото и душата!!! Браво на човека, който предложи да заведе детето да види еделвайс!
+5
 
 
Бих искала да се обърна към тези, които така назидателно оценяват как така това семейство са решили и второ дете да имат или онези, които коментират" ами то 80% от българите са така, не виждаме какво е по-различно в тази история" и т.н. Мили хора, не бъдете толкова строги и спрете да съдите другите. Ако искате да приспите съвестта си с "ами то толкова други такива има" - ОК, подминете тази съдба:Тя явно няма да ви трогне. И какво като има хиляди такива. Нима да се напише, да се даде гласност, де се покаже до какво може да докара държавата едно нормално работещо бълг. семейство не е от полза?! За това са медиите- да показват, да дават гласност. Вие свикнахте на сеири и далавери по телевизиите?! Е, това не е нито едно от двете- просто борещо се за препитание и щастие под слънцето семейство. Какво нередно има?! Потресена съм от някои жестоки коментари!! Нима не е останала капка човечност в някои от вас? Нима дори и хиляди подобни случаи да има, не си струва да се помогне дори само на едно-едничко семейство?! Струва си , разбира се! Дори и една детска усмивка си струва усилията. И както един велик човек беше казал( една велика жена) "не съдете прекалено хората, защото няма да ви остане време да ги обичате". Не подминавайте някой просто защото има хиляди като него. Промяната дори на една човешка съдба си струва усилията. А усещането от това, че си помогнал поне на 1 човек ( без значение колко и как) е несравнимо.
0
 
 
Това е България!Ние си я обичаме, но тя на с....?!
+1
 
 
е**на ДЪРЖАВА И ТАКАВА ЩЕ СИ ОСТАНЕ.ИЗХОДИТЕ ОТ ТОВА СА 2.ТЕРМИНАЛ 1 И ТЕРМИНАЛ 2 НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ.ТУРЦИТЕ В ТУРЦИЯ,БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА,ОСТАВАТ ПРАБЪЛГАРИТЕ,ДА СИ ОПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА.
0
 
 
Жалко много жаллко, и аз се питам в коя държава и двамата работят и пак нестигат за елементарни не6та.Това е България.
+2
 
 
няма такава държава-работиш и не можеш да посрещнеш елементарните си нужди., а ако има и здравословни проблеми просто става ад, а на ТЕЛК се ходи с пари доколкото съм чула, там не е за бедни и болни. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!
Бисмарк е казал: "Не ни трябва 5 милионна армия за да завладеем Европа... дайте ни 2 000 българи и ще завладеем света!"
на 18.09.2012 г.
+3
 
 
Кви са тези коментари, които сте писали ?Те за това мангалите са така- винаги са единни..Вие сте седнали да казвате кой колко деца може да има.. А защо ние българите да нямаме 15 деца. А циганите имат право на този избор? Да ние сме по здравомислещи от тях, за това раждаме децата си в чужбина.. замислете се какво ще стане тук след 15 години? И преди да ми отговорите, че не ви пука си спомнете кое беше първото стихотворение в Читанката ви !!!!
Бисмарк е казал: "Не ни трябва 5 милионна армия за да завладеем Европа... дайте ни 2 000 българи и ще завладеем света!"
на 18.09.2012 г.
+9
 
 
Ние сме българи и трябва да си помагаме. Когато прочетох последното изречение как майката е разделяла млечната кухня на братчето и сестричето вече ми се насълзиха очите. Също така изпитах адска злоба към мръсните управляващи и мангалите, които ще кажете и те са хора.. Хора, но какви ?! В един магазин съм стискам една фланела да купувам и пред мен едно стадо охранени циганки седят на касата, окичени със злата и малките чавета скачат и викат около тях.. Сметката в магазина им беше над 150 лева. При което мангалката зададе въпроса- ''С евро мога ли да плаата?'' Другата се обади и вика '' ААА чакай, чакай душата това панел за Самсунг галакси ли е? Дай един чаарвен! ''Аз и хората на опашката останахме без думи и не за това, че чакахме мангалките да се разберат, а заради това, че в моите ръце и тези на българите се мъдреха някакви си 10, 15 лева....Но въпреки всичко те са тези, които постоянно реват, че нямат пари, че ние не сме били хора, жестоки ме били към ''малцинството'' Апартаменти искат, къщи им се стрят( коне живеят вътре) Те знаят, че дойдат ли избори циганското лято почва.. А бъдещето на България ?! Тъжно ми е, много ми е тъжно ... За това моля от Пловдив24 да напишат адреса на семейството или поне телефонен номер за да може всеки да помогне както може. Защото въпреки всичко тези хора са рискували да имат деца в нашата мила държава.
на 18.09.2012 г.
+5
 
 
Още по -тъжното от тази тъжна история е, че на подобен хал са много семейства. На тези и на други деца в подобно състояние държавата отпуска по 35 лв. детски и това е. Хора които не са с постоянно пребиваване в даден град 10 години дори няма смисъл да кандидастват за общинско жилище. Друг е въпроса ако кандидатстват дали въобще може на нещо да се надяват. На където и да погледне човек все безизходица.
Сподели какво ново....
на 18.09.2012 г.
+7
 
 
За съжаление и аз така отгледах децата си имах ТЕЛК след трудова злополука в която загубих 2 от пръстите на лявата си ръка. После ми я спряха-явно са ми пораснали пръсти. Живеем под наем и не съм получавала детски, социални помощи и издръжка, защото не знаех къде е съпруга ми за да се разведа официално. Полицията не пожела да ми съдейства в издирването въпреки, че 2 пъти поисках това чрез съда. Оцеляхме някак, децата ми вече са на 24 и 22. Но живеем в абсурдна държава, която не желае да се раждат деца.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електротранспорт в Пловдив?
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: