ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мегаскандал: Обвиниха ПУ в проповядване на радикален евангелизъм и хомофобия, оттам категорично заклеймиха подобни прояви!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:15 / 30.11.2012Коментари (50)15956
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В Пловдивския университет се проповядва радикален евангелизъм и хомофобия, алармира на редакционната поща на Plovdiv24.bg студентка от висшето учебно заведение.

В сряда, 28 ноември, в многопосещаваната лекция по реторика, водена от доц. д-р. Соня Райчева, обявяват деня за специален, тъй като щяло да има гост-лектор. Темата е "Харизмата" и гостът се оказва син на многоуважаваната доц. д-р Райчева. Адвокатът излиза с Библия в ръка и започва нравоучение. Сред проповедите присъстват изказвания, че Америка е "зле", без ценности, защото са забранени молитвите в училищата, как мястото на секса е в брака и истинските мъже умеят да казват "не" на себе си, че практикуването на секс за удоволствие ни прави нисши и греховни. 

Умело продължава проповедта си, призовавайки да прощаваме на всички и се обръща към студентите в залата, казвайки им, че ги обича. Обявява се против аборта, евтаназията и не на последно място против гей хората. Залата постепенно се опразва. След реакция на студенти против дискриминационното му слово, продължава проповедта си наричайки гей хората "обратни", "ненормални". Нагледно обяснява, че пенисът е предназначен за вагината и функцията на секса е детеродна, което е естествено и "така ни учи божието слово". 

Сравнява хомосексуалността с наркоманията и твърди, че на гейовете трябва да се помогне. Заклеймява нехетеросексуалните като "хора, които не могат да бъдат щастливи". Трансполовите също попадат под стигмата на "ненормални". Апогеят на лекцията идва, когато майка му излиза пред аудиоторията и от позицията си на уважаван доцент и преподавател разказва за един нещастен случай за убита възпитаничка на ПУ по време на бригатата си в САЩ. Момичето било блъснато от нейн връсник в нетрезво състояние. Разказът завършва с думите: "Този пиян и надрусан убиец бил гей. С обратна, неправилна ориентация. Точно от тези, към които ние сме толерантни. Трябва да се противопоставим на противоестественото, на ненормалната ориентация.". 

До заложените точки в темата "Харизмата - същност и фактори, които я определят: "Базисни елементи - облекло, вътшност, лицеизраз, тембър компетентности, речев изказ, етика на въздействието и др. Как се изгражда устойчив публичен имидж. Речта - структура и качества" така и не се стига. 

Дискусията продължава след лекцията с група студенти. Юристът гордо заявява, че не се страхува от закона и замаскирва подтикването към омраза и религиозните си проповеди като свобода на словото.

Официална позиция на ПУ "Паисий Хилендарски":

Ръководството на ПУ "Паисий Хилендарски" не е информирано за провеждането на лекция на тема "Харизмата" от доц. д-р Соня Райчева и нейния син, но веднага започва проверка въз основа на подадения до медиите сигнал. Университетът категорично заявява, че не "проповядва радикален евангелизъм и хомофобия" и ще държи отговорни всички, които на негова територия и от негово име проявяват нетолерантност по време на образователния процес и във всяка учебна, презентационна и практическа дейност.

От цитираната преподавателка по факултативния предмет "Реторика" доц. д-р Соня Райчева ще бъдат изискани писмени обяснения. Ако се установи, че в рамките на водения от нея факултатив на 28 ноември т.г., наистина е пропагандирано описаното дискриминационно поведение, ще й бъдат наложени сериозни административно-дисциплинарни санкции.

Това е първият подобен сигнал, който Пловдивският университет получава. Лекцията, ако наистина се е провела по описания начин, не отразява по никакъв начин позицията на ПУ "Паисий Хилендарски". Висшето училище ще предприеме мерки подобна практика повече да не се повтори.

Ръководството приканва студентите, подали сигнала до медиите, да отправят оплакването си официално и до ректора доц. д-р Запрян Козлуджов








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Появяват се коментари на някои статии, че въпросният господин се казва Димитър Спилков и има видеоклипове в Youtube. Възможно ли е някой, който е бил на лекцията да ги гледа и да каже дали е същият човек. Поне за мен това ще изчисти въпроса кой е прав и кой крив.
0
 
 
Напоследък доста госпожици се оплакват от нещо в университета. На тях мога да задам само един въпрос: Като не ви харесва защо се записахте в ПУ, а не в някой от другите университети в България или в чужбина? Не съм присъствал на въпросната лекция, но в университета се провеждат много публични лекции и не винаги всички присъстващи разбират напълно посланието на гост лектора, камо ли пък го слушат внимателно.
0
 
 
За мен спорът каква част от написаното в статията било преувеличено, е просто абсурден! Дори само едно нещо от описаните да е вярно, то е повече от недупостимо да се казва в лекция в който и да е университет! Ако е по време на дискусия и някой изразява лично мнение, добре, но ми се струва, че случаят тук не е такъв.
0
 
 
Аз присъствах не лекцията-представената информация тук е преувеличена ! Нито се е обявявал против аборта,евтаназията,нито е правил радикални изказвания за хомосексуализма-от рода на горепосоченото сравнение с наркоманите ! Лекцията беше интересна и различна,лично мен ме накара да се замисля над страшно много неща,но категорично заявявам,че част от написаното не отговаря на истината !
+1
 
 
Аз също присъствах на лекцията на д-р Райчева, и мога да отрека 70% от преувеличените думи на лесбийката, която ги е написала. Това гнусно същество смее да си измисля, за да злепостави въпросният господин. Наистина беше споменато за морала и за секса, но никъде не чух да се обявява против абортите и прочие. Не видях и да излиза с Библия в ръка. А това, което спомена за Америка бяха просто примери за това как не трябва да се държим. И от лекцията си тръгнаха 2-3, които бързаха, драга лесби, на хората им беше интересно. Думите на д-р Райчева за гейът са преувеличени ,също така, тя спомена само, че това момче е билo гей, защо толкова скачате?! Търсите под дърво и камък да се заядете с хетеросексуалните. Оставете хората на мира, пе**ли нещастни!
-1
 
 
А нищо чудно утре със същия хъс да започнат да се защитават правата на содомистите, защото ето на виждате ли и те са хора и какво са виновни, че ги привличат сексуално животните... как така ще ги отхвърли обществото... Ами да! Сега ви звучи отвратно, когато по новините кажат за някой младеж изнасилил баба, но то е също толкова извратено като това да си пе***аст, лесбийка, геронтофил, педофил или содомист... Нека все пак се замислим над думата "толерантност" и какво се толерира и какво е това "дискриминация" и в случая кой кого дискриминира? А относно самите хора, които са говорили за тези морални ценности, бъдете сигурни, че те имат убеденост и вътрешен мир, любов и самообладание, качества, които вие, драги хомосексуалисти и техните застъпници, дори не знаете, че човек може да има. И прокламирайки "Бог е любов", което безспорно е така, къде е вашата любов един към друг и към останалите? За вас любов е равно на секс между еднополови, а смея да твърдя с пълната си убеденост, че не това е Божията любов, която вие невежо цитирате.
0
 
 
Аз съм присъствала на лекции по Реторика придоц. Райчева, присъствала съм и на лекции по Методика на обучението по литература. Лекциите по Реторика при мен минаха по-различно, защото ги карах миналата година и на тях главно говореше Димитър Ангелов (който не е син на доц. Райчева, но синът ССњ наистина е юрист, аз съм слушала и него) Тогава имах изключителни адмирации към доц. Райчева и страшно много я уважавах. Това беше до момента, в който започнахме на лекции по МОЛ да дискутираме хомосексуализма и тези дискусии продължават вече четири седмици. Когато лично аз пред доц. Райчева се опитах да изразя своето лично мнение по въпроса, което е, че изобщо е безсмислено това да се дискутира толкова много - държавата е приела политика на толерантност, всеки има право да възпитава децата по свой избор, и ако на някой хомофоб му се роди дете-гей няма да го изхвърли, доц. Райчева на бързо ме прекъсна с думите "наистина всеки има право да избира колко да е толерантен". Колкото до въпросния инцидент с момичето на бригада запшозната съм от близко със случая и убиеца изобщо не е бил гей, а само надрусан. Вие си правете изводите. Аз само ще повторя въпроса си за всички, които плюят хомосексуалистите: Ако на вас ви се роди дете, което е с хомосексуална ориентация, ще го пратите да се лекува или ще му кажете, че е ненормален, или че е отклонение от нормата, или какво?
+4
 
 
Толерантостта към различния е качeство, което никога не е виреело успешно по балканските ширини. Нищо чудно утре да се появят и разни същества в навуща и кръвясали очи, които да тръбят, че истинският мъж трябва да има мустаци и брада, както природата му ги е дала.Така е: влакът на бай Ганьо се движи с около век закъснение. Сигурно много и дори не знаят, че сме в 21ви, а не в 19ти век.
+4
 
 
Студентката подала сигнала по всяка вероятност е слабоумна, и посланието на сина на г-жа Райчева въобще не е достигнало до нея, всички без изключение се стараят много в този факултатив, даже след като бях на него имах огромното желание да го посетя следващата година отново! Целта на факултатива е някой да събере кураж и да излезе да говори пред аудиторията, което повярвайте е адски трудно нещо. Синът и може да е краен в някакво отношение, но това е целта на факултатива, да излезе някой да говори и аудиторията да слуша, нещо което бе постигнато с огромна лекота от г-н Райчев! След неговата конкретно лекция бяхме онемяли всички и се чувствахме страхотно.. като че ли бяхме видели един крайно нормален и добър човек, такъв какъвто за нещастие се среща адски рядко в нашето съвремие. Статията е неточна, смешна и нелепа. Както казва колегата Петков, в университета ни има професори алкохолици, такива с ментални проблеми и какви ли не още невероятни случаи.., с този сигнал най-много да разочаровате г-жа Райчева и тя ще се откаже от факултатива, от което ще загубят адски много студентите! За четири години във Филологическия факултет, това ми бяха най-смислено прекараните часове!
+2
 
 
По твойта логика всички гейове и лезбийки са дошли от семейства, който са толерирали тази сексуалност !!! Заради хора като теб и като тези които промиват мозъците на децата от малки има толкова самоубийства сред младите хора. Човек трябва да е такъв какъвто е, без да му се казва как да си живее живота. Говориш, че човек трябва да има възможността да се развие от малък. Ако промиваш мозъка на човек който има други наклонности, че той е грешен, изверг, урод и т.н. на това ли му викаш възможност !!!! В по-преден пост говориш за ВЕЧНИ МОРАЛИ !!! Морала се мени мога да ти кажа. Преди години жените не им беше позволено да работят на определени места или позиции, не можеха да гласуват даже. Това таак ли трябваше да остане ?! В коя ЦИВИЛИЗОВАНА държава се проповядват тези вечни морали ми обясни !!! Преди години човек в ХЕТЕРОСЕКСУАЛНА връзка не можеше да консумира тази връзка преди брак. Я ми кажи като си толкова проповеден, ти чака до брак ли до си загубиш девствеността ?! По твоята логика всеки родител пушач учи детето си да пуши и детето ще стане пушач или алкохолик.... Аз викам да вземеш да пораснеш малко ИНТЕЛЕКТУАЛНО, не на възраст !!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: