ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пловдивски фирми сред лидерите по забавени заплати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 03.12.2012Коментари (2)2507
© Plovdiv24.bg
Над 210 милиона лева забавени трудови възнаграждения са изплатени от работодатели на работници и служители след проверките на Главна инспекция по труда за периода от средата на 2009 година до месец ноември 2012 г. Най-много забавени трудови възнаграждения дължат предприятия, попадащи в териториалната компетентност за извършване на контролната дейност в Дирекциите "Инспекция по труда" в Пловдив, София, Софийска област (в това число Перник) и Русе.

Контролът върху предприятия със забавено изплащане на дължими трудови възнаграждения остава основен приоритет в дейността на Инспекцията по труда. 

Снижаване броя на предприятията със забавено изплащане на трудови възнаграждения, макар и минимално, сочат данните от контролната дейност за периода от януари до ноември 2012 г. Само в 4 % от проверените през 2012 г. предприятия е допуснато забавяне изплащането на заплати, докато през 2011 г. - в 4,31%.

60 милиона лева са изплатените суми след намесата на Инспекцията през 2012 г., дължими остават около 57 милиона лева.

Очертава се тенденция за намаляване на периода, за който работодателите дължат неизплатени трудови възнаграждения, като забавата рядко надхвърля два-три месеца. 

- 36,3 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от един месец, като сумата на дължимите възнаграждения е 13,7 % от общата сума дължими възнаграждения;
- 16,6 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от два месеца, като сумата на дължимите възнаграждения е 6,7 % от общата сума дължими възнаграждения;
- 11,9 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от три месеца, като сумата на дължимите възнаграждения е 10,3 % от общата сума дължими възнаграждения;
- 6,2 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от четири месеца, като сумата на дължимите възнаграждения е 12,2 % от общата сума дължими възнаграждения.

Общият брой на установените нарушения по заплащане на труда в периода от януари до октомври 2012 г. е 28 452. Те се отнасят за неизпълнени задължения на работодатели да начисляват и изплащат уговорените трудови възнаграждения, за неизплащане на гарантирания минимум от 60% от брутното възнаграждение, за неправомерни удръжки от трудовото възнаграждение, за неначислени и неизплатени възнаграждения за работа по време на официални празници, за нощен и извънреден труд и за неизплатени обезщетения за трудов стаж и професионален опит. 

Най-големи суми за забавени трудови възнаграждения дължат работодателите на предприятия от икономически дейности "Строителство на съоръжения", "Строителство на сгради", "Производство на хранителни продукти ", "Търговия на дребно", "Сухопътен транспорт" и"Производство на метални изделия, без машини и оборудване". 

За установените нарушения по трудовоправните отношения, включително и по заплащането на труда, са съставени 13 335 акта в периода от януари до октомври 2012 г. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 16 милиона лева.

Софтуер, внедрен в информационната система на Главна инспекция по труда, следи за изплащането на трудовите възнаграждения в проверяваните предприятия. Софтуерът дава възможност да се наблюдава процесът и динамиката на изплащане на трудовите възнаграждения в проверените от инспекторите по труда предприятия - какъв е размерът на дължимите трудови възнаграждения, за какъв период от време е забавянето; изпълнени ли са в определения срок дадените от Инспекцията по труда предписания; кои работодатели как изплащат забавените заплати - дали е изплатена цялата дължима сума; дали се изплаща частично, по утвърден график след постигнато споразумение между работещите и работодателят; появата или отпадането на работодатели със задължения за изплащане на забавени заплати.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Стоя и се чудя защо коментарите ми не са активниу т. е. защо ръчичките в горния десен ъгъл са сиви, а не зелена и червена.
на 06.12.2012 г.
+4
 
 
Това е най-корумпираният град,които може да съществува.Дават се заплати като в провинцията,а имат изискване за високи данъци и такси.Ползваме градски транспорт на цената на софийският,а къде са ни автобусите,които да вървят до 24ч. или метрото,трамваите и тролеите?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: