ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Коце Славов с обръщение към всички фенове на Локо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 01.10.2012Коментари (64)5230
© Plovdiv24.bg
Обръщение от председателя на Фенклуб Локомотив Пловдив - Костадин Славов към всички фенове Локо!

Plovdiv24.bg публикува обръщението на Коце Славов без редакторска намеса:

До всички съпричастни юридически лица
До родолюбивото гражданство на Пловдив

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
от Костадин Славов, председател на
"Клуб на привържениците на Локомотив Пловдив"

Уважаеми госпожи и господа,
През 2006 г. двама привърженици на ПФК Локомотив Пловдив започнаха работа по книга, посветена на ранната клубна история. Това са Владимир Владимиров и Ангел Ангелов. Понастоящем книгата е готова в предпечатен вид. Тя носи името "Оттук започва любовта", съдържайки 480 илюстрации и 1400 страници (формат А4).

Освен внушителния обем, немалко са другите й отлики спрямо досегашните футболно-исторически издания. Бих искал да ги посоча - защото те очертават мащаба на положения труд и изследователската дълбочина:

-книгата се гради върху огромна фактологическа база:
специализираната литература наброява 51 заглавия, а общата - 24, включително на английски, френски и италиански език. Единичните издания са 32 - устави на спортни клубове, юбилейни листове, брошури;

-изследвани са документи от Териториалните дирекции "Държавен архив" в Пловдив и София, от Централен републикански архив - София, Централен военен архив - В. Търново. Равносметката обхваща 16 архивни фонда, съдържащи 50 архивни единици - което означава хиляди страници с документи;

-проучваната периодика включва 72 заглавия - вестници и списания от Пловдив, София, Варна, Бургас, Плевен, Хасково, Пазарджик, Асеновград, Ямбол, Скопие. Всяка статия, имаща отношение към Локомотив Пловдив, е заснемана с цифров фотоапарат - като общият брой на кадрите надхвърля 20 000;

-заснети са интервюта с 34 личности, свързани с клубната история, като времетраенето на интервютата е няколко десетки часа. Списъкът с хора, на които авторите на книгата дължат благодарност за помощта, надхвърля 180 имена.

Размахът на "Оттук започва любовта" обхваща включително и размяна на писма с президента на Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS), д-р Алфредо Пьоге.


Но не само огромното количество на източниците отличава тази книга от всички останали на футболна тема. "Оттук започва любовта" предлага и ново качество:

-описвайки футболните процеси в България, тя същевременно ги концептуализира. За ранните десетилетия показва начините на възникване на клубове, динамиката на тяхното развитие, принципите, по които се обединявали. Включително и след 1944 г. - когато е налице механизъм за обединяване, който досега не е бил осмислян и представян в пълноценния му вид;

-книгата предлага Система от критерии за идентичност на футболен клуб. Изложена на няколко десетки страници, тя се гради върху примери от над 10 европейски държави и около 30 футболни клуба;

-книгата има стремеж да очертае общовалидни стандарти за изследване. Ето защо, още в първите страници декларира своята "Конституция" - онези принципи на изследване и повествование, които са били съблюдавани. И именно с които критерии (изключително високи впрочем - на пълнота, всестранност и задълбоченост) тя следва да бъде приемана;

-книгата третира футбола като обществено явление и затова разказът за историята на клуба се преплита с десетки личности от летописа на Пловдив. Сред тях имена като Йосиф Шнитер, арх. Марио Пернигони, отец Павел Джиджов (обявен за блажен през 2002 г. от Папа Йоан-Павел ІІ), полк. Георги Дреников, Асен Христофоров, проф. Александър Балабанов.

Цялостният именен показалец - на личности, организации, събития или градове, надхвърля 2200 единици. Сред тях включително са някои от най-именитите и запалени привърженици на Локомотив през годините: Атанас Кръстев ("Начо Културата") - човекът, възродил Стария Пловдив, художника Георги Божилов - Слона, проф. Крикор Азарян, поета Добромир Тонев, проф. Атанас Джурджев - два мандата ректор на Медицинския университет, Медик на 2002 г., носител на Златен медал на Световната академия по медицина "Алберт Швайцер" и Орден за мир "Нагазаки".

Изброеното отличава "Оттук започва любовта" от всички досегашни футболни издания. Уникален е системният й подход, третиращ футбола като част от общите социални процеси, уникална е амбицията за въвеждане на изследователски критерии (каквито досега дори не са обсъждани), уникална е - и надхвърляща българските футболни граници, Системата от критерии за клубна идентичност.

Наред с казаното, внимание изискват и илюстрациите в "Оттук започва любовта". Тъй като разказът за Локомотив се разгръща сред "декора" на хилядолетния град - то книгата съдържа десетки исторически снимки на Пловдив (най-емблематичните места и сгради).

Измежду спортните снимки има такива, които досега не са показвани, защото принадлежат на лични архиви. Други илюстрации най-вероятно за пръв път получават подобна публичност - сред тях са безценни снимки от учредяването на Спортната федерация през 1923 г., първите мачове на националния отбор през 1924 г., както и фотоси на множество клубове от най-ранния пловдивски футбол.

Казаното важи още по-силно за фактите: книгата представя стотици непубликувани факти от ранните десетилетия на пловдивския футбол. До днес тази тема, буквално, бе terra incognita, "непозната земя" - и "Оттук започва любовта" в известен смисъл я картографира и представя, повеждайки читателя от самото зараждане на футбола в Пловдив.

Заради работата по "Оттук започва любовта" единият от авторите - Ангел Ангелов, бе определен за "Читател на 2010 г." и награден с грамота от ръководството на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

Наистина, впечатляващо е огромното количество проучени източници. Впечатлява също и новаторството на книгата, нейният полиграфически дизайн, стотиците илюстрации. Последното е сред заслугите на другия автор - Владимир Владимиров, който, в качеството си на професионален дизайнер, реставрира стотици снимки, изработи визуалната концепция на книгата и я изгради предпечатно.

По всичко изброено "Оттук започва любовта" няма аналог сред досегашните футболни издания. Друга е обаче нейната най-дълбока отлика. Тази книга се явява последна стъпка от дълъг и трънлив път по възстановяване на историческа правда. По-точно, възстановяване на правдата за корените и ранния летопис на Локомотив Пловдив - които години наред са представяни в ущърб на фактите.

Това знаменателно събитие - на възстановена справедливост, бе легитимирано от Общото събрание на футболния клуб, провело се на 20.05.2011 г. Впоследствие то бе утвърдено от Българския футболен съюз, който актуализира визитната картичка на Локомотив Пловдив и го награди с плакет за 85-та годишнина.

Възстановяването на историческата правда носи огромно морално удовлетворение за нас, привържениците на Локомотив Пловдив. Същевременно, длъжен съм да изтъкна, че легитимирането на автентичните клубни корени представлява абсолютен прецедент за българския футбол - бидейки изключителна рядкост и изобщо за източноевропейския!
Именно такава бе най-заветната и съкровена цел на книгата "Оттук започва любовта" - да се нареди сред последните стъпки в дългия път по възстановяване на историческата справедливост.


Ето защо е изключително важно да се подчертае нейният некомерсиален характер. Тази книга не е "продукт", а бива схващана като мисия - като дълг да се разкаже истината и отдаде почит към множество именити личности.

Стремежът е тя да стане "бестселър", тоест "най-продавана" - ала задължително на най-ниската възможна цена. Книгата има морални въжделения и затова издателската й стратегия следва желанието тя да достигне до максимален брой хора.

Колкото до средствата, които биха се събрали от продажбата й - предвижда се част от тях да се дарят за обществени инициативи. Освен идеята за подпомагане детската школа на клуба, визираме най-вече начинание, наскоро подето от Клуба на привържениците на Локомотив. То цели да възстанови поселището на тракийското племе беси, намиращо се на броени метри от стадион "Локомотив" в парк "Лаута". Едновременно, привържениците насочваме усилия за издигане на нова северна трибуна на стадиона, която да приюти зала за различни спортове, както и музей на Локомотив.

В това начинание Клуба на привържениците си партнира с Международната фондация за българско наследство "Проф. Петър Детев". Постигането на тази мечта би превърнало комплекса "Локомотив" в място за пълноценен отдих и развлечение на пловдивчани, но още по-важно - би откроило древния произход на нашия град. Ще осветли по несъмнен и отдавна назрял начин факта, че Пловдив е най-старият европейски град!

Именно в това начинание ще бъде вложен част от приходът на книгата "Оттук започва любовта". Този дарителски акт би бил изцяло съзвучен с нейния идеалистичен замисъл.

Уважаеми госпожи и господа,

Многото слова бяха неизбежни - защото "Оттук започва любовта" надхвърля всичко, което е познато като футболна литература. Нейният ръст и мисия са такива, че не могат да бъдат побрани в няколко реда.

Ала могъществото на нейния обем поражда и най-сериозната й тежест. За съжаление, Клубът на привържениците на Локомотив се оказва в невъзможност да финансира "Оттук започва любовта". Ето защо, за да стане издаването й постижимо, книгата бе разделена на три части. Замисълът предвижда формиране на бюджет за първата част, чийто приход впоследствие би финансирал останалите две.

Първата част обхваща 560 страници, разглеждайки времето от зараждане на футбола в България до 1944 г. Предвиденият тираж е 1000 книги. Смятаме, че той съответства на обществения потенциал, който Локомотив олицетворява. Един само факт: на 16.05.2012 г. над 8 000 души подкрепяха отбора във финалния мач за Купата на България - пропътувайки разстоянието до Бургас в делничен ден!...

Наред с естествения интерес в Пловдив, заявки за книгата идват от цялата страна: интересуват се специалисти, футболни привърженици или колекционери - така че реалният тираж изглежда значително по-голям.

Без преувеличение може да се каже, че тази книга, по стечение на обстоятелствата, се превърна в най-чаканото някога издание от подобен тип.

Вероятно с преувеличение - ала може да допуснем, че изброените отличителни достойнства на "Оттук започва любовта" вероятно биха я наредили сред претендентите за "Книга на годината".

Уважаеми госпожи и господа,

Понастоящем е в ход кампания за предварително закупуване на книгата - чрез ваучер на цена от 19,26 лева. Този е най-прекият начин, по който начинанието ни би могло да се подпомогне от всеки отделен привърженик.

Същевременно, предвид усилията за издаване първа част на "Оттук започва любовта", обръщам се изобщо към пловдивското гражданство с надежда, че би подкрепило - всеки съобразно своите възможности и съпричастност, благородното дело, с което сме се заели. Убеден съм, че дотук изложеното открои надклубния характер на инициативата ни - представляваща ценност изобщо за пловдивския футбол, както и за самия град. Този стремеж, да привнасяме полза едновременно за Локомотив и Пловдив, винаги е стоял сред водещите мотиви на нашата общност.

Колкото до средствата, с които евентуално бихме били подпомогнати, Клубът на привържениците гарантира пълна прозрачност за тях и постоянна комуникация с всеки дарител.

Уважаеми госпожи и господа, уверявайки Ви в най-сърдечните ми благопожелания - оставам на Ваше разположение!

Костадин Славов,
председател на Клуб на привържениците на Локомотив Пловдив, мобилен номер 0887 420092, e-mail: k.slavov@lportala.net.29.09.2012 г., гр. Пловдив.


 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
вижте му само на този подмазваческата физиономия!! чак тръпки ме побиват като се сетия, че този човек е "лидер" на най-вярната публика в БГ
-1
 
 
Познавам Влади и баща му от 10-на години, Чай за двама си беше най-предпочитаното от мен заведение в центъра на Пловдив. Влади е изключително земно и интелигентно момче - едно голямо браво от мен за труда, който са положили с другия автор. И дано имат сили да устоят на злобата и простотията, която както виждам вече се лее по техен адрес, въпреки че намеренията им са повече от добри.
0
 
 
Книгата си заслужава и е супер.Какво са 20 лв. за любимия ЛОКОМОТИВ.
0
 
 
Буфери внимавайте, Славов и Невестулката искат да изгонят Узуна, за да може те да се намърдат на работа в клуба ви. Така пак ще има яко крадене, но парите ще влизат в други джобове просто. Знаете какво направи Фидана в Марица, нали?! Сега Славов и Иги Невестулката играят с него и ще има много по-голямо лапане от сега!!!
-2
 
 
Историята приключи , някъде около 2003 г. , когато чрез държавен вестник , бе закрит фк,,локомотив,,пд .Всичко останало е смях и пародия .
-3
 
 
Уф колко много жълтури искат да си купят книката.
+5
 
 
На мен като фен на Локомотив ми омръзна от такива тартори.Баста на вички Славовци,Умбровци и други лап.чи.
+6
 
 
Това е поредния пасквил от т.н. "председател на Клуб на привържениците на Локомотив Пловдив".Кой ли му е писал "обръщението"? В него няма и нотка на скромност.То бива типегьозлък, бива ама това неговото е върха на сладоледа.Просто не ми се коментира обръщението този елементарен човек.
на 01.10.2012 г.
+5
 
 
Славов по голяма лъжа от тази книга няма Вие нямате нищо общо документално с Спортклуб Вие сте закрити официално със съдебно решение от 2001 г и вече сте отбора на Кюстендил Кой Ви е бил 13-2 а отговори бре коментирай съдебното решение от 2001г изкарай доказателства подкрепени от пет независими един от друг източника със съответните документи че Вие сте наследник на Спортклуб Вие сте директно за затвор заради фалшификатите с който непрекъснато заливате Пловдив Вие сте срам за ЖСК Локомотив1936 Нека рождената дата да Ви е 1826 като баща Ви е Мехмед Паша Нещастници и комплексари такива
+3
 
 
престани да си правиш евтин PR за сметка на Локомотив!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
9 победи и 6 равенства! Няма друг наш отбор, който да играе толкова успешно срещу Лудогорец
"Черно-бял" тандем! Гонзо взе шампион с Локо в БФС
Трансферът му се оказа несполучлив, Локо няма да купува правата на белорусин
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: