ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив пред епидемия от варицела
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:30 / 10.02.2013Коментари (5)11456
© 24 часа
Епидемиолози предупредиха вчера, че до месец два епидемия от варицела може да обхване страната.

В момента има бум на заболяването в цялата страна. Най-много са изприщените в София и Софийско, Пловдив, Стара Загора и Бургас, показват данни на районните здравни инспекции.

Вълната от шарка ще е чак до април, дори до май, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Зимата е обичайният сезон за това заболяване, но като се има предвид мащабът, който отсега взима инфекцията, ще я имаме по-продължително време допълни лекарят и припомни, че в предишни години случаите отшумяват към месец март.
Към момента в столицата има 381 случая на заболели от варицела и 60 на скарлатина за една седмица и София-област, където те са съответно 36 и 10. Шарката е предимно в Самоков и околните села.

Тревожни са данните и за Пловдивско. Там случаите само на диагностицирана варицела за една седмица са 76, като 58 от тях са в самия град. Броят им нараства непрекъснато, става ясно от справката на Районния център по здравеопазване. Освен варицела там вече са засечени и 37 случая на скарлатина само за седем дни. 54-ма са с варицела в Стара Загора, а други 10 са със скарлатина. В Бургас и областта за седем дни са се разболели 57 човека. Районната здравна инспекция в града публикува на сайта си съвети за предпазване от заболяването и какви са симптомите му. Висока е заболеваемостта още в Перник, Враца, Видин и Монтана. Шарката зачестява и в Добрич и Търговище.

Инфекцията удря най-вече децата на възраст от 1 до 9 години.

Варицелата не е смъртоносна, но възрастните я преболедуват много по-тежко, отколкото децата, поясни още д-р Кунчев и уточни, че преболедуването от нея в детска възраст създава траен имунитет.

Варицелата е силно заразна и се маскира като грип. Симптомите и на едното, и на другото заболяване много си приличат. Това поясни д-р Светла Станева, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Температура до 38 градуса, която се сваля трудно, силна кашлица, изпотяване и затруднено дишане са първите признаци още преди проявяването на обрива. Понякога, особено в сезона на грипа, могат да заблудят дори опитен общо практикуващ лекар или педиатър. Инфектираният става сънлив, чувства болки в ставите, а вратът му е схванат. Така, смятайки че е настинал, той може да зарази много хора около себе си. Пъпчасването се проявява едва на третия-четвъртия ден. Карантината е минимум 11 дни, но при по-тежки случаи може да продължи и близо месец.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Всеки втори човек в Пловдив има хрема, или кашля. В сайта на РЗИ Пловдив пише, че от 24-ти януари до 30-ти януари е имало Епидемична обстановка, защо никой нищо не каза, а след 1 седмица обявяват, че няма основания за ваканция. Заболеваемостта е МНОГО над нормата - 135 на 10 000. Какво ще им стане да пуснат една ваканция, та да могат хората да си обърнат внимание на себе си...
+3
 
 
Навсякъде по улици , училища и заведения масово хората кашлят , кихат , подсмърчат и се оплакват от преумора , болки в мускулите и ставите , като на масова част от тях им се казва , че са настинали или са потърпевши от грипа . Затова наистина ще е добре , да дадат поне 1 седмица време , на всеки да обърне малко повече внимание на здравето си .
+5
 
 
еми ако най-накрая дадат една-две седмици грипна за цялата страна и ще има 50% по малко болни със сиг :/
+3
 
 
Варицелата е с най-висок контагиозен индекс. След преболедуване се изгражда траен имунитет.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: