ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
От Германия за Пловдив: Българското съкровище между седем тепета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:44 / 23.09.2012Коментари (6)4867
© Plovdiv24.bg
Възможностите за туризъм в България се изчерпват с Черноморието? Пълна заблуда! Страната може да предложи много повече от "луди партита на ниски цени". Например разходка из вековете в Пловдив, пише "Хамбургер Абендблат", цитиран от Дойче Веле.

Пет години след присъединяването към ЕС, туристическата дестинация България все още среща куп трудности. И днес за чужденеца най-известните места в страната остават Златни пясъци и Слънчев бряг. Германците дори са ги кръстили "Балерманът на Балканите". Жалко! Защото България крие толкова много красоти и може да предложи на чуждестранния гост много повече от "луди партита на ниски цени". Например пътуване във времето, осъществено в центъра на един-единствен град. В Западна Европа това не може да се случи - там няма населено място, което да предлага на толкова малко пространство подобна разходка из вековете, пише Кристине Вайзер в "Хамбургер Абендблат".

На такова пътуване във времето човек може да се наслади във втория по големина български град - Пловдив. Той е застроен в подножието на седем хълма, следите си там са оставили римски и османски владетели, арменски търговци и строители от ерата на социализма.

Сърцето на Пловдив

Символът на града е Античният театър, построен от римляните през втори век. Това е един от най-добре запазените древни театри в света. Разкрит е при разкопки в края на 1970-те години и оттогава насам той постоянно се превръща в сцена за различни културни прояви.

Старият град - магнит за туристи

Който успее да изкачи краткия, но стръмен път до Античния театър, може да се почерпи със свежа напитка в някое от заведенията и да се наслаждава на вълшебната гледка отгоре. Туристът със сигурност ще разбере древногръцкия поет Лукиан, който е написал: "Това е най-красивият град, който съм виждал някога. Той блести от далече с прелестите си." През втори век обаче Лукиан надали е предполагал какви ще бъдат представите за красота на бъдещите строители на града.

По-нататък Кристине Вайзер обръща внимание на различните архитектурни стилове, съжителстващи в Пловдив. С малко фантазия колоните на Античния театър се превръщат в прозорец, през който посетителят може да види безбройните блокове, построени през последните десетилетия, пише тя. Малко по-наляво пък се откроява силуетът на издигнатия през 1956-та хотел "Тримонциум". Навремето хотелският комплекс е бил достъпен предимно за партийните дейци. Днес там може да отседне всеки, който обича злато, мрамор и огледала. На пръв поглед хотелът все още изглежда лъскав - точно, както в миналото. При по-внимателно вглеждане обаче човек забелязва колко овехтял е интериорът.

Античният театър се намира в Стария град. Особено през есента разходката из тази старинна част на града може да бъде вълшебна. Красивите къщи по тесните и стръмни улички напомнят за разцвета на града от края на 19-ти век. През 1833-та френският поет и историк Алфонс дьо Ламартин възвеличава местността със следните думи: "Това е едно от най-чудните места, на които може да бъде издигнат град."

С аромат на смокини

Докато в миналото Старият град е бил оживен жилищен и търговски квартал, то днес там се срещат предимно туристи с фотоопарати, пише Кристине Вайзер. Тя дава на туриста следните съвети: Непременно влезте да отпочинете в някой от чудните дворове на къщите, пълни със смокинови и орехови дръвчета. Не пропускайте и да посетите някоя от православните църкви, където само срещу няколко цента можете да запалите по някоя свещ за здравето на близки и приятели. Авторката на статията посочва, че в очите на западния турист църквите изглеждат доста екзотично - заради иконите и пъстро изографисаните стени.

Джумаята - една от най-старите джамии на Балканския полуостров

Разходката на Кристине Вайзер продължава с Джумаята - джамията, намираща се в подножието на Стария град. Тя е построена през 14 век и е една от най-старите запазени до днес на Балканския полуостров. За пловдивчани джамията е много повече от исторически паметник. И днес тя все още е място за срещи на мюсюлманската общност - най-голямото религиозно малцинство в България.

Джумаята е добре позната и на "нощните птици". Все пак тя се намира в самия център, заобиколена от куп нощни барове и дискотеки. Точно тук приключва и обиколката на Кристине Вайзер - в 21 век, в едно от многобройните заведения. Човек може да се забавлява и далече от Слънчев бряг, заключава тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 28.09.2012 г.
0
 
 
Скоро и мен ме чака такава разходка :) най-сладко като дойде човек от чужбина в родна родина.
0
 
 
жалко е,че махнаха ФИЛИП МАКЕДОНСКИ и акцентът за туристите е пак джамията и я снимат....,а преди снимаха ФИЛИП,.... и уж смениха името на площада на -античен стадион- ли или нещо подобно, но продължават да ни напомнят колко много векове сме били под турско робство като все още доста турски имена не са сменени, като площада , ....много жалко за нас.....по-добре ФИЛИП МАКЕДОНСКИ,отколкото джамия, но управниците мислят друго...един ден може да им направят паметник с фес....когато няма да останат българи тук...от благодарност де...
0
 
 
Много ни е хубав града.някой може само да ни завижда.
+9
 
 
Всичко което е написала журналистката е така и може би скоро ще изглежда още по привлекателно. Мисля че общо взето лесно може да се печели от туризъм в нашия град особено с тези дадености.
+10
 
 
За съжаление цялата ни държава е обсипана с куп прекрасни места които вече 60 години са съсипвани първо от комунистите после от уж демокрацията. Която трови живота на Българите вече 23 години.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мис Силикон сътвори безумие на АМ "Тракия"
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: