ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
3D киносалон с 45 места на Римския стадион, превърнал се във визитната картичка на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:05 / 30.12.2012Коментари (1)4682
© Plovdiv24.bg
3D киносалон за 45-ма зрители ще има реконструирания Римски стадион, научи репортер на Plovdiv24.bg. Това се предвижда във втория етап от обновяването на културната забележителност, който се очаква да стартира през 2013г. Ще бъде изграден и информационен център, панорамен кафе-бар на терасата, а бетонната стълба към Сахат тепе ще бъде премахната изцяло.

Ето и малко история: Стадионът на Филипопол е изграден в началото на II в. при император Адриан. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени, в естествената гънка между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Съоръжението сред най-големите римски постройки на Балканите с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина е събирало около 30 000 зрители.

Само за няколко месеца през 2012г. обновеният Римски стадион успя да се превърне във визитната картичка на Пловдив. Консервационните дейности и търговската зона в подземното ниво го направиха едно от най-желаните места в града за пловдивчани и гостите на града. Такова беше и желанието на кмета Иван Тотев, заявено по време на откриването на обновеното съоръжение, на което присъстваха и премиерът Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков, Томислав Дончев, Свилен Нейков, норвежката посланичка в България Тове Скарстейн и много други официални лица.

Рехабилитацията на емблематичния археологически паметник в града стартира през май месец 2011г. Тогава Тотев като областен управител и Александър Долев, зам.-кмет по онова време, направиха първата копка на обекта. Те си стиснаха ръцете в знак на успешно бъдещо сътрудничество по реализацията на реконструкцията, а първата копка бе осъществена с пневматичен чук, който двамата държаха заедно.

Поради строителните дейности общинските съветници на Пловдив решиха паметника на Филип Македонски да бъде преместен пред сградата на ОбС, а вградени в земята знаци пред стълбичките на Каменица вече показват автентичния вход на Античния стадион

Средиземноморски палми красяха през лятото съоръжението, а в началото на зимата екзотичните дървета бяха преместени в разсадника на ОП "Градини и паркове", за да не измръзнат.

В края на месец юли на Римския започнаха да поставят постаменти от времето на императорите Траян Деций и Галиен, като към тях вървят и табелки с превод на текстовете от гръцки и латински. Информацията, която дават на посетителите, е свързана с историята на Филипопол през II-III век след Христа, както и с историята на самия стадион.

На 16 август на долното ниво на античното съоръжение заработи магазин за сувенири, който се радва на изключителен интерес от страна на посетителите. 300 лв. оборот е отчетен за един ден, като най-много се купуват картичките от 1 лв., които според момичетата, работещи вътре, са уникални. Туристите могат да си тръгнат и с много красиви сувенири - ръчна изработка, а т.н. магнитчета с различни образи на града по тях се "харчат" много добре.

Гидове, преведени на няколко езика, помагат на чужденците, посещаващи Римския стадион, много лесно да се ориентират в обиколките си из Пловдив, тъй като вътре са описани всички забележителности на града.

Освен всичките артикули в магазина, които са буквално на народни цени, на стената постоянно се прожектира и презентация, представяща в най-общ вид в историята на Пловдив през вековете.

Краят на хронологията от събития за 2012г., свързани с Римския стадион сложи решение на правителството от 3 октомври, с което на община Пловдив беше предоставено правото да управлява Античния стадион на Филипопол. Това дава възможност на общината да развие проекта за опазването, рехабилитацията и обновяването на археологическия обект и за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация с културно-исторически забележителности.



Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
много хубаво е направен павиьона минах от там в началото на месеца и накупих неща за 50 лева ама да бяха сложили една печка на момичето че беше замръзнало горкото :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: