ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българин иска да натрие носа на Баумгартнер и да скочи от 50 км!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 18.10.2012Коментари (18)6360
©
Българинът Иван Трифонов се кани да счупи рекорда на Феликс Баумгартнер и да скочи от 50 км. По този начин нашенецът смята да отговори на Безстрашния, който открадна идеята му за полет от ръба на Космоса.

"Мислех, че се е отказал, но сега разбрах, че иска да го направи с помощта на руснаците", обясни Орлина Аспарухова, която е единствената лицензирана жена пилот на балон в България. Аспарухова е дългогодишен сътрудник и близък приятел на Трифонов.

Сънародникът ни смята да осъществи намеренията си, използвайки собствените си изчисления, като счита, че няма риск, въпреки че е на 67 години.

При полета на Феликс максималната скорост по време на падането му е била 1342,8 км/ч, което е по-бързо от скоростта на звука. Според изчисленията дори с височина от 11 км повече, тази скорост няма да навреди на здравето на човека. Трифонов се надява, че след като се вдигна толкова голям шум покрай Феликс, сега по-лесно ще намери спонсори за осъществяването на мечтата си.

"Летенето първо му беше хоби, после му стана професия и много се запали по балоните", разказа Арнаудова. Трифонов е летял с различни самолети и делтапланери, скачал е с парашут, но полетът с балон за него се е превърнал в мания. "Мина стаж на Байконур и беше дубльор на първия австрийски космонавт", твърди приятелката му.

Децата на Трифонов също са се запалили по летенето. Синът му е пилот от гражданската авиация на Австрия, а дъщеря му е най-младата австрийка, летяла с балон още от 17-годишна.

"Проектът "Мисия Уран" или "Ураниум", е една прецизно направена разработка с всички изчисления и детайли. След като Феликс не го взе в екипа си, осъществи го на своя глава, аз очаквах, че Иван ще се откаже. Той обаче реши да не го прави, а да осъществи мечтата си, и ще реализира проекта с руснаците", обясни Арнаудова.

Австриецът признал за проекта на Трифонов

През 2004 г. австриецът Феликс Баумгартнер признава в интервю, че се е срещал с българина Иван Трифонов.

"Обмислял съм скока множество пъти. Трифонов сподели с мен идеите си за такава мисия. Той е въздухоплавател и е обмислял такъв проект отдавна, но вече се чувства твърде стар, за да осъществи мечтата си. После чух за подобна концепция и от Пер Лидстранд, друг въздухоплавател, който е работил с Ричард Брансън по проект за обиколка на света с балон. Двамата смятаха да направят опит да подобрят рекордите на Джозеф Китингер, но в крайна сметка решиха да не започват такъв важен проект в допълнение към другите им планове. След това срещнах Арт Томпсън, въздухоплавател, дизайнер и експерт по космически изследвания. Именно с него, и разбира се, "Ред Бул" като основен двигател на мисията започнахме да работим по проекта", разказва Феликс в интервюто тогава.

На въпрос какъв мисли, че ще бъде най-критичният момент, той заявява: "Това, което сме научили от височинни полети в миналото, е, че почти всичко, от стартирането до безопасното кацане на Земята, може и ще бъде от решаващо значение. Ето защо е толкова важно да си паснем идеално с екипа и да мога да разчитам на тях. Но, разбира се, всички осъзнаваме колко критичен характер има тази мисия и колко голяма е опасността. Ние сме нетърпеливи да счупим рекорда и да минем над скоростта на звука, но в същото време искаме да отговорим на всички възможни ситуации, които могат да бъдат посрещнати от бъдещите пилоти и астронавти".

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Лошо няма ,но на тази възраст....май ще скочи на друго място ;p
-1
 
 
...само да внимава, че да не скочи на "друго място" вместо на земята :)
-3
 
 
Ай стига глупости вече!!!! Сигурно американците пък са откраднали от него плана за кацане на Луната!!!
+2
 
 
ако някои беше гледал ТВ вчера щесе да знае че целия проект шеми и изчисления за скока на феликс са направени от този булгарин които просто не си е намерил спонсор за да направи скока :)
-1
 
 
Ще скочи, ама друг път.Станахме като македонците...
Aнонимен
на 18.10.2012 г.
+1
 
 
Добре, стига с тези глупави заглавия. Човекът очевидно е бил запален цял живот по това, едва ли иска да "натрие носа" на Феликс. Иначе - успех!
0
 
 
Ше скочи- от 102 км. То озоновият слой не се простира на 50км от повърхността на земята, а ваш Бай Ганьо ще скача. Български истории...
0
 
 
човек трябва да следва мечтите си... ако иска да поставя рекорди, нека!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: