ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Новият просветен министър иска да връща техникумите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:13 / 07.02.2013Коментари (17)5251
© Impact Press Group
Техникумите да се върнат в образователната система у нас. Това е един от амбициозните приоритети на новия просветен министър акад. Стефан Воденичаров, който пое поста вчера. "Българската индустрия няма как да се развива без кадри, така не можем да тръгнем напред в нищо. На базата на сегашното законодателство ще видим какви са възможностите за връщане на средно техническо образование Гордея се, че съм възпитаник на механотехникум, каза акад. Воденичаров минути след като положи клетва като министър на образованието пред Народното събрание. Той бе избран от депутатите в парламента с 111 гласа "за", 64 "против" и един въздържал се.

Създаването на Оперативната програма за наука и образование е другата важна цел, която министърът си постави. "Пред цялата научна общност и образованието се отваря изключителен шанс - Оперативната програма "Наука и образование". Нямаме време за чакане. Явно, че това ще бъде задачата, за която най-настоятелно ще се опитам да направя подготовката, така че в Министерството на образованието, младежта и науката да се създаде съответният механизъм, за да може да стане бенефициент по тази програма и да определим посоките за нейното развитие", зарече се акад. Воденичаров. Той допълни, че именно важността на програмата за наука го накарала да приеме предложението на премиера Бойко Борисов да наследи поста на Игнатов.

Новият министър обеща още утре да се срещне с ректорите на университетите и ръководството на БАН, за да обсъдят новото ръководство на фонда за научни изследвания и структурните промени. Скандалите около фонда станаха причина и за оставката на Сергей Игнатов, който бе освободен от поста си на министър миналата седмица.

Сред приоритетите на акад. Воденичаров е и изготвяне на закон за иновациите.

Министърът си постави за цел и създаването на институт за научни изследвания по педагогика. Той се зарече, че ще работи и в посока на промяна на обучението в университетите, защото според него сега оттам излизали твърде тесни специалисти.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хайде сега , защо само пет месеца...Време предостатъчно за реализация и поглед , къде и какво е най- необходимо. Предложението е чудесно... Изборите са печаливш знак , така, че място за отстъпления "Няма" . Смело да се работи с продължение - "ПОГЛЕД НАПРЕД". Не е важно , какво ще се случва през този период !!! Тази седмица е най- гореща.... След , което ще настъпи спад на напрежението от атаки !!! Ще има такива в по лека форма . Ще настъпи разбирателство между политическите лидери на крайността, но не и без намеса, като последно предупреждение. Стига народа да не изфабрикува " дипломатичността " в договорки " абсурдни за управляващите. Спокойни дни българи
0
 
 
За 5 месеца какво може да направи толкова - не мисля че е много. Плюс това, техникумите се смениха с професионални гимназии и се махна термина Средно специално. Ученици завършили професионални гимназии по определена специалност отново имат добри шансове в предприятията, така че не виждам смисъл от излишни бумащини и връщане на стари прийоми. Този министър по-скоро БСП им приляга да го сложат.
0
 
 
Искам само да задам редовния си въпрос: "...каза акад. Воденичаров минути след като положи клетва като министър на образованието пред Народното събрание. Той бе избран от депутатите в парламента с 111 гласа "за", 64 "против" и един въздържал се." Край на цитата. Това прави 176 депутати, участвали в гласуването. Къде са останалите 64? Не им е интересно да ходят на работа? Или? И понеже коментираме министър на образованието- пред 111 би трябвало да стои "със", а не "с", както е в статията.
0
 
 
Какви техникуми,бе ? ТЕ СЕ ОГРАБИХА.Аз съм пресен още и зная какво се случваше в техникума в който учех.Директора беше засвоил абсолютно всичко и които учител не му играеше по свирката го уволняваха,а знаете,че учител по електротехника с 30 години стаж няма къде да отиде....Синът му - главен механик,ръководител на гаража (без висше образование но със заплата като за висшист),конфликт на интереси,Снаха му учител по литература.Така се образува един омагьосан кръг в това училище на хора около "шефа" и на хора които рано или късно ще бъдат уволнени. До там стигна работата,че вече и практика няма.Най-голямата в Северозападна България учебна работилница отваря 3 пъти в седмицата максимум,защото "нямало пари за парно".Техниката е от 1982 година,като има "Автосервиз" модерен,но той не представлява абсолютно никаква конкуренция и няма и клиенти.Нищо не се прави по въпроса,защото така е по-лесно. Нещата са много,мнооого и мисля,че може би не тук е правилното място,но искам просто да ви кажа грубата истина и сами да си правите равносметка.Благодаря.
Aнонимен
на 07.02.2013 г.
0
 
 
Излизали "твърди тесни специалисти"...хммм...Замисляйки се,всички разбираме от всичко,имам предвид,че ни карат да разбираме от всичко,а в същото време всичко сме на това положение именно,защото разбираме от всичко.Нима трябва да продължаваме да разбираме от всичко,ок на домашно ниво,вкъщи да съгласна съм,но по отношение на професионалното ни развити,мисля,че трябва да сме тясно специализирани в точно определена сфера.Като гледам нашите политици,кой от кой по-луд и с по-фантастична професия и въпреки всичко управляващ ни.Та ние имаме за премиер пожарникар...Алоооо народе събуди се?!?!?!Нима всички не сме луди,напротив поне в границите на общественото мнение не...но замислете се,какво ще стане дали ще бъдем достатъчно продуктивни и дали ще бъдем достатъчно полезни на обществото ни,ако всички ние разбирам от всичко и се имаме за всичко...Е аз смятам точно обратното,ако се разхвърляме като интереси и започнем да разбираме от всичко мисля,че всичко ще бъде на едно посредствено ниво и никога няма да бъдем на нивото,което искат да сме от Европа...хаха то една Европа...Дерзайте!
+1
 
 
Аз завърших "професионална гимназия" тъкмо годините след като смениха имената на техникумите, да ви кажа нищо друго освен името не се промени, няма значение какво пише на училището, след като имаш по 20 часа практика седмично :) Горд съм че съм учил в техническо училище, без значение как се казва!
-1
 
 
И къде е разликата между някогашните техникуми и сегашните професионални гимназии? Въпросният Механотехникум, сега се казва Професионална гимназия по механотехника. Програмата, по която се учи е същата, специалностите са същите. Единствената разлика е, че всички излизат със средно образование. Преди имаше две годишно обучение в техникумите, само за придобиване на специалност, но си оставаш с основно образование, а сега, ако си имаш средно, пак можеш като СФО да си вземеш специалността. Този, че не е излизал от БАН е ясно, ама поне да се беше подготвил, преди да прави изказвания от позицията си на министър
Aнонимен
на 07.02.2013 г.
-1
 
 
Има смисъл от техникуми само за отрасли ,в които има предприятия в България.п.
+1
 
 
много правилно теорията без практиката е равно на нулеви познания
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: