ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Подготвяме световен стандарт за производството на сирене и кашкавал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 20.11.2012Коментари (10)3357
©
България ще подготви световен стандарт за производството на бяло саламурено сирене и кашкавал. Такава ще е първата задача, с която ще се заемат нашите експерти веднага щом страната ни бъде приета за член на Световната млечна асоциация. Това съобщи шефът на държавното млечно предприятие "Ел Би Булгарикум" Васил Зографов.

Когато рецептата стане факт, всички, които искат да произвеждат българско бяло саламурено сирене и кашкавал, ще трябва да се съобразяват с нея. Така страната ни няма да допусне грешката, която направихме с айряна, за който световният стандарт беше подготвен от Турция и Полша, без да се вземе предвид нашата рецепта, допълни Зографов.

Работата по световните стандарти за сирене и кашкавал още не е започнала, но се предполага, че те ще се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт. Според него традиционните продукти се произвеждат от чисто краве, овче, козе или биволско мляко с традиционни закваски. Има изискване за максимално количество сол и определено количество лимонтузу.

Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС. В него не се допускат изкуствени съставки. Продуктът трябва да е произведен само от мляко, закваски и сол. Успоредно със световния стандарт за българско саламурено сирене и кашкавал ще започне работа и за световна рецепта за киселото мляко с лактобацилус булгарикус.

Източник: в. Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Гърция твърдят, че ние сме взели патента за сиреното от тях..
0
 
 
Киселото мляко, сиренето и кашкавала се продават най-вече под турски имена в Австрия и Германия, като има даже при някои фирми и сирена, които са "български". Така че трудно ще бъде да се пробие поне на западноевропейският пазар ако продуктите не са на високи ниво.
0
 
 
сиренето и киселото мляко в Европа (и частност Дания) се продават под гръцки имена
0
 
 
трябва да побързаме с подготвянето,че току виж някой вече го подготвил и ни го взел под носа
+3
 
 
Колкото по - големи стандарти се въвеждат и колкото и по - големи изисквания има, толкова по - големи боклуци ядем. Факт!
+1
 
 
Тези принципно добри новини вече ги приемам със свито сърце- колкото стандарта въведоха, толкова пъти увеличиха цените.
Aнонимен
на 20.11.2012 г.
+1
 
 
Кога да очакваме кашкавал и сирене марка "Стара Мазнина" :D
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: