ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Разсеяна аптекарка едва не уби бебе с конска доза сироп за кашлица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:35 / 26.11.2012Коментари (32)5141
© Plovdiv24.bg
Разсеяна аптекарка едва не уби невръстно бебе. Фармацевтката от Кюстендил отрови 3-месечния Иван с конска доза сироп за кашлица и го доведе до ръба на смъртта. Лекарите от "Пирогов" успяха да спасят мъничето с антидот и промивки.

Семейството на Иван влязло в кръговете на ада преди няколко дни, когато педиатър изписал на бебето лекарства, за да не развие бронхит. Лекарката дала рецепта за сироп за кашлица "Вентолин" и антибиотик "Седакс". Елена веднага изтичала в най-близката аптека "Феникс", за да купи илачите. Зад гишето я обслужила фармацевтката Нели Стоянова. С химикалка тя надписала кутиите на шишетата с дневната доза и часовете, когато медикаментите трябва да се дават на новородонето. В бързането тя предозирала 10 пъти сиропа за кашлица. Объркала и количеството на дневната доза антибиотик.

Вече у дома, майката побързала да даде илачите на Иван и едва след това седнала да прочете листовките за действието и страничните ефекти на медикаментите. Тогава с ужас установила, че аптекарката е дала указание за 15 мл "Вентолин" през 8 часа, вместо допустимите за толкова малко бебе 1,5 мл. В листовката се предупреждавало, че всеки прием на по-големи количества може да доведе до тахикардия и увреждане на сърцето. В същото време малкият се събудил със силна треска. Ужасената майка го увила в одеало и хукнала към общинската болница. Там веднага ги настанили в детско отделение и направили промивка на стомахчето на Иван. Сложили го и на системите, но състоянието му продължавало да се влошава. Започнали да се пукат и капиляри в очичките му и по главата, сърдечните тонове достигнали до 226 в минута.

С линейка със сирени бебето и майката са откарани в "Пирогов" като мъничето е било с кардиотоксичен синдром. Лекарите там успели да спасят малкия като повторили промивките и му дали антидот. При повторен преглед на предписаните лекарства се оказало, че и антибиотикът бил със сгрешена доза. Според указанието с химикал върху опаковката той трябва да се приема по 6,5 мл на 24 часа, а според листовката трябва да се разчете по килограмите на бебето, което тежи 6,5 кг.

От аптеката поискаха извинение от семейството и оправдаха дипломираната си фармацевтка с небрежна грешка, от каквата никой не бил застрахован. Ще платим разходите за лечението на момченцето, обеща управителката Антоанета Тодорова.

След цяла нощ треперене над леглото на рожбата си, родителите на момченцето обявиха, че ще съдят аптекарката. "Не искам пари като обезщетение за преживения ужас, а да предпазя други деца от престъпното нехайство", обясни майката Елена Георгиева. Тя и бащата Александър Митев подготвят жалби до здравното министерство и до здравната каса.

"Тази жена щеше да убие детето ми, а ме успокояват, че ще я глобят с половин заплата", беснееше изтерзаната майка.

Източник: в. Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2012 г.
+1
 
 
Не виждам някаква реакция от страна на ИАЛ - агенцията, която трябва да ни пази от подобни рискове. Там като в МЗ стоят едни "калинки" - наскоро пак го смениха дъректора - които са машина за подписи и даване на разрешителни - къде с нещо под масата, къде - срещу бонус -оказване някому натиск или влияние.. Последният директор е човек на Марешки, сложен със задачата да замени фармацевтите с необразовани за работа с болните продавачки - още не е изпълнил задачата, а ето живота му показа с този случай до къде ще се стигне, ако всеки вземе да продава лекарства. Не е лошо ако журналистите в Дарик поразпитата за случая и агенцията и ни покажат що за контрол упражнява тя - доколкото знам веднага след назначаването на новия директор той е уволнил няколко инспекторки, които са си разбирали най-много от работата
-1
 
 
От комбинация на няколко вида хапчета се получава реакций което едно мислиш, а друго вършиш и ефекта е положителен...?????
+1
 
 
А виждали ли сте доктор които да пише четливо,пишат като първолак и сигурно това е модерно
+3
 
 
Преди време имах същата случка със служителка от аптека Марешки в гр. Перник-кв. Изток; тя написа на кутията Вентолин такава доза, която нямаше нищо общо с тази от рецептета и детето ми започна да трепери....и така разбрах какво се е случило. Какво значи плащане на разноски, за какви разноски става въпрос?!?!-тези са луди, а ако е тяхното дете?!?!-ще вземат парите за разноските, така ли...такива неграмотни личности не стават и да метат улиците; "небрежност, от която никой не е застрахован"-боже не мога да повярвам какво чета-Да е живо и здраво детето, а последствия з а"разсеяната" аптекарка трябва да има според мен, но не само във финансово отношение по отношение на семейството, а и за нея самата да не може да работи повече такава работа-да изкарва пари,както иска!!!
+2
 
 
Аз имах подобен случай преди около две години.Детето ми тогава беше на 3 год. и му беше изписан сироп за кашлица "АМБРЕКС".Но вместо детски сироп,"продавачката" в аптека "МАРЕШКИ"-Пловдив-в 4-ти ДКЦ ми е дала сироп за възрастни.Направи ми впечатление,че опаковката е по-различна от друг път/защото не за първи път използвам такъв сироп/,но предположих,че е сменен вида и.И аз като госпожата се разрових в листовката на лекарството и установих грешката.Отидох на следващия ден в аптеката и пак подадох рецептата за изпълнение-и пак ми беше даден същия сироп за възрастни.След като вдигнах скандал,ми беше обяснено,че ми е дала такъв сироп,тъй като имат само от този вид и ,че тя не знае да има детски такъв.Тогава писах до КЗП,обадиха ми се за уточнения и.....до там.Въпросната госпожица ВСЕ ОЩЕ РАБОТИ в тази аптека.....?????
+3
 
 
Добре де, аптекарката виновна, а майката къде е бляла? Тя не слушали лекаря какво и казва? Защото поне нашата лекарка така прави, казва това лекарство по на 8 часа по 2 мг, другото по три пъти на ден след хранене и т.н. За мен остава отговорността да запомня кое по колко, за аптекарката да ми напише по кутийките, ако случайно забравя да се подсетя, а не аптекарката да ми предпише дозата и аз де е спазвам точно. Още по-вече, че лекарствата за деца са и с малки мерителни лъжички или спринцовки които са до 7-8 мг, не помня точно колко беше на Панадола, но тя е най-голяма поне от тези които съм купувала. 15 мг, ами че това са една и половина супена лъжица, тази майка не мислили преди да дава нещо на бебето? Да е здраво бебчето и дано няма последици за в бъдеще.
+2
 
 
Искам да допълня, че нещо в квалификацията куца. Великия самозван проф. Игнатов , забрани на помощник фармацевти да учат за магистър, задочно. Т.е. промени закона като някакво заптие . Такива калинки са тези от Герб , че просто не е истина. ПП тази майка не гледа ли рецептата на лекаря? Добре, че не изтърваха детенцето за едната бройка.
Aнонимен
на 27.11.2012 г.
+2
 
 
По случая..Докторите пишат хем грозно, хем съкратено и на латиница. Нещо, което не всеки , да не кажа почти никой не може да прочете. Според вас умници как тази майка да прочете тая рецепта...именно аптекарката е длъжна да я напише правилно, а тя и за това е учила доста години. Въпроса, защо не е прочела листовката вътре- съмнявам се,че една притеснена за детето си майка, след лекър и фармацевт ще тръгне да чете какво пише вътре, и лекарите според състоянието дозират по различен начин лекарствата. Така че драги..не ми излизайте с коментарите, че не била виновна, защото ако беше станало нещо с детето друго щеше да пеете...
Aнонимен
на 27.11.2012 г.
+1
 
 
По важно е детенцето да се оправи и да е здраво!
на 27.11.2012 г.
+2
 
 
Проблем...бедният и обезмозъчен Български народ, щото не му се дават пари да ходи на видите ли лошите лекари и ходи масово на аптека, пита аптекарите абе това ми е , боли ме това или онова какво да пия и последващо безмозъчният аптекар изписва и ПРЕДПИСВА, което е абсолютно забранено лекарства масово все едно е лекар и така почват проблемите. Сега почваме да се учим как да се лекуваме. Първо отиваме на лекар в ДКЦ, после ако има нужда на специалист и едва тогава ако имаме предписана рецепта ни я изпълняват в аптеката! Край на урока!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: