ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Панагюрското златно съкровище поискано за частна колекция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:21 / 13.10.2012Коментари (3)5852
© Plovdiv24.bg
Най-голямото движимо богатство на България - Панагюрското златно съкровище, може да стане частна колекция. Решението е в ръцете на магистратите от Върховния административен съд.

Безпрецедентното дело е насрочено на 18 март догодина от 9 часа във втора зала, а искът е на Павел Цветанков и неговата сестра Стефка Ангелова. Те са наследници на откривателите на съкровището братята Павел, Петко и Михаил Дейкови от Панагюрище.

"Водим тежка битка, но държим истината да излезе наяве. Ако съдът уважи нашия иск, няма да изложим бляскавите ритони, фиала и амфори на секцията си, а ще ги отдаваме на музеите срещу наем.

Ако българските не искат, международните като Лувъра ще ги вземат на драго сърце. Защо да не може Панагюрското злато да е частно? Васил Божков как има колекция от антики", обясни Павел Цветанков.

Повече от 2 години той вдига шум около собствеността на съкровището. По закона за достъп до обществена информация успял да набави данни от НИМ, Министерството на културата и Пловдивския археологически музей как са придобити и как се съхраняват и опазват деветте златни предмета.

Най-големият коз на Цветанков е отговорът на Вежди Рашидов от 25 март 2010 г. Министърът го уведомява писмено, че "информация относно статута, собствеността и начина на придобиване на Панагюрското съкровище от държавата е неизвестна и не разполагаме с исканите от вас документи". 

След този отговор наследниците на Дейкови се впускат в съдебна битка.

Съвсем различно становище на същото запитване е дал настоящият директор на Пловдивския археологически музей проф. д-р Костадин Кисьов

"Съкровището е получено през 1949 г. от тогавашния директор Димитър Цончев и е заведено в инвентарната книга под номер 1302. На братята Павел, Петко и Михаил Дейкови пловдивският общински народен съвет е платил по 300 000 лева тогавашни лева, а на останалите 7 души, участвали в намирането - по 15 000 лева", пише черно на бяло Кисьов.

Братът и сестрата обаче не са доволни. "Това е парична награда за доблестта на нашите предци, но в никакъв случай не отговаря на стойността на златните находки", настоява Цветанков. 

Двамата искат от ВАС съкровището да бъде отписано от инвентарната книга на пловдивския музей и да бъде вписано като частна колекция на името на откривателите братя Дейкови и на Георги Топалов, собственик на земята, откъдето са изровени безценните находки.

На практика братът и сестрата искат да бъде сменен статутът на безценните находки. "Съгласно Закона за старините всичко, намерено на частна земя, принадлежи на нейния собственик или на откривателите", категоричен е Цветанков. Той смята, че държавата никога не е придобила това съкровище. "Няма оценка на стойността му, няма приемо-предавателен протокол и по тази логика е вписано незаконно в инвентарната книга на пловдивския музей", твърди той.

Когато преди 2 г. гръмна спорът чие е Панагюрското злато, тогавашният зам.-министър на културата Тодор Чобанов обясни, че то е собственост на държавата. "Единственият валиден документ, който удостоверява кой е притежателят, е инвентарната книга на пловдивския музей", изтъква директорът Кисьов. Той припомни, че през 1974 г. съкровището е взето в София и оттогава с него разполага Националният исторически музей. 

Павел Цветанков чака делото във ВАС на 18 март 2013 г. Той е наследник на откривателите на златото братя Дейкови.

При откриването на новата сграда на пловдивския музей през октомври 2010 г. оригиналът беше изложен в продължение на 2 месеца. След това отново бе върнат в София.

Сега Министерството на културата трябва да защити статута на съкровището като страна в този съдебен спор, категорични са юристи.

Битката обаче не свършва с това дело. Павел Цветанков е сезирал ДАНС, защото смята, че предметите от съкровището са подменени. Получил разминаваща информация от Министерството на културата и НИМ относно теглото и размерите на отделните съдове.

Директорът на НИМ Божидар Димитров му е отговорил, че съкровището е маркирано от МВР, но подробности не може да даде, защото това е секретна информация.

"Обърнах се към министър Цветан Цветанов и той ми написа, че МВР не маркира културно-исторически ценности. Значи Божидар Димитров лъже", твърди Цветанков. Той недоумява как съкровището пътува в чужбина, след като не е обозначено.

Това му дава основание да смята, че находките са подменени. По тази причина е сезирал ДАНС и чака официален отговор от разследването, за да предприеме поредната съдебна битка.

В официалната историческа литература пише, че Панагюрското злато съдържа 9 предмета с общо тегло от 6,1 кг и е 23,800 карата. Според шефа на НИМ в момента е изложено във Варна.

Панагюрското съкровище е държавна собственост съгласно законите отпреди 1949 г. и сегашните. Всичко, намерено под земята при разкопки или случайно, принадлежи на държавата, категоричен е директорът на НИМ Божидар Димитров.

Той твърди, че находките са маркирани, иначе не биха могли да пътуват за изложби в чужбина. Запитан защо вътрешният министър отрича това да е сторено, историкът допълни: "Какво да се спори? Държавата може и да не го е маркирала както трябва, макар че силно се съмнявам. Дори и да има пропуски по поддържането му, то пак си остава собственост на държавата".

Божидар Димитров припомни историята как след откриването на съкровището в Панагюрище археологът Петър Горбанов-Шефа, вече покойник, го донася в Пловдивския музей.

Шефът на НИМ е убеден, че съдебната битка няма да е в полза на Цветанков и сестра му. "Съжалявам ги, само си пилеят напразно парите по адвокати", каза Димитров.



Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 23
09.05.2022 »
09.05.2022 »
18.02.2021 »
08.08.2018 »
04.12.2017 »
07.11.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Стоя и се чудя защо коментарите ми не са активниу т. е. защо ръчичките в горния десен ъгъл са сиви, а не зелена и червена.
на 14.10.2012 г.
0
 
 
Звучи ми много страшно! Едно национално богатство да премине в частни ръце! Ако има държава и правосъдие това няма да се случи. иначе .....ще става дума за много пари.
0
 
 
то и за това време си е :))) ами подкупва се тоя ония и минава...взели пари тогава ама може да вземат пари и сега.....
+4
 
 
щом са приели парична сума за съкровището,не би трябвало да имат претенции. 300 000 за онова време си е било цяло състояние
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: