ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ажурна стена, амфитеатър и лятно кино - част от идеите за кино "Космос"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:49 / 01.10.2012Коментари (6)13280
7 проекта бяха отличени в архитектурния интернет конкурс "Кино "Космос" - място за култура", предаде репортер на Plovdiv24.bg. 5 награди от по 900 лв получиха проектите на: арх.Георги Шопов, инж. Васил Шопов; арх.Елена Стоева, арх. Минко Стоев, к.арх. Иван Костадинов и к.арх. Росица Митева; арх. Румен Йотов и арх. Евелина Цветкова; арх. Анастас Марчев, арх. Яна Радева и Димитър Инчев; арх. Мила Иванова, арх.Цветомир Павлов и арх. Мартин Бакърджиев.

2 поощрителни награди от по 500 лв. получиха проектите на арх.Даниела Ангелова и арх. Деница Атанасова, както и на арх. Константина Пехливанова.

Работилница в сутерена, амфитеатър, открити офисни пространства на втория етаж и павилиони отпред, незакриващи гледката към сградата, предвижда проектът "Творчески инкубатор-Космос". Отвор към "Гладстон", вътрешен двор, зала за спортни танци, малка конферентна зала, кафе-бар пък предвижда проектът на арх.Георги Шопов и инж. Васил Шопов. 

"Търсим символиката на пловдивските въдрожденски къщи", каза по време на обсъждането архитект Шопов.

Ажурна стена, която ще отдели сградата от улицата пък е основната идея в проекта на арх. Елена Стоева. В него се предвижда още сградата за запази обществените си функции, т.е. да привлича хората там и лятно кино, разположено на площадното пространство пред киното, без това да възпрепятства визуалния контакт към сградата. Архитектите уточниха, че зрителната зала се запазва като такава, като дава възможности за организиране на по-малки зали с вариации на брой места и големина на сцената.

Основната концепция на проекта на арх. Румен Йотов и арх. Евелина Цветкова е да се прекори обемът на съществуващата в момента кинозала и на нейно място да се изградят три нови-едната с 200 места, а другите две с по 50.

Припомняме, че предмет на конкурса е зоната на сградата на кино "Космос" и концепция за нейното вписване в градската среда, като запазването на публичния характер на зоната е задължително.

Проектите трябва да съхранят културния характер на средата, да анализират сградата и да преценят възможността й за вписване в общата съвременна интерпретация, която ще направят на тази среда. Те трябва да осигурят възможност за функционирането на зоната като модерен културен център или атрактивно място за градски живот за култура: официална или алтернативна, но жизнена, привличаща жителите на града като съучастници или съпреживяващи изкуство и култура.

Проектите трябва да дадат идеи за функцията на сградата при запазването й или да покажат друга градоустройствена концепция за изграждане на културно средище.

С реализирането на проекта "Кино "Космос - място за култура" Пловдив би имал още един довод за кандидатстване за Европейска столица на културата 2019. В контекста на европейските културни политики, той ще допринесе също за насърчаването на културата като творчески двигател за развитие на града, ще насърчи устойчивостта на културните събития и ще помогне за разкриването на нови културни пространства. Развитието на проекта ще насърчи и активната гражданска позиция по темата.



Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Абе хора, то няма място една кола къде да спреш там. Ква зала, кино или офиси. Най добре е един многоетажен паркинг с архитектурни стъклени стени - общински на символични цени на час. Това е необходимо на Пловдив в този район.....
0
 
 
Ехх този архитект Г.шопов.Защо ли винаги неговото име е сред първите в нашия град?
+1
 
 
ПОвечето са хубави идеи, но от конф зали и офис-пространства смисъл няма - има бол в центъра седят празни. Малки кино-зали...ми то колко малко кина останаха и там не се пълни...по-добре да си остане голямата зала, където може да се правят по-големи спектакли или да се гледа за 3лв премиерен филм :). Ажурна сцена..ахха..е грозно е.
+8
 
 
Разгледах проектите, имаше много интересни решения. Сега да си пожелаем да бъде избран най-добрият и да бъде реализиран! И не с темповете на Синдикалния дом.
+6
 
 
Ще е добре да се направи нещо свързано с културния живот в Пловдив, като същевременно е уникално за града ни!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: