ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нумизматичният музей на Атина гостува с уникална изложба в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:35 / 13.11.2012Коментари (18)4052
© Plovdiv24.bg
През последните месеци Археологическия музей стана отново актуално и богато на събития място. Репортер на Plovdiv24.bg се свърза с директора на музея проф. д-р Костадин Кисьов, за да ни разкажи всичко актуално около изложеното в момента в музея и какво могат да очакват пловдивчани през следващата година.

- Г-н Кисьов кажете какво ново и актуално се случва около Арехологическия музей?

- В Археологическия музей в Пловдив за последните 4 години са постъпили над 4000 археологически находки, от които в настоящата изложба са изложени 1200 от най-интересните и най-запазените.

От къщите на Рашкови са конфискувани и около 50 бронзови монети, сечени при Филип Втори Македонски. "Не се знае все още откъде ги е набавил", коментира Кисьов. Освен това, в палатите на ромския бос е открита и гръцка монета фалшификат - декадрахма.

Такава има само една и тя се намира в Националния нумизматичен музей в Атина", допълни той и поясни, че досега са намерени около 5 фалшификата на тази находка по света.

Най-общо експонатите в изложбата са разделени в две групи: в първата са оригиналните археологически артефакти, а във втората - копия и фалшификати, както и конфискувани от полицията матрици и заготовки за производство на фалшификати.

- Кажете плановете си за идната година, могат ли пловдивачни и гостите на града да очакват нещо интересно през първите месеци на новата година?

- Догодина Националният нумизматичен музей на Атина ще представи уникални златни монети в Археологическия музей в Пловдив.

Подобни златни монети ще бъдат показани за първи път не само в Пловдив, но и в България. Едната от тях е единствена по рода си и няма аналог в света. Изложбата ще се проведе от март и ще продължи до края на лятото. Приканвам пловдивчани да посетят музея, в който в момента също се случват интересни неща. 30 сребърни тетрадрахми, сечени в Атина през V в. преди Христа - част от колекция на Кирил Рашков, са изложени вече в Археологическия музей. Стойността на безценните находки е между 60 000 и 70 000 евро и се оценяват като най-уникалните от артефактите, открити и конфискувани от органите на полицията в дома на Кирил Рашков в полза на държавата.

- Накрая, кажете мнението си за случващето се на Бунарджика и реставрацията на легендарния в близкото минало ресторант.

- Като човек, който живее в Пловдив и който отлично знае, че това място от 1994-1995 г. насам стои безстопанствено и напълно разрушено, няма как да не подкрепя тази инвестиция. Аз често се разхождам там и съм забелязал това, което и мнозина пловдивчани знаят - това бе едно свърталище на бездомници и наркомани, доста опасно и рисково за разходки.

Запознат съм с проекта на "Галакси пропърти груп". Харесвам идеята покривът на бъдещия клуб да е покрит със зеленини, което отлично кореспондира с околния ландшафт. Освен това инвеститорът има намериние да запази старата чешма, също емблематична за района. Надявам се да стане хубаво, приятно и спокойно за отдих място, където хората без притеснения да могат да се разхождат.

Доколкото разбирам от проекта ще има свободен достъп, това няма да е някакво затворено пространство за лично ползване. Видях, че цялото строителство е изцяло съобразено със законодателството и са спазени всички закони. Няма никакво основание да се иска спиране на строителните дейности.

Според мен собственикът реализира една идея, напълно съобразена с особеностите на самия хълм. Опасенията за движение на автомобили в района могат много лесно да се разсеят. Достъпът може да бъде ограничен подобно на Стария град. Тоест там да влизат само автомобили, които зареждат и обслужват клуба, а хората да се придвижват до горе пеша.

При всички случай в тази криза е много по-добре някой да инвестира в града и да облагороди мястото, отколкото да се запази досегашното статукво.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
С огромно удоволствие ще посетя археологическия музей. Похвално е доброто изказване за наболялата тема - Бунарджика.
+1
 
 
С удоволствие ще посетя музея заедно със семейството си. Ще бъде интересно .Уникален е шанса да видиш подобна изложба.А що се отнася за проекта на Бунарджика- проекта е съвременен. Радвам се, че хората имат желание за прогрес и един ден градът ни ще се обнови и модернизира.
0
 
 
Аз със сигурност ще посетя изложбата на златните монети догодина и ще заведа и дъщеря ми. Повечето жителите на по-големите градове нямат представа какъв е порядъка и социалния живот в малките градове на България. Подобни изложби може би никога няма да има в тези градове.
+2
 
 
Пловдив - древен и вечен !И винаги силно базиран на културното начало , на археологията и историята . Отекспозициите в пловдивските музеи може да се научи много , Хубаво е да има къде де заведеш децата си - на музейна експозиция и разходка в облагородения парк на Бунарджика - добра комбинация .
+2
 
 
Пловдив си е културната ни столица.Имаме шанса да живеем в град в който история и съвремие си съжителстват по уникален начин.Хубаво е че има кой да ни го припомня в забързаното ни ежедневие.Уникален е шанса да видиш подобна изложба.Не бих го пропустал.
+2
 
 
Архелогическия музей на града е едно от малкото учреждения , който притежава реновирана и реконструирана сграда.Това е предпоставка за нови експозиции,представящи световната история.И дава уникална възможност за духовна наслада и културно обогатяване на хората.
0
 
 
Да си призная не съм посещавал обновения музей. Но като гледам експозицията с монети от Атина ще се посети.
+2
 
 
С удоволствие ще посетя музея. Радвам се че нумизматичната експозиция ще бъде представена в музея на моя роден град Пловдив. Дано да има повече такива инициативи, че културния ни живот в града доста изостава. Похвално е също, че се намират и такива инвеститори да ни облагородяват града.
+2
 
 
Много се радваме, че такива ценни и стойностни находки са вече достъпни за хората и могат да се видят, а не са по частните домове в сейфове. Ще видя експозицията с удоволствие. Дано се привлекат повече жители и гости.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: