ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Слух замеси Сотир Цацаров, че скрил бракоразводното дело на Петър Стоянов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:09 / 24.12.2012Коментари (4)4660
© Plovdiv24.bg
За 20 г. Сотир Цацаров извървя пътя от редови районен съдия в Асеновград до главен прокурор. Трамплинът, който го изстреля до върха е Пловдивският окръжен съд.

На кариерата му би завидял всеки юрист. Тя започва през 1992 г. Току-що дипломираният отличник на Юридическия факултет на Софийския университет се завръща в родния Пловдив и търси усилено работа. Тогавашният председател на Окръжния съд Здравко Киров го праща в Асеновград.

Дали ще се справя, пита младият юрист. "Ако не се научиш да плуваш, ще се удавиш", отвръща му достолепният магистрат. Тези думи не излизат от главата на младия съдия по време на първите заседания.

Един слух за неговата кариера упорито броди из Пловдив. А именно, че като председател на асеновградския съд Цацаров скрил бракоразводното дело на Петър Стоянов и съпругата му Антонина. Президентът се отблагодарил с повишение, като го пратил в Пловдивския окръжен съд, който Цацаров оглави през 1999 г.

Бракоразводно дело на Петър и Антонина Стоянови всъщност никога не е имало, а Цацаров нито го е виждал, нито го е крил, категорични са магистрати. И добавят, че възходящото му развитие се дължи единствено на неговите качества.

Завършва с пълно 6 пловдивската Английска гимназия, когато тя е сред водещите училища в страната. Корифеят по търговско право проф. Огнян Герджиков си спомня
как писал шест плюс на студента Сотир Цацаров.

"Завиждам на прокурорите, че ще имат такъв началник", не пести суперлативи съдия Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд и член на ВСС. Тя е убедена, че Цацаров ще сложи ред в прокуратурата и за кратко време тя ще заработи като Пловдивския окръжен съд.

"ВСС подходи държавнически, като избра него за обвинител номер едно", доволна е Георгиева, която е сред тези, които го номинираха. Според нея големият плюс на Цацаров бил опитът му на съдия, който години наред е имал възможност да наблюдава грешките на обвинението. Сега щял да отстрани този хаос. Хвалят го и като добър администратор. Винаги заставал зад подчинен, ако установи, че работи честно.

"Ако в българската съдебна система има поне още 20 административни ръководители като Цацаров, тя ще върви лесно и няма да има скандали", убедена е Георгиева. На противоположно мнение е известният правозащитник Михаил Екимджиев. Все пак той е благодарен на Цацаров, че в резултат на ръководения от него съд кантората му е затрупана с работа, а спечелените дела в Страсбург гонят стотина.

Последната присъда, произнесена от шефа на Окръжния съд в Пловдив, е по нелеп инцидент, където ловец застреля приятеля си по невнимание. Магистратът постанови на Петър Ламбрев 2,6 г. условно.

Тогава юристи се питаха дали кандидатът за главен прокурор не е омекнал, отчитайки суровите иначе наказания, с които се прочу пловдивският съд и в частност неговият председател.

Той осъди двете непълнолетни момичета Мария Дръндарова и Антония Митева, които през 2004 г. удушиха своята приятелка Маргарита Гергененова. Мария получи 9 г. затвор, а Антония - 8. "Дори и тези наказания няма да върнат убитата от вас приятелка, нито да поправят вашия разбит живот", обърна се към двете момичета Цацаров.

И те избухнаха в плач. Впоследствие апелативният съд намали присъдата на Мария на 7,5 г., а на Антония - на 6,5. Двете отдавна са на свобода.

"Патент" на Цацаров е след прочитане на решението да го разясни на достъпен език за осъдения. Така постъпи и с ловеца, застрелял по невнимание своя приятел. Заразени от примера му, подчинените му също започнаха да издават сурови наказания. Това пък отприщи мълва сред столични адвокати, че в Пловдив правораздават както си искат. Цар Киро беше осъден в града на тепетата на 3 години и половина за закана за убийство. Върховният касационен съд я намали на 1 г.

Внукът на ромския лидер Кирил Рашков-младши получи 8 месеца затвор от асеновградския съд за размахана сабя срещу Веселин Христов с думите: "Гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата." Наследникът на Цар Киро обжалва в Пловдивския окръжен съд с надеждата да му намалят наказанието. Вместо това подчинените на Цацаров магистрати му го увеличиха на три години затвор.

Според съдиите размахването на сабя е опит за убийство. Защитникът Хари Хараламбиев тогава се хвана за главата и нарече решението абсурдно, защото не може съдебният състав да квалифицира деяние в по-тежко от това, в което го обвинява прокуратурата.

Върховният касационен съд я намали на 1 г., определяйки мотивите на по-долната инстанция като "юридически неверни и погрешни".

С тези наказания обаче Цацаров спечели симпатиите на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов. Те го определиха като най-добрия съдия и винаги го даваха за пример. Бившият американски посланик Джеймс Уорлик, преди да си замине, дойде в Пловдив да похвали Цацаров. Новият главен прокурор се слави като добре възпитан, ерудиран и прецизен - не допуска никакви процесуални своеволия. Понякога рязко сменя и тона. Не е много приказлив.

"Не казвам нищо, докато президентът не издаде указ", заяви пред "24 часа" Цацаров. Единственото, което каза, е, че по празниците ще е в Пловдив със семейството си.

Привържениците му смятат, че е устоял на кампанията, в която извадиха семейните му сделки с покупката на ниви и апартамент на занижени цени. Според тях Цацаров е бил най-добре подготвен от тримата кандидати за главен прокурор. Препоръчват му обаче, преди да седне в креслото на Борис Велчев, да изкара една диета на Дюкан. Приятелският му кръг е малък - събира се и общува предимно с колеги. Хобито му е да прави макети на самолети. Колекцията му наброява около 65 копия. Лично ги майстори в свободното си време - така успокоявал нервите си.

Имал цялата серия руски и съветски модели на МиГ, както и изтребители от Втората световна война. С това се занимава от 18 години. Изработката на едно умалено копие му отнемала месец при по-свободно време, а когато е зает, му трябвали два-три месеца.

Страст му са и историческите книги, предимно за балканските народи. Има богата библиотека с история за страните от бивша Югославия.
Прехласва се по такава литература, защото е убеден, че който не познава историята, е осъден да повтори грешките . Макар да е наясно, че никой не се е поучил от уроците на миналото. Притежава и богата библиотека с английска литература за Втората световна война.

Сега стиска палци на дъщеря си Диана, която тази година завършва Френската гимназия и ще кандидатства право, за да продължи семейната традиция. Учителите казват, че момичето е умно и изобщо не парадиха с позициите на баща си. Цацарови обитават наследствено жилище в Пловдив, а новозакупеното, за което бяха обвинявани, че са спестили данъци, се намира в прочутия пловдивски квартал около пожарната.

Оттам преди години излезе цяла кохорта царски депутати начело с Владимир Дончев. Казват, че Цацаров е третият пловдивчанин след Петър Стоянов и Жан Виденов, достигнал до висш пост в държавата.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 15
21.02.2013 »
30.01.2013 »
17.01.2013 »
10.01.2013 »
10.01.2013 »
10.01.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.12.2012 г.
+1
 
 
Винаги е имало оклеветяване на хора ,които притежават висок умствен потенциал и се издигат над посредствеността.Още преди години се появи пасквил от Стефан К.в Гугъл под заглавието " Петър Стоянов -лични и бизнес връзки " ,в който по недостоен начин се замесва името на новоизбрания Главен прокурор.Същият произхожда от семейство с висок морал и доказана изключителна работоспособност.
Aнонимен
на 24.12.2012 г.
0
 
 
има една дума на която по тези места не знаят значението "МОРАЛ"
-2
 
 
Не виждам проблем дори и да е скрил развода на Петър Стоянов. Всеки има право на личен живот, дори и президентите, и не виждам какво общо има семейното им положение с държавните дела. Затова хайде да дадем шанс на Цацаров, а не да търсим под вола теле и типично по български да се чудим как да го очерним.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: